Umbrië

Spello, het bloemrijkste dorp van Umbrië

spello

De regio Umbrië is bezaaid met oude steden en dorpen. De een nog mooier dan de ander. Umbrië wordt vaak ‘het groene hart van Italië’ genoemd vanwege zijn vruchtbare landschap, glooiende heuvels en rijke geschiedenis. Tussen al dit natuurschoon bevinden zich een aantal historische dorpen, waarvan Spello misschien wel het kleurrijkst is. Genesteld op de zuidelijke flank van de berg Subasio maakt het deel uit van ‘I Borghi più belli d’Italia’, oftewel ‘De mooiste dorpen van Italië’. Midden in het landschap met Franciscaanse herinneringen is Spello een vaste stop voor ons, wanneer wij deze streek doorkruizen.

Het pittoreske plaatsje, gesticht door de Umbriërs, heette in de 1ste eeuw v.Chr. Hispellum. Tijdens de Romeinse overheersing kreeg het de naam Splendidissima Colonia Julia. Zij waren verantwoordelijk voor de eerste stedelijke structuur. Ze bouwden muren, kuuroorden, een theater en zelfs waterwerken. Tegenwoordig zijn diverse Romeinse overblijfselen uit de Augustijnse periode te bewonderen zoals de Porta Consolare en de Poort van Venus. Na de val van het Romeinse Rijk werd Spello verwoest en kwam het in handen van het hertogdom Spoleto. Het was de familie Baglioni uit Perugia die aan het einde van de 14e eeuw Spello verrijkte met diverse kunstwerken, voor het overging in de heerschappij van de pauselijke staten.

Het historisch centrum is compact en we wandelen door de smalle geplaveide straatjes. Het pittoreske plaatsje is geheel opgetrokken uit plaatselijk roze en wit natuursteen afkomstig uit de directe omgeving. De straatjes en prachtig onderhouden huizen komen helemaal tot leven in het voorjaar en zomer, wanneer alle bloemen in bloei staan. Want waar je ook kijkt, het ene straatje is nog kleurrijker dan het andere.

@gianka42 Spello Umbrië
@paola_t5 Spello Umbrië
@andrea.ginestra Spello Umbrië
@andrea.ginestra Spello Umbrië 1
@andrea.ginestra Spello Umbrië 2
@andrea.ginestra Spello Umbrië 3
@blogsognoitaliano Spello Umbrië 7
Umbrië
@tizianabanchetti Spello, Umbrië
@emanuela24francesco Spello, Umbrië
Spello-Umbrië
Spello-Umbrië
previous arrow
next arrow

Infiorata

De bloemenpracht is op het mooist tijdens het bloemenfestival l’infiorata del Corpus Domini, de 3de zondag van juni. Het lijkt dan net of één groot bloementapijt van 1,5 kilometer neerdaalt over het dorp waarbij de hele gemeenschap is betrokken. Met gedroogde bloemblaadjes worden straten omgetoverd tot de mooiste mozaïeken. Religieuze taferelen van het wonder van de transsubstantiatie worden uitgebeeld. Ongeveer twee weken van tevoren worden bloemen verzameld uit de omgeving en vervolgens op kleur gesorteerd. In de nacht vóór het festival zijn het de kunstenaars die de ingewikkeld mooie ‘schilderijen’ van bloemblaadjes uitwerken.

De combinatie van middeleeuwse kenmerken en verschillende erfenissen uit de Romeinse periode zal iedere geschiedenis- en architectuurliefhebber charmeren. Spello wordt nog steeds omsloten door een dikke stadsmuur, gebouwd rond 1360. De Chiesa di Santa Maria Maggiore is vanwege de mooie fresco’s van de beroemde kunstenaar Perugino (1521) in de Baglioni-kapel meer dan een bezoek waard. Aan de Via Cavour staat de Chiesa di Sant’Andrea, een Franciscaanse kerk met Pinturicchio’s Madonna met Kind en heiligen (1508).

Als we de Via Cavour blijven volgen komen we uit op Piazza della Repubblica met het 3de -eeuwse Palazzo Comunale. Ambachtelijke winkeltjes met veelal lokale producten verleiden ons om steeds te stoppen. We passeren restaurants en bars, waar we enkele lokale gerechten en producten proeven.

Spello-Umbrië
Spello-Umbrië
Spello-Umbrië
Spello-Umbrië
Spello-Umbrië
Spello-Umbrië
Umbrië, Spello
Spello-Umbrië
Spello-Umbrië
Spello-Umbrië
Spello-Umbrië
Spello-Umbrië
Spello-Umbrië
Spello-Umbrië
Umbrië, Spello
previous arrow
next arrow

We dwalen door de oude wijk en genieten van prachtige vergezichten over het dal van Assisi bij Piazza Belvedere. De straten zijn versierd met bloemrijke balkons en achter iedere hoek staat weer een nieuwe verrassing te wachten. Fraai aangelegde tuintjes worden omsloten door oude muurtjes. Sommige straatjes lopen dood en andere komen uit op kleine piazza’s. Mensen zitten buiten voor hun honingkleurige huizen en kinderen spelen op straat. In de wijk Sant’Anna is een oude Romeinse villa te bezichtigen met een grote mozaïekvloer.

Spello huisvest prachtige schatten uit een ver verleden, maar is bovendien ook een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van Umbrië. Strategisch ligt het tussen Foligno en Assisi, maar ook Bevagna, Trevi, Spoleto en Perugia zijn snel bereikbaar. In de directe omgeving liggen prachtige wandelroutes, zoals een panoramisch pad naar Assisi, om vervolgens neer te strijken bij een plaatselijke trattoria voor traditionele gerechten met een lokale wijn.

Wie Umbrië bezoekt, mag zeker Spello niet overslaan. Voor ons is het misschien wel het mooiste dorp van de regio.

5 reacties op “Spello, het bloemrijkste dorp van Umbrië

  1. Peter G Berlijn

    Dank je wel

    Schitterend

  2. Afgelopen jaar zijn wij op aanraden van een goede vriendin, terecht gekomen in Collepino.

  3. Annelie Tielen

    De genoemde villa met mozaïekvloeren is sinds maart 2018 ingewijd als een prachtig modern museum onder architectuur gebouwd. De moeite waard om te bezoeken! http://www.villadeimosaicidispello.it/en

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.