Abruzzo

Vasto, parel van de Abruzzo

Het is een grote traktatie als je langs de kust van Ortano naar Vasto rijdt. Deze kustweg wordt ook wel de Traboccokust genoemd waar bijzondere visinstalllaties lijken op te stijgen uit zee. De beroemde trabocchi bestaan uit houten balken en netten met een ingewikkeld stelsel van gewichten om vanaf het land vis uit zee te kunnen scheppen. Tegenwoordig zijn er nog maar een twintigtal over en dienen als restaurant of observatiepunt. De route is gevarieerd en gaat langs hoge kliffen, betoverende baaien en mooie stranden. Ons eindpunt is Vasto, een charmant heuvelstadje met uitzicht over de Adriatische Zee in het zuiden van de regio Abruzzo.

De weg slingert zich omhoog, langs oleanders en palmbomen. Met uitzicht op de Golf van Trabocchi rijden we Vasto binnen, een stadje dat betovert met een charme van weleer. Oude torens, kerken, paleizen en vestingwerken zijn de erfenis van een drieduizend jaar oude geschiedenis.

Wandeling door het historisch centrum van Vasto

We starten onze wandeling aan de Piazza Rossetti met het indrukwekkende Caldoresco-kasteel, gebouwd aan het begin van de 15e eeuw. Vanaf het plein wandelen we kriskras door het centrum. Geplaveide straatjes gaan bergop en bergaf. Enkele kerken zijn van groot belang, zoals de kathedraal gewijd aan Sint-Josef, de kerk van San Giuseppe en de kerk van Santa Maria Maggiore. De laatstgenoemde dateert uit het jaar 1000 en bezit kostbare kunstwerken.

Het Palazzo d’Avalos is een andere belangrijke bezienswaardigheid en huisvest tegenwoordig het Gemeentelijk Museum. Samen met zijn prachtige Napolitaanse tuinen is het een van de belangrijkste voorbeelden van de renaissance-architectuur in de Abruzzo. Het monument is in de loop van de eeuwen diverse keren verbouwd en werd door de Turken in 1566 in brand gestoken.

De kuststad Vasto in Abruzzo
Historische stad Vasto in Abruzzo
Historische stad Vasto in Abruzzo
Historische stad Vasto in Abruzzo
Historische stad Vasto in Abruzzo
Historische stad Vasto in Abruzzo

Lokale keuken

In Vasto is de keus groot om de lokale keuken te proeven. Beroemd is de brodetto, een stofpot van vis, zeevruchten en rode pepers. Wij kiezen dit keer voor een kleine lokale bar waar buiten op straat de befaamde arrosticini op hoog vuur wordt bereid. Deze dunne spiesjes met geroosterd vlees zijn werkelijk heerlijk.

Na het overheerlijke eten lopen we verder langs panoramische pleinen. Een wandeling langs de Loggia Amblingh met spectaculaire uitzichten over zee en de kust is een must. Het strand van Vasto Marina is populair onder toeristen. Het is een van de hoofdrolspelers van de omgeving. Zomers strijkt men hier neer op het brede zandstrand en duikt men in het schone zeewater.

Historische stad Vasto in Abruzzo
Historische stad Vasto in Abruzzo
Historische stad Vasto in Abruzzo
Historische stad Vasto in Abruzzo
Historische stad Vasto in Abruzzo

Punta Aderci

Wonderschoon is het natuurreservaat Punta Aderci, dat net iets ten noorden van Vasto ligt. Men zegt dat dit de meest spectaculaire hoek van de hele Abruzzokust is.

Voor ons is Vasto een bijzonder stadje waar tradities en het moderne leven hand in hand gaan. Het historisch erfgoed is fascinerend en wordt al eeuwenlang goed beschermd. Samen met de omgeving is het een Italiaanse bestemming waar we met veel plezier op terugkijken.

Kust bij Vasto in Abruzzo
Historische stad Vasto in Abruzzo
Historische stad Vasto in Abruzzo
Kustlijn van Vasto in Abruzzo

2 reacties op “Vasto, parel van de Abruzzo

 1. Annick Lachaert

  Dag Pieter,
  Grazie mille per tutti gli articoli interessanti.
  Heb je een tip of artikel over de streek van Vicenza, waar we nu verblijven?
  Buona giornata e un saluto cordiale,
  Annick

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.