Friuli-Venezia Giulia

Polcenigo en Poffabro

Polcenigo, Friuli-Venezia Giulia

We rijden door het prachtige landschap van de provincie Pordenone gelegen in de regio Friuli-Venezia Giulia. We hebben de streek al vaker doorkruist en opvallend is de diversiteit van de verschillende antieke borghi. Verscholen in een prachtige natuurlijke omgeving van het Cansiglio bos ligt onze eerste bestemming, Polcenigo.

Inhoudsopgave

Polcenigo

Het fraaie Polcenigo is gebouwd rond de resten van een kasteel dat gebouwd is op een heuvel en neerkijkt op de hele vallei met tal van natuurlijke bronnen. Het kasteel dateert uit 875, maar werd herbouwd tussen 1738 en 1770 na een verwoestende brand. De adellijke residentie transformeerde het in een Venetiaanse villa met een monumentale trap van 365 traptreden.

Wandelend door de straten passeren we verschillende herenhuizen compleet met portieken en binnenplaatsen die toegang bieden tot weelderige Italiaanse tuinen. Het waren handelaren, notarissen en adellijke families die zich hier vestigden. Enkele beroemde villa’s zijn het Scolari-Salice paleis, Palazzo Fullini-Caia, Palazzo Manin-Zaro en het Palazzo Pezzutti. Raamvensters, glasramen, wapenschilden en ornamenten schitteren in het zonlicht en zijn een lust voor het oog.

In 1420 kwam Polcenigo onder de heerschappij van de Serenissima Republiek Venetië en in 1499 werd het door de binnenvallende Turken vernietigd tot een hoop stenen en puin. Pas na 1571 genoot de streek gedurende 3 eeuwen van vrede en welvaart voor het overging in de handen van Napoleon en later in die van de Oostenrijkers. Uiteindelijk werd de streek in 1866 toegevoegd aan de regering van Italië.

We strijken neer op het fraaie Piazza di Polcenigo en genieten van typische Italiaanse taferelen die je op een Italiaans plein tegenkomt. Groepjes locale wisselen het laatste nieuws uit en op een klein terras van de plaatselijke bar kijkt men wat er aan verkeer en mensen voorbijkomt. Wij nuttigen een café en wat zoetigheid om vervolgens een kijkje te nemen bij het snelstromend riviertje dat het dorp doorkruist.

De strategische ligging en natuurlijke bronnen hebben ervoor gezorgd dat al sinds de prehistorie mensen zich hier vestigden. Verschillende archeologische vondsten zijn het bewijs van nederzettingen. Zo kun je tussen Polcenigo en Caneva het Palù di Livenza bewonderen. Dit is een paleolithische site van een paalwoningdorp die is opgenomen in de lijst van archeologische erfenissen van de mensheid.

We vervolgen onze route door het groene heuvellandschap dat gaandeweg overgaat in het ruige berglandschap van de Dolomieten. Een tussenstop aan het Lago di Barcis is altijd een goede keuze. De prachtig felgroene kleur van het water en de omringende bergen maken het tot een betoverende omgeving. Rondom het meer liggen uitstekende wandelpaden waar je getrakteerd wordt op verbluffende panorama’s.

Poffabro

Wanneer we verder de bergen inrijden en uiteindelijk in Val Colvera aankomen, duikt daar uit het niets het prachtige silhouet van het bergdorp Poffabro op. Het dorp behoort tot een van de mooiste van Italië en staat niet voor niets op de lijst van ‘Borghi più belli d’Italia’. De naam van het pittoreske plaatsje komt van Prafabrorum, oftewel de weide van de smid.

Onze wandeling gaat kriskras door een openluchtmuseum bestaande uit geplaveide straatjes en tal van steile trappen. Huizen zijn opgetrokken uit zand- en kalksteen, verfraaid met houten balkons, trappen, pilaren, stenen bogen en in perfecte harmonie met de omringende omgeving van de Friulische bergen. Het zijn de typische architecturale kenmerken van dit gebied.

De straatjes en omgeving lenen zich er uitstekend voor om je helemaal te onthaasten. Wandelend en fotograferend verkennen wij het dorp. Het is een sprookjesachtige plek die door de eeuwen heen onveranderd is gebleven. In de plaatselijke trattoria laten we ons verwennen met een typisch gerecht van Friuli, namelijk frico. Deze lekkernij bestaat uit verwarmde kaas en andere ingrediënten als aardappel en ui. Het gerecht heeft wel wat weg van rösti, een ander alpine gerecht. Vanaf het balkon kijken we uit op de groene vallei Val Covera, dat al populair is sinds de Romeinse tijd en toegang bood tot de Alpen.

Op de centrale piazza staat de kerk, het stadhuis en een prachtige fontein. Het plein biedt een adembenemend uitzicht op de machtige Monte Raut die het dorp bescherming biedt.  We kijken terug op twee totaal verschillende dorpen met ieder zijn eigen karakter en charme. Het is weer een bewijs hoe divers de verschillende dorpen en landschappen zijn van de indrukwekkende provincie Pordenone. Het zijn van die plaatsen, ver weg van toeristische hotspots, waar wij maar al te graag keer op keer naar terugkeren.

0 reacties op “Polcenigo en Poffabro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.