Lazio

Civita di Bagnoregio, de stad die sterft

civita di bagnoregio, lazio
DiscoverCars.com

Naarmate de temperatuur daalt, vallen bladeren van de bomen in het Italiaanse landschap. Een panorama van levendige kleuren wordt een lust voor het oog. Het is herfst. De frisse koele lucht vult onze longen en verandert het natuurschoon van groen in verschillende tinten geel, oranje en rood. Het is dezelfde frisse lucht die ook de kastanjes en de paddenstoelen rijpt. We zijn onderweg naar Civita di Bagnoregio, een speciale plek niet ver van Orvieto en het meer van Bolsena. De borgo behoort tot de ‘mooiste dorpen van Italië‘.

De verandering van het seizoen is goed te zien als we langs wijn- en olijfgaarden rijden, waar de oogst van de druiven heeft plaatsgevonden en er nu netten liggen ter voorbereiding voor de oogst van de olijven.

Surrealistische locatie

Civita di Bagnoregio ligt op een magische, bijna surrealistische locatie, bovenop de top van een tufstenenrots. Het dorp is alleen te bereiken via een smalle voetgangersbrug. Het is even een klim naar boven, maar eenmaal overgestoken beland je in een pittoreske omgeving met mooie panoramische uitzichten.

Panorama of Civita di Bagnoregio_002

De stad die sterft

Civita di Bagnoregio wordt ook wel ‘de stad die sterft’ genoemd als gevolg van de constante erosie van de tufstenenrots en door aardbevingen. Door de eeuwen heen is de plaats langzaam en onverbiddelijk verkruimeld.

Het waren de Etrusken die 2500 jaar geleden de plaats stichtten. Het bestond niet meer dan uit een paar huizen met iets verderop de Acropolis met een tempel en een forum, de kern van het burgerlijke en religieuze leven. De plaats is door de jaren heen uitgegroeid tot een aanzienlijke stad, omringd door vruchtbare valleien en kronkelende rivieren. De Etrusken waren bekend met de instabiliteit van het gebied en bouwden huizen op ingenieuze wijze om zich te beschermen tegen aardbevingen. Tijdens de Romeinse overheersing raakte Civita di Bagnoregio in verval en al snel werd het helemaal verlaten.

Civita di Bagnoregio Lazio
Civita di Bagnoregio Lazio
Foto romina.cicina
Civita di Bagnoregio Lazio
Civita di Bagnoregio Lazio
Civita di Bagnoregio Lazio
Civita di Bagnoregio Lazio
Foto romina.cicina
Civita di Bagnoregio Lazio
Foto romina.cicina

Het zachte steen is door de eeuwen heen geërodeerd en water en wind heeft nog diepere kloven gevormd. Straten die zomaar ophouden en eindigen op de rand van de klif zijn het gevolg van aardbevingen. Nu wonen er, in het eens zo belangrijk commercieel centrum, slechts een handvol mensen. Het zeer kleine centrum wordt tegenwoordig bezocht door mensen vanuit de gehele wereld.

Historisch centrum van Civita di Bagnoregio

Zoals reeds vermeld, moet je eerst een loopbrug over van 300 meter om Civita di Bagnoregio te bereiken. Houd je camera in de aanslag want bij elke stap heb je een nog mooier uitzicht.

Eenmaal overgestoken wandel je door de poort Porta San Maria. Vlakbij bevindt zich het centrale plein met de romaanse kerk San Donato die in de 16de eeuw is hersteld. Verder is het heerlijk om te genieten en te dwalen door de smalle straatjes met middeleeuwse huizen. De steegjes worden opgesierd met potten vol bloemenpracht. Verspreid zijn er verschillende bars, trattoria’s, en lokale ambachtelijke winkels gevestigd.

Civita di Bagnoregio Lazio
Foto romina.cicina
Civita di Bagnoregio Lazio
Foto romina.cicina
Civita di Bagnoregio Lazio
Civita di Bagnoregio Lazio
Foto romina.cicina

In de schone berglucht, omringd door een deken van pasgevallen bladeren en spectaculaire vergezichten laten we Civita di Bagnoregio achter ons. Het charmante plaatsje biedt een authentieke, surrealistische en onvergetelijke sfeer. Ben je in Orvieto, aan het meer van Bolsena of op doorreis, dan is Civita di Bagnoregio een absolute must om te bezoeken.

3 reacties op “Civita di Bagnoregio, de stad die sterft

 1. Dit plekje moeten we koesteren, zo uniek.

 2. Diana Olde Riekerink

  Wij zijn hier vorig jaar geweest. Werkelijk een van de mooiste dingen die ik heb gezien in Italië. Prachtig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.