Veneto

De ommuurde steden van Marca Trevigiana

Oderzo, Veneto
DiscoverCars.com

De provincie Treviso, niet ver van Venetië, staat bekend om haar prachtige landschappen, geschiedenis, artistiek en cultureel erfgoed. In deze beeldschone streek gaan onze harten altijd sneller kloppen. Of we nu door de heuvels van de Treviso Alpen in het noorden rijden of door het beeldschone landschap van de glooiende heuvels van Prosecco, iedere keer worden al onze zintuigen positief geprikkeld. Wij maakten een schitterende autotocht en bezochten de ommuurde steden van Marca Trevigiana.

De geschiedenis die eeuwen terug gaat hebben onuitwisbare sporen nagelaten. Romeinse wegen, kerken, abdijen, kastelen, villa’s en tal van ommuurde steden zijn hier het bewijs van. Het middeleeuwse erfgoed van de provincie is bijna intact gebleven, daarom wordt de streek nog steeds ‘Marca Trevigiana’ genoemd, hoewel het nooit door een markies is geregeerd.

De opeenvolging van prachtige ommuurde stadjes maakt de provincie aantrekkelijk om te ontdekken. Een wandeling tussen kastelen, middeleeuwse torens en eeuwenoude straatjes brengt je ver terug in de tijd.

Asolo

De ommuurde stad Asolo wordt ook wel ‘de parel van Treviso’ genoemd. Gelegen op een heuvel kijkt Asolo uit over een schilderachtige omgeving van de beboste uitlopers van de Dolomieten, vandaar de bijnaam ‘de stad van honderd horizonnen’.  Het plaatsje staat vermeld als een van de mooiste dorpen van Italië. Het centro storico is gevuld met middeleeuwse huizen en prachtige pleinen.

De schrijvers Ernest Hemingway en Robert Browning kwamen hier naartoe om te genieten van rust. Op het centrale plein is de 15e -eeuwse Palazzo della Ragione te bewonderen en een pad omhoog brengt je naar de Rocca, een middeleeuws fort. In de straatjes zitten verschillende goede osterie met een uitgebreid aanbod van cicchetti, Venetiaans fingerfood.

De schilderachtige omgeving van Asolo heeft al eeuwenlang de harten van mensen gestolen. Aquaducten, thermale baden en theaters van de oude Romeinen sieren het landschap. Eveneens zijn prachtige monumenten uit de Middeleeuwen en Renaissance overvloedig aanwezig.

Castelfranco Veneto

Een ander imposant stadje is Castelfranco Veneto. Het middeleeuws centrum is compact en goed bewaard gebleven. Twee hoofdstraten doorkruizen Castelfranco. Vijf torens bewaakten het strategische grondgebied, want de versterkte stad ligt tussen Vicenza, Treviso, Padua en Bassano in.

Vittorio Veneto

Vittorio Veneto, staat symbool voor de vrede van de Grote Oorlog, die eindigde op 4 november 1918. De stad werd gevormd door een fusie van Ceneda en Serravalle, twee gemeenten met verschillende persoonlijkheden, waarvan Serravalle het interessants is om te bezoeken. Prachtige palazzi sieren het middeleeuwse plein.

Op verschillende locaties kun je de heerlijke Prosecco DOCG proeven. Het heuvelachtige landschap is een ideale omgeving voor een heerlijke wandeling of voor een roadtrip naar het ommuurde stadje Conegliano. De oudste wijnroute van Italië, waar we al vaker over geschreven hebben, gaat hierlangs. Tussen de glooiende heuvels liggen kastelen, kerken, abdijen, luxe villa’s en patriciër huizen verscholen. Een opeenvolging van rijen wijnstokken verfraaien het landschap.

Oderzo

De prachtige stad Oderzo was voor ons een complete verrassing. Oorspronkelijk was het een Paleovenetiaanse nederzetting van paalwoningen. Vanwege de ligging aan de Via Postumia, de weg die Genua met Aquileia verbond, was Oderzo een belangrijke handelsstad in het Romeinse Rijk. Dit stadje kwam in verval na de val het Romeinse Rijk en de verwoestende invallen van de barbaren. Het was Atilla de Hun die verantwoordelijk was voor de teloorgang van al het pracht en praal van Oderzo. Het herstel van de stad kwam opgang aan het begin van de 11e eeuw en pas 200 jaar later werden de vestingwerken gerestaureerd.

Een stadswandeling bracht ons langs gotische portiekhuizen en renaissancepaleizen. De rivier Monticano stroomt langs het centrale plein Piazza Vittore Emanuele, wat ooit als marktplein fungeerde. Aan het plein zitten gezellige bars met terrassen, waar de lokale bevolking neerstrijkt voor een café, aperitief of voor het laatste lokale nieuws. De Duomo met klokkentoren kijkt uit over Oderzo met in de verte de contouren van de Dolomieten.

Portobuffolè

Niet ver van Oderzo bevindt zich een ander juweel van deze streek. Gelegen aan de rivier Livenza ligt het vestingstadje Portobuffolè en behoort tot het kleinste stadje van de provincie. Het compacte centrum is snel doorkruist, maar heeft zijn historische en artistieke rijkdom goed weten te behouden.

Treviso

Tot slot mogen we de provinciehoofdstad Treviso niet vergeten. Een imposante stadsmuur omsluit het centro storico, waar wij maar al te graag in ronddwalen. Prachtig zijn de mooie monumenten gelegen aan diverse pleinen en grachten. Het centrale plein is Piazza dei Signori met zijn Palazzo dei Tracento uit de 13e eeuw. Vanaf het plein kun je de rustige straten en grachten van de stad verkennen. Wandelend onder de arcades passeren we luxe winkels en tal van goede restaurants. Een romantische plek in de stad is de wijk Buranelli met de beroemde vismarkt Isola delle Peschiera.

Marca Trevigiana is een streek om neer te strijken voor diegene die op zoek is naar mooie dorpen en steden, gevuld met culturele hoogtepunten en veel lekker eten. Hier vind je de mooiste kleine stadjes van de regio Veneto, gelegen in prachtige landschappen, ver weggestopt van de gebaande paden.

Booking.com

0 reacties op “De ommuurde steden van Marca Trevigiana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.