Le Marche

Recanati, de stad van de poëzie

Het plein van Recanati

Het opmerkelijke stadje Recanati ligt op een heuvelrug dichtbij de Conero Riviera in de regio Le Marche. Recanati kan worden beschreven als een poëtische plaats. Het was het jaar 1818 dat de beroemde Italiaanse dichter Giacomo Leopardi hier in zijn geboorteplaats inspiratie opdeed, voor een van zijn beroemdste gedichten L‘Infinito. Zoals hij in zijn gedicht omschrijft zag hij een heg voor zich, waardoor hij het panorama niet kon bewonderen en aanleiding gaf om te fantaseren over immense ruimtes.

Sempre caro mi fu quest'ermo colle,
e questa siepe, che da tanta parte
dell'ultimo orizzonte il guardo esclude.
Ma sedendo e mirando, interminati
spazi di là da quella, e sovrumani
silenzi, e profondissima quiete
io nel pensier mi fingo, ove per poco
il cor non si spaura. E come il vento
odo stormir tra queste piante, io quello
infinito silenzio a questa voce
vo comparando: e mi sovvien l'eterno,
e le morte stagioni, e la presente
e viva, e il suon di lei. Così tra questa
immensità s'annega il pensier mio:
e il naufragar m'è dolce in questo mare.

L‘Infinito, Giacomo Leopardi

Wij maken maar al te graag een wandeling door Recanati en kijken verder dan die heg om een glimp op te vangen van het omringende platteland en de oneindige heuvels. Vanwege de bevoorrechte hoge positie bovenop een heuvelrug heeft Recanati een panorama van 360 graden. Laten we ons onderdompelen in een poëtische sfeer tussen de beeldschone straatjes en piazza’s van dit balkonstadje.

Literaire en artistieke erfgoed van Recanati

Wie een wandeling maakt door de oude straatjes, stuit steevast op panoramische punten die menig schrijver, zanger en schilder heeft geïnspireerd. Niet alleen Giacomo is hier geboren, maar ook de beroemde componist Giuseppe Persiani en de opera-tenor Beniamino Gigli. Deze drie helden zijn kenmerkend voor het literaire en artistieke erfgoed van Recanati.

Wat zullen ze genoten hebben van de schilderachtige omgeving. In één oogopslag zie je de turquoise kleur van de Adriatische Zee, de contouren van de Monte Conero, terwijl aan de andere kant de Apennijnen oprijzen achter groene glooiende heuvels. Zorgvuldig onderhouden heuvelstadjes worden omringd door zonnebloemvelden en wijnranken. De prachtige vergezichten kunnen er niet veel anders hebben uitgezien als toen.

Recanati in de Italiaanse regio Le Marche
Recanati in de Italiaanse regio Le Marche

Historisch centrum van Recanati

Het kloppend hart van Recanati is Piazza Leopardi met zijn standbeeld van Giacomo die iedere bezoeker warm verwelkomt. Imposant is de hoge Torre del Borgo die in 1160 werd gebouwd, maar ook de mooie honingkleurige gebouwen die het plein omarmen.

De wortels van het stadje zijn gelegd door de Piceno-bevolking, maar na de Romeinen kwam Recanati in de middeleeuwen pas echt tot bloei. De renaissanceperiode is grotendeels bepalend geweest voor de monumentale architectuur die we vandaag de dag mogen bewonderen. Mooie straten en pleinen geven het stadje allure. Tussen de bakstenen gevels staan prachtige paleizen en kerken.

Recanati in de Italiaanse regio Le Marche
Recanati in de Italiaanse regio Le Marche
Recanati in de Italiaanse regio Le Marche

Casa Leopardi is de belangrijkste bezienswaardigheid en is deels opengesteld voor het publiek. Het is het huis van de dichter waar zijn bibliotheek en memorabilia zijn ondergebracht. Giacomo werd hier geboren op 29 juni 1798 en is een nazaat van een van de nobelste families van de streek. Maar er zijn meer plaatsen in het stadje die zijn verbonden met de dichter. Bijna iedere hoek van de straat of uitzicht is nauw verbonden met hem. Zo bevindt zich de Colle dell’Infinito dichtbij zijn geboortehuis. Deze heuvel was een favoriete bestemming tijdens zijn wandelingen waar hij veel inspiratie opdeed en door hem werd vereeuwigd. Verder zijn er tal van plaquettes in de straten te vinden die verwijzen naar zijn gedichten.

Spirituele wandeling

Maar niet alle plekken zijn verbonden met de dichter. Een spirituele wandeling kan gemaakt worden langs verschillende kerken en heiligdommen of breng een bezoek aan het Beniamino Gigli-museum. Bijzonder fraai is Palazzo Roberti, een van de mooiste van het stadje.

Recanati in de Italiaanse regio Le Marche
Recanati in de Italiaanse regio Le Marche
Recanati in de Italiaanse regio Le Marche
Recanati in de Italiaanse regio Le Marche
Recanati in de Italiaanse regio Le Marche
Recanati in de Italiaanse regio Le Marche
Recanati in de Italiaanse regio Le Marche

Recanati is een heerlijk stadje voor een dagje uit en is gezegend met de schitterende omgeving van de Conero Riviera. Tradities, folklore, heerlijk eten, eenvoud en de vriendelijkheid van de bevolking zijn slecht enkele onderscheidene kenmerken van deze streek die het tot een perfecte bestemming maken voor jong en oud.

2 reacties op “Recanati, de stad van de poëzie

  1. Conchita van Dijk

    Wij zijn daar geweest in mei 2019 en hebben daar genoten! 3 dagen geweest in perfect hotel met uitzicht op stadje en bergen ca 30 min rijden van Porto Recanati mer een heerlijk strand . Weinig toeristen. En als je dan tegen de avond plaats nam op t plein met een glas Sprirz dan klonk door de luidsprekers de stem van de tenor Gigli Zó bizonder!! Nooooit meer naar huis!

    • Het is er heerlijk! Voor ons is het altijd weer opnieuw thuiskomen. Wij verblijven ieder jaar enige tijd aan de Conero Riviera in Numana. Het is de enige plek waar we ieder jaar weer naar terugkeren, omdat het er zo mooi is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.