Roadtrip Umbrië

Historische route langs de Via Flaminia in de regio Umbrië

Bevagna in Umbrië

De beroemde Via Flaminia is een oude Romeinse weg die van Rome naar Rimini loopt. Over deze belangrijke weg marcheerden legioenen vanuit het zuiden naar het noorden. Deze historische weg werd voltooid in 219 v. Chr en was de eerste landweg die Rome met Noord-Italië verbond. Vanaf Rimini kon men verder richting Milaan over de Via Emilia.  

Een groot gedeelte van de Via Flaminia gaat door de regio Umbrië en verbindt enkele prachtige plaatsen. We starten in Spello en reizen via Foligno en Rasiglia door naar Montefalco. Daarna brengen we een bezoek aan Bevagna om uiteindelijk deze roadtrip af te sluiten in het mooie Spoleto.

Spello

Het dorp bevindt zich aan de voet van de berg Subasio en Spello staat bekend om zijn honingkleurige huizen en idyllische bloemrijke straatjes. In een wirwar van geplaveide steegjes staan kerken en monumenten. Het architecturale erfgoed is van grote waarde en er zijn verschillende werken te bewonderen uit de Romeinse en Renaissance periode. Het waren de Romeinen die Spello de naam Hispellum gaven. Tegenwoordig staat Spello op de lijst van ‘I borghi più belli d’Italia‘, oftewel de mooiste dorpen van Italië.

Nog steeds staan er Romeinse versterkte muren overeind en zijn er 3 toegangspoorten uit dit verleden te zien. De straten van het centrum vormen van mei tot juli het decor van een explosie van bloemenkleuren dat een hoogtepunt bereikt tijdens de Infiorata. Waar je ook bent, ieder straatje, ieder nisje en hoekje is mooi om te fotograferen. Net buiten de muren van Spello werd een opmerkelijke vondst gedaan van de Villa dei Mosaici, een villa met een enorm grote mozaïekvloer.

Via Flaminia Spello

Foligno

Het dorp Foligno ligt op steenworp afstand van Spello en is een kruispunt van kunst, geschiedenis en uiteraard van heerlijk eten en goede wijnen. Al eeuwenlang houden de inwoners vol dat Foligno het centrum van de wereld is, omdat het zich midden in Italië bevindt. Verschillende vetes zijn er geweest met de stad Rieti, dat zichzelf ook als het ‘centrum van de wereld’ ziet.

Het centro storico is een verzameling van fraaie middeleeuwse en renaissance monumenten. Bijzonder mooi is Piazza della Repubblica gedomineerd door een kathedraal en verfraaid met Palazzo Trinci en Palazzo Comunale. Op slechts een paar kilometer van Foligno is er nog de abdij van Sassovivo een bezoek waard. Het complex is een van de oudste religieuze getuigenissen van de benedictijnse aanwezigheid in deze vallei.

Via Flaminia

Rasiglia

Het schilderachtige dorp Rasiglia lijkt wel opgetekend uit een sprookjesboek en is bijzonder pittoresk. Sommige Italianen noemen het zelfs ‘Klein Venetië van Umbrië’, andere ‘Borgo dei ruscelli’, omdat het dorp gebouwd is rond de waterbron Capovena. Eeuwenlang was dit de enige bron van het gebied en stonden hier molens te draaien. Tegenwoordig is het slaperige dorp veranderd in een belangrijke bezienswaardigheid van de omgeving.

Het beste wat je kunt doen is slenteren en genieten. Wandel langs de Peschiera, waar vroeger vis en rivierkreeften in werden gekweekt. Er zijn oude molens te bewonderen en er is een oude wolfabriek. Als je goed oplet zie je hier en daar oude gereedschappen voor het spinnen en bewerken van de huiden. Tot slot is er nog een oud washuis, waar vrouwen elkaar ontmoetten en alledaagse voorwerpen wasten.

Rasiglia Via Flaminia

Montefalco

Midden in het hart van Umbrië kijkt het dorp Montefalco van grote hoogte uit over het omringende vruchtbare gebied. Gebouwd op een ruim 470 meter hoge heuvel herbergt het een compact historisch centrum. Bijna alle straten leiden je naar het hoger gelegen centrale plein. Sinds de 11e eeuw was Montefalco een van de eerste versterkte nederzettingen van het gebied, omsloten door muren met een kasteel en verrijkt met religieuze gebouwen. De middeleeuwse charme is nog steeds aanwezig.

Er is veel te zien in Montefalco. Van oude toegangspoorten tot de schitterende Piazza del Comune met een fraai stadshuis en van adellijke residenties tot de vele kerken. Vanwege de hoge ligging wordt het door haar inwoners ook wel ‘het Umbrisch balkon’ genoemd. Schitterend zijn de eindeloze uitzichten en de omringende olijfboom- en wijngaarden.

Via Flaminia Montefalco

Bevagna

Opvallend is dat Bevagna, in tegenstelling tot tal van andere plaatsen, niet is gebouwd op een heuvel. Binnen de oude 14e -eeuwse muren heeft het een waardevolle verzameling van groot historisch belang. De oorsprong is zeer oud en het was een belangrijke Romeinse nederzetting waar veel handel werd gedreven. Dit kwam mede door de rivier de Clitunno en natuurlijk de Via Flaminia die Bevagna doorkruiste.

De omringde 13e en 14e -eeuwse stadsmuren zijn gebouwd bovenop reeds bestaande Romeinse muren. Enkel de oude poorten geven toegang tot het centro storico met karakteristieke middeleeuwse straatjes en huizen. Wie op onderzoek uitgaat stuit op Romeinse ruïnes. Zo is nog steeds een stuk bestrating van de oude Via Flaminia te bewonderen en overblijfselen van baden, een tempel en een amfitheater. Bijzonder mooi is de centrale Piazza Silvestri met zijn onregelmatige vorm, de kerk van San Silvestro, palazzo’s en een fontein.

Bevagna Via Flaminia

Spoleto

Gezien vanuit cultureel perspectief dan wel vanwege een rijk centro storico met vele artistieke hoogtepunten, is Spoleto, in ieder geval voor ons, een van de mooiste plaatsen in Umbrië. Midden in de groene heuvels valt als eerste de Rocca Albornoz en de Ponte delle Torri op. Het centrum is verfraaid met schitterende huizen, straatjes en de beroemde Piazza del Duomo met zijn grote trap.

In de 3e eeuw v.Chr. was Spoleto een Romeinse kolonie met de naam Spoletium en ontwikkelde zich tijdens de overheersing van de Longobarden uit tot de hoofdstad van een machtig hertogdom. De kathedraal van Santa Maria Assunta is een van de hoogtepunten. Het heiligdom werd gesticht in 1067 op de overblijfselen van een reeds bestaande kerk uit de 9e eeuw. De palazzo’s en andere monumenten zijn talrijk aanwezig en dateren uit verschillende perioden.

Spoleto Via Flaminia

Een reis langs de Via Flaminia stelt je in staat om een schilderachtig deel van Umbrië te verkennen en te genieten van oude plaatsen van groot historisch belang.

0 reacties op “Historische route langs de Via Flaminia in de regio Umbrië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.