Sardinië Stedentrip

Sassari: de oudste universiteitsstad van Sardinië

Sardinië, Sassari, Piazza d'Italia
DiscoverCars.com

Sassari, de op een na grootste stad van Sardinië is de oudste universiteitsstad van het eiland. Het historisch centrum is een doolhof van smalle straatjes en piazza’s. Zodra we de oude stad binnenwandelen gaat een lange geschiedenis die Sassari kent aan ons voorbij. Het is een mooie en vorstelijke stad, opgericht in de Middeleeuwen, gebouwd op een plateau en omringd door vruchtbare valleien en olijfgaarden.

Historisch en artistiek erfgoed van Sassari

Het centro storico, ondanks een lange geschiedenis van invasies, veroveringen en plunderingen, is goed bewaard gebleven. Een aanzienlijk historisch en artistiek erfgoed is beïnvloed door de Catalaans-Aragonese aanwezigheid, die het eiland in 1324 veroverde. De Duomo di San Nicola, gebouwd in de 13e eeuw, is een smeltkroes van architecturale stijlen, van barok tot gotiek. De weelderige gevel gaat schuil achter constructies uit meerdere eeuwen. Aan de hoofdstraat Corso Vittorio Emanuele II staan verschillende palazzo’s met smeedijzeren balkons en Catalaans gotische vensters. Sommige binnenplaatsen en interieurs getuigen van een vroegere weelde.

Sassari Sardinië
Sassari Sardinië
Sassari Sardinië

Historisch centrum

Een andere straat die je niet mag missen is Via al Rosello. Het is een van de meest karakteristieke straten van de stad waar je nog steeds schoenmakers en timmerlieden aan het werk kunt zien. Het is ook de straat waar je de overheerlijke kazen van Sardinië kunt kopen.

Aan de via Roma zit het archeologisch museum van Sassari, Museo Nazionale ‘G.A. Sanna’ en herbergt onschatbare vondsten over de geschiedenis van Sardinië, van de prehistorie tot de middeleeuwen.

Fontana del Rosello en Piazza d’Italia zijn de twee symbolen van Sassari. De enorme Piazza d’Italia wordt omringd door prachtige neoclassicistische monumenten met als hoogtepunt het Palazzo della Provincia. Midden op het plein staat het standbeeld van Vittorio Emanuele II, omgeven met palmbomen en een bloemperk.

Sassari Sardinië

Keuken van Sassari

Krijg je net als wij ook trek tijdens een wandeling, dan is de lokale fainè een goede keuze. Geurig en knapperig zijn deze pannenkoeken gemaakt van kikkererwtenmeel, olie, zout en water verrijkt met smakelijke vullingen van ui en worst. Ze zijn van Genovese oorsprong en worden bereid in een houtoven. Een andere delicatesse is ciogga, oftewel slakken in diverse sauzen. Ze worden gekookt met aardappelen, knoflook, peterselie of geserveerd met een vulling van broodkruimels, pecorino-kaas en tomatensaus.

Traditionele festivals

Sassari heeft nog steeds zijn identiteit behouden, dat tot uitdrukking komt in diverse traditionele festivals. Een belangrijke traditie is de beroemde ‘Processie van Kandelaars’ dat ieder jaar op 14 en 15 augustus gehouden wordt. Deze religieuze viering bestaat uit een optocht van negen enorme houten kaarsen met een gewicht van 400 kilo per stuk, die door de straten van de stad worden gedragen in een lange kleurrijke parade.

Mannen dansen op tromgeroffel in traditionele Sardijnse kostuums door de straten van Sassari terwijl ze gigantische kandelaars op hun schouders dragen. Het feest wordt gegeven ter ere van de bevrijding van de pest door Madonna in 1652. De ‘Faradda dei Candelieri’ is een traditie die 500 jaar oud is en in 2013 door UNESCO werd erkend als een immaterieel cultureel erfgoed van de wereld.

De oorsprong van het ritueel wordt betwist, maar men vermoedt dat de traditie dateert uit de middeleeuwen toen mensen uit Pisa zich op het eiland vestigden. Soortgelijke feesten worden gehouden in Toscane, regio Pisa.

Sassari Sardinië

Kerken van Sassari

Verschillende kerken lonen de moeite om naar binnen te gaan, maar de meest gedenkwaardige van allemaal staat ongeveer 12 kilometer buiten de stad. De zwart-wit gestreepte toren van de Basilica della Santissima Trinità di Saccargia staat in een landschap van grazende schapen en koeien. Deze basiliek is het mooiste voorbeeld van Pisaanse architectuur op Sardinië. Binnen kun je nog enkele prachtige 13e -eeuwse fresco’s bewonderen.

Sassari was voor ons één grote verrassing. De oude stad is een genot om in rond te dwalen. Het is niet alleen de rijke geschiedenis die de stad mooi maakt, maar ook de relaxte sfeer op straat geeft een goed gevoel. Wij sluiten onze dag af door een duik te nemen in Sassari’s cafécultuur. Salute!

Hotels in en rondom Sassari

 

1 reactie op “Sassari: de oudste universiteitsstad van Sardinië

  1. Tinka pothaar

    Ik weet nu veel meer… bedankt, Pieter en John!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.