Umbrië

De bloemenzee van Piano Grande bij Castelluccio di Norcia

Castelluccio di Norcia

Ieder seizoen is prachtig en heeft zijn charme, maar de lente heeft iets speciaals. Wanneer de natuur uit zijn winterslaap ontwaakt en de temperaturen langzaam stijgen gaan onze harten toch iets sneller kloppen. Het is een extra traktatie die moeder natuur ons geeft. De bossen en velden worden groen, schilderachtige dorpen worden omzoomd met bloemenvelden, tuinen en parken liggen er op zijn mooist bij. Over bloemenvelden gesproken. Piano Grande is het eerste waar we dan aan denken.

La Fioritura del Pian Grande di Castelluccio

Nergens anders vind je een bestemming met een landschap dat is bezaaid met zoveel verschillende bloemen. Hier veranderen de velden elk jaar tussen mei en juli in alle kleuren van de regenboog. We hebben het over ‘La Fioritura del Pian Grande di Castelluccio’, een triomf van kleuren die iedereen betovert.

Aardbeving

Van een afstand ziet Castelluccio er nog steeds uit als 1000 jaar geleden, maar helaas als je dichterbij komt zie je wat de zware aardbeving in 2016 heeft aangericht. Midden-Italië werd toen hard getroffen en veel dorpen veranderden in een oorlogsgebied. Nog steeds zijn veel huizen onbewoonbaar en plaatsen veranderden in spookdorpen. We mogen de gebeurtenis niet vergeten en hopen dat in de toekomst het middeleeuwse Castelluccio er weer uitziet zoals wij het ooit gekend hebben.

Daarentegen zien de weiden rondom Castelluccio er nog steeds zo uit alsof er niets is gebeurd. Via sociale media delen onze Italiaanse vrienden jaarlijks hun foto’s met ons. Net als toen wij het bezochten zijn het de beroemde bloemenvelden, zo ver het oog reikt, omringd door het ruige Sibillini-gebergte. Hoewel de meeste inwoners zijn weggetrokken wordt de grond op de hoogvlakte door boeren nog steeds bewerkt. Elk jaar staan de velden met linzen en klaprozen in volle bloei, die het landschap bekleedt met een mozaïek van bloeiende bloemen.

@blogsognoitaliano Piano Grande, Umbrië Castelluccio Di Norcia
@blogsognoitaliano Piano Grande, Umbrië , Castelluccio Di Norcia
@blogsognoitaliano Piano Grande, Umbrië , Castelluccio Di Norcia 1
@blogsognoitaliano Piano Grande, Umbrië , 1 Castelluccio Di Norcia 1
@blogsognoitaliano Piano Grande, Umbrië , 3 Castelluccio Di Norcia 1
@blogsognoitaliano Piano Grande, Umbrië , 4 Castelluccio Di Norcia 1
Castelluccio-di-Norcia-Piano-Grande-Umbrië
@blogsognoitaliano Piano Grande, Umbrië , 5 Castelluccio Di Norcia 1
@blogsognoitaliano Piano Grande, Umbrië ,65 Castelluccio Di Norcia 1
Castelluccio-di-Norcia-Umbrië-Piano-Grande
previous arrow
next arrow

Het plateau Piano Grande is in drie delen verdeeld

De Piani di Castelluccio liggen aan de Umbrische kant van het Sibillini-gebergte in het centrale deel van de Apennijnen. Om precies te zijn in het hart van Valnerina dat tot het Parco Nazionale dei Monti Sibillini behoort. Ooit was dit een gletsjermeer omgeven door majestueuze bergen. Het plateau is in drie delen verdeeld: Piano Grande, Pian Piccolo en Pian Perduto en wordt gedomineerd door de 2476 meter hoge Monte Vettore. Het microklimaat van de vlakte is bijna vergelijkbaar met dat van een steppe, gekenmerkt door grote dagelijkse temperatuurschommelingen.

Gekleurd bloementapijt van Piano Grande

Het gekleurde bloementapijt is het resultaat van wilde bloemen die zich mengen met de gewassen die er geteeld worden door de boeren die er wonen. De kleurvariaties worden bepaald door de klimatologische omstandigheden. Prachtig zijn de rode en blauwe kleuren van de bloeide klaprozen en korenbloemen. Het zijn slechts enkele van de vele soorten, want de opeenvolging van veelkleurige tinten komt onder andere van viooltjes, narcissen, de kruidige affodil, baardgentiaan, klaverzuren en vele andere wilde bloemen.

Maar het zijn niet alleen de duizenden wilde bloemen die kleur geven aan het landschap. Hier wordt namelijk al eeuwenlang de gewaardeerde linzen van Castelluccio di Norcia geteeld. De linzen bloeien van mei tot juli en vormen een onderdeel van het spektakel. Ze worden gegeten in het hele land en staan op het menu van gerenommeerde restaurants.

Buitensporten

Het plateau staat bekend om buitensporten. Ideaal zijn de omstandigheden voor paragliden en andere ‘vrije vluchten’. Wat zullen de velden spectaculair zijn vanuit de lucht. Het mozaïek van kleuren is ook te bewonderen vanaf de hoger gelegen bergkammen. Er zijn korte en lange routes uitgezet in de omgeving. De klim naar boven is spectaculair, maar is met niets te vergelijken als je eenmaal de top hebt bereikt en uitzicht hebt over het ruige berglandschap en de vallei.

Verschillende bloemen

De bloei van al die verschillende bloemen lopen niet synchroon en daarom verandert het landschap steeds weer van kleur. Begin mei is het mogelijk om wilde orchideeën te zien bloeien. In het nationaal park zijn er 37 verschillende soorten in allerlei kleurvariaties te spotten. Eind mei is het de beurt aan de zeldzame bergtulp. Half juni verschijnen de gele bloemen van wilde mosterd en vervolgens ontstaan velden vol rode klaprozen. Wanneer je denkt dat je alles hebt gezien, staat in volle glorie de blauwvioletkleurige korenbloem te zwaaien in de wind. Rijkelijk aanwezig zijn insecten die leven in deze natuurlijke schoonheid. Vlinders vliegen van de ene bloem naar de andere en het geluid van zingende vogels maakt de omgeving bijzonder aangenaam.

@blogsognoitaliano-Castelluccio-di-Norcia-Umbrië-Piano-Grande-poppies
Castelluccio di Norcia, Umbrië, Piano Grande
Castelluccio-di-Norcia-Umbrië-Piano-Grande
Castelluccio-di-Norcia-Piano-Grande-Umbrië
Castelluccio-di-Norcia-Piano-Grande-Umbrië
Castelluccio-di-Norcia-Piano-Grande-Umbrië
Castelluccio-di-Norcia-Piano-Grande-Umbrië
Castelluccio-di-Norcia-Piano-Grande-Umbrië
previous arrow
next arrow

Het is een feest van de natuur, dat alleen kan worden gehandhaafd door biologische en traditionele teelt. Het is namelijk onkruid dat normaal gesproken als probleem wordt gezien, maar hier op de uitgestrekte velden van het plateau zijn ze cruciaal voor de bloei van planten. De wortels zorgen voor een constante luchtvochtigheid van de grond, waardoor linzen goed kunnen gedijen. Vanwege het microklimaat valt hier relatief weinig regen en zijn de zomers droog. Pesticiden worden hier dan ook niet gebruikt. Jaarlijks kunnen bezoekers genieten van een prachtige natuurlijke bloemenshow waaronder ook de bloei van onkruid.

Piano Grande bij castelluccio di norcia

De weidse vlakte van Piano Grande maakt iedere keer weer grote indruk op ons. Het is een magische plaats die we in ons hart hebben gesloten. De vallei laat een unieke schoonheid van de natuur zien, maar ook de kracht op een meest verwoestende manier als we denken aan de aardbeving van 2016.

6 reacties op “De bloemenzee van Piano Grande bij Castelluccio di Norcia

 1. Riet Scheepen

  Hier kan je alleen maar WAUW op zeggen! En zoals wij thuis altijd te horen kregen : Onkruid bestaat niet!
  Fijn weekend en blijf gezond!

 2. Frans Schmitz

  Ik heb weer genoten van deze aflevering! Prachtig mooi! Ik sluit me bij de vorige reactie aan, onkruid bestaat niet! Mooi weekend!

 3. Lies Peels

  Een triomf van kleuren die iedereen betovert. Wat een mooie zin, maar helemaal waar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.