Stedentrip Veneto

Bezienswaardigheden in Verona

De historische brug naar Verona

De Noord-Italiaanse stad Verona staat bekend om haar rijke geschiedenis en cultuur. Een wandeling door het historisch centrum is een reis door de tijd die duizenden jaren oud is. Verona is ook de stad van de tragische liefdesaffaire van Romeo en Julia. Het drama van Shakespeare heeft tot op de dag van vandaag een belangrijke rol gespeeld voor het toerisme. De bezienswaardigheden in Verona zullen iedereen verleiden met haar mooie straatjes, pleinen, bouwwerken en heerlijke gerechten.

Korte historie van Verona

Verona heeft veel te bieden. In eerste instantie is het een stad van groot cultureel en historisch belang. De eerste bouwstenen dateren uit de Romeinse periode. De stad wordt begrensd aan drie kanten door de rivier de Adige. Diverse bruggen geven toegang tot het historisch hart waar straatjes hun weg zoeken naar schitterende pleinen. Toonaangevende architecten uit de 15e en 16e eeuw zijn verantwoordelijk voor de diverse bezienswaardigheden in Verona. Ten tweede staat Verona bekend om de vele opera’s die gehouden worden in het Romeins Amfitheater. Tot slot zijn er tal van musea te bezoeken en is er een ruime keuze uit goede restaurants. Daarom is het ook wel logisch dat Verona een van de populairste steden van Italië is.

De Arena van Verona

Het Romeins amfitheater van Verona is een van de belangrijkste archeologische monumenten van Europa. Het is het symbool van de stad en staat op het schitterende plein Piazza Bra. Dit openluchttheater werd gebouwd in de 1e eeuw en is, na het Colosseum in Rome, het op twee na grootste amfitheater van Italië. De geschiedenis van het bouwwerk is gehuld met legendes en kent tal van muzikale en theatrale hoogtepunten. Zowel Italiaanse als internationale artiesten hebben het historisch podium beklommen.

Verona Veneto

Piazza Bra

Piazza Bra is een van de belangrijkste pleinen van de stad. Aan het plein zijn bars en restaurants gevestigd. Je kunt ook de schaduw opzoeken onder een van de bomen en van het mooie panorama genieten. De naam is afgeleid van het Lombardische woord ‘breit’ wat breed betekent.

Opvallend is de roze marmeren bestrating die ook werd gebruikt om het Romeinse theater te bouwen. Het plein is niet alleen favoriet bij de vele toeristen, maar ook bij haar inwoners. Men komt hier voor een wandeling en een praatje. Historische gebouwen verfraaien het plein, waaronder het stadhuis.

Piazza delle Erbe

Voor ons is Piazza delle Erbe toch wel een van de mooiste pleinen van Verona. Het is het oudste plein en vormde ooit het culturele, sociale en politieke leven in de Romeinse tijd. Tijdens de groente- en fruitmarkt, die in de weekenden plaatsvindt, is het er druk en vormt het de ‘huiskamer’ van de Veronezen. Men komt hier dan winkelen of voor een aperitief.

Op het plein staat een fontein uit 1368 met een marmeren beeld van Madonna di Verona. De Torre dei Lamberti domineert het plein en schitterende kleurrijke gevels van indrukwekkende gebouwen trekken de aandacht.

Verona Veneto

Piazza dei Signori en Loggia del Consiglio

Op steenworp afstand van Piazza delle Erbe en toegankelijk via een boog, wordt Piazza dei Signori eveneens omringd door schitterende paleizen. Na de Romeinse periode concentreerde zich hier de bestuurlijke macht. Prachtig zijn de monumentale gebouwen verbonden met portieken en bogen.

Het marmeren standbeeld van Dante valt direct op, geplaatst in 1865. Dit plein wordt door de Veronese dan ook wel ‘Piazza Dante’ genoemd. Het stadhuis aan de zuidkant van het plein werd in 1193 opgericht. Het renaissancistische gebouw heeft op de binnenplaats een gotische trap die toegang geeft tot de ingang van Torre dei Lamberti. Wie de trap beklimt naar de top van de toren, zal beloond worden met een schitterend uitzicht over Verona.

Castelvecchio en Ponte Scaligero

Aan de oevers van de rivier de Adige werd Castelvecchio gebouwd door de bekende Scaligeri familie. Dit indrukwekkende fort werd gebouwd tussen 1354 en 1355. De 14e -eeuwse gekanteelde Ponte Scaligero is verbonden met het imposante bouwwerk. Na de val van de Scaligeri werd het door de Venetianen gebruikt als wapenopslagplaats. Later in de geschiedenis werd het tijdens de Franse en Oostenrijkse overheersing als kazerne gebruikt.

Tegenwoordig herbergt het kasteel een klein museum met een verzameling van middeleeuwse, renaissance- en moderne kunst.  

De bruggen van Verona

De rivier de Adige is nauw verbonden met de stad. Daarom hebben bruggen altijd een belangrijke rol gespeeld. Er zijn zeven bruggen die toegang geven. Ze werden tijdens de WOII vernietigd en daarna weer hersteld met de originele bouwstenen. De Ponte Pietra dateert uit de 1ste eeuw en werd gebouwd door de Romeinen. Een wandeling over de brug biedt een fraai uitzicht over de rivier en Castel San Pietro. Ponte Scaligero is een hoogstandje uit de 14e eeuw.

Verona Veneto

Basiliek van San Zeno Maggiore

Een van de mooiste romaanse gebouwen in Noord-Italië is de basiliek van San Zeno Maggiore. Het heiligdom is gebouwd op de begraafplaats van bisschop Zeno. Hij was de achtste bisschop van Verona en bekeerde de stad tot het christendom. Het gebouw zoals we het vandaag de dag zien dateert uit de 12e eeuw. De heilige is er begraven en tal van kunst uit de 12e tot de 16e eeuw is er te bewonderen, waarvan het altaarstuk een hoogtepunt vormt. Vergeet ook zeker niet de bronzen deuren te bekijken. Opmerkelijk zijn de romaanse reliëfs van Bijbelse taferelen.

Het huis van Romeo en Julia

Verona is beroemd om zijn liefdestragedie van Romeo en Julia. Daarom mag het huis van Romeo en Julia niet ontbreken in deze lijst. Eerlijk gezegd lopen wij altijd met een grote boog om het 13e -eeuwse gebouw heen. Het is een topattractie van de stad en daarom is het er altijd enorm druk. Het huis zelf heeft een schitterende gevel met gotische ramen. Op de binnenplaats staat een bronzen beeld van Julia met vlak daarboven het beroemde balkon.

Giardino Giusti

Achter het 16e-eeuwse Palazzo Giusti bevindt zich de mooie tuin, Giardino Giusti. Heggen, fonteinen en standbeelden wisselen elkaar af. Deze renaissancetuin is een aangename plek tijdens zomerse warme dagen of om even de drukte te ontvluchten.

Verona Veneto

De stad Verona heeft duizenden harten verleid met zijn tijdloze charme. De romantische bruggen en tal van bezienswaardigheden van Verona maken deze stad uniek. Het centro storico staat niet voor niets op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Kortom Verona is een stad die je een keer gezien moet hebben tijdens een bezoek aan Italië.

Hotels in Verona met laagste prijsgarantie

Booking.com

0 reacties op “Bezienswaardigheden in Verona

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.