Roadtrip Umbrië

Een autoroute van het Trasimeno Meer naar Spoleto

Panorama over Perugia in Umbria

Het is net een schilderij waar de glooiende heuvels van Toscane en Umbrië elkaar ontmoeten. We volgen een prachtige panoramische weg langs het Trasimeno meer dat omringd wordt door oude dorpen. Deze charmante streek van Umbrië is rijk aan historie, kunst en cultuur. Reis mee van het Trasimeno Meer naar Spoleto.

Het was de beroemde schilder Pietro Vannucci, beter bekend als ‘Il Perugino’, die eeuwen geleden dit landschap op zijn doeken vereeuwigde. Hij werd geboren in Citta della Pieve (1450) en gedurende zijn leven reisde hij vaak van zijn geboortestad naar Arezzo, Cortona, Florence en Perugia. Het Trasimeno meer is veelvuldig gebruikt als inspiratiebron en achtergrond voor zijn werken. Voor ons is dit het startpunt van een onvergetelijke reis van het Lago di Trasimeno naar Spoleto.

Castiglione del Lago

Zo vredig als het meer er nu bijligt, zo roerig is zijn geschiedenis. Tijdens het Romeinse Rijk was het een belangrijke stopplaats. Het was Hannibal die het Romeinse leger hier versloeg in 217 v.Chr. Oude forten en torens boden bescherming aan kruisvaarders en pelgrims die onderweg waren naar het Heilige Land. Het 13e -eeuwse fort van het plaatsje Castiglione del Lago is het imposantst en lijkt net uit het meer op te rijzen. De vijfhoekige Rocca met stevige muren en vijf torens is een bezoek waard, alleen al vanwege de prachtige vergezichten over het meer en de eilanden.

Castiglione del Lago Trasimeno Meer naar Spoleto
Castiglione del Lago Trasimeno Meer naar Spoleto
Castiglione del Lago Trasimeno Meer naar Spoleto
Castiglione del Lago Trasimeno Meer naar Spoleto
Castiglione del Lago
Castiglione del Lago

We maken een bootreis naar Isola Maggiore, het enige eiland dat bewoond is. Het 14e -eeuws vissersdorp trekt tegenwoordig dagjesmensen. Terwijl wij ons goed doen aan een heerlijke lunch met verse vis uit het meer, was het de heilige Franciscus die deze plek in 1213 uitkoos om er te vasten. De kapel waar hij aan land kwam staat er nog steeds.

De route langs de noordoever van het Trasimeno meer gaat langs Passignano sul Trasimeno en wordt ook wel de ‘Parel van het Meer’ genoemd. Langs de promenade kijken bars en restaurants uit over het diepblauwe meer. Vooral op zondag wordt het plaatsje drukbezocht, wanneer de bevolking uit de omgeving samenkomt voor een passegiata, een ijsje en voor de meest mooie zonsondergang.

In het bekoorlijke landschap rondom het meer liggen goede wandel- en fietspaden om optimaal te kunnen genieten en te onthaasten. Wij vervolgen onze weg door olijfgaarden en zetten koers naar Perugia.

Perugia

Perugia is de stad van liefde en jazz. Het waren de ‘Baci’ die hier in de chocoladefabriek, gesticht in 1907, werden bedacht. Deze chocoladebonbons, ingepakt in zilverpapier met blauwe sterretjes, zijn wereldberoemd. In oktober vindt in de stad het Eurochocolate Festival plaats. Een ander wereldberoemd feest is het Umbria Jazzfestival waar grote beroemdheden uit de hele wereld optreden. Mensen uit alle hoeken van de wereld komen dan genieten van een unieke sfeer. Er worden meer dan 250 concerten gegeven.

Wij nemen de roltrappen omhoog naar het historisch centrum. Het waren de Etrusken die de stad stichtte, maar kwam tot bloei in de middeleeuwen. Tegenwoordig is het de hoofdstad van Umbrië en huisvest het twee universiteiten, de Università degli Studi di Perugia en de Università per gli Stranieri voor studies en onderwijs van de Italiaanse taal en cultuur. Vanwege de internationale studies, de buitenlandse studenten en de inwoners heeft Perugia een kosmopolitisch karakter.

Perugia Trasimeno Meer naar Spoleto
Perugia Trasimeno Meer naar Spoleto
Perugia

Het historisch centrum is bezaaid met monumenten die getuigen van een glorieus verleden. De rijke kunst en cultuur gaat tijdens onze stadswandeling aan ons voorbij. We volgen de geplaveide straten die de prachtige piazza’s met elkaar verbinden. Etruskische monumenten worden omringd door gotische gebouwen.

Grote meesterwerken van Italiaanse kunst uit de middeleeuwen zijn te bewonderen in de Galleria Nazionale dell’Umbria, gevestigd in het Palazzo dei Priori. Het is een van Perugia’s mooiste en beroemdste monumenten. Midden op Piazza 4 Novembre staat de fraaie Fontana Maggiore, een 25-kantige fontein uit 1278. Omgeven door indrukwekkende gotische monumenten vormt de piazza een harmonieus architectonisch decor. De kathedraal van San Lorenzo flankeert de piazza met de Loggia di Braccio.

Perugia
Trasimeno Meer naar Spoleto Perugia

Achter iedere hoek van een straat of plein staat wel weer een nieuwe verrassing te wachten. Een dag in deze sfeervolle stad is dan ook te kort. Een lang weekend zou beter zijn om de vele kostbare monumenten uit een ver verleden te bewonderen. We vervolgen onze wandelroute via de mooie Via Acquedotto, nu een voetpad maar ooit een aquaduct, terug naar beneden richting onze auto.

Assisi

De keuze van indrukwekkende stadjes en dorpen in Umbrië is groot. Er zijn tal van dromerige dorpen en fascinerende cultuurhistorische stadjes te bezoeken en Assisi mag niet worden overgeslagen. Het stadje is een van de belangrijkste pelgrimsoorden van Italië en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers.

Assisi ligt op de westelijke uitloper van de Monte Subasio en is onlosmakelijk verbonden met de heilige Franciscus van Assisi. Het is de geboorteplaats van deze heilige (1182 – 1226) en stichter van de Franciscaanse orde en patroonheilige van de dieren en natuur.

De grootste trekpleister van Assisi is de Basilica di San Francesco, gebouwd kort na de dood van de heilige en werd in 1253 ingewijd. Het zijn eigenlijk twee kerken boven op elkaar gebouwd en wordt nog steeds beschouwd als een technisch architectonisch wonder uit die tijd. We maken een wandeling door het heiligdom en betreden de trappen naar beneden, Basilica Inferiore, waar de tombe van Franciscus zich bevindt.

Trasimeno Meer naar Spoleto Assisi panorama

De bovenkerk is na de zware aardbeving van 1997 beschadigd maar de oogstrelende fresco’s zijn nog steeds te bezichtigen. De afbeeldingen zijn scenes uit het leven van Sint Franciscus en zijn cultureel UNESCO-Werelderfgoed.

Wie het heiligdom achter zich laat en het historisch centrum binnenwandelt, ontdekt een prachtig middeleeuws centrum. Nauwe geplaveide straten met fraai onderhouden gebouwen, kronkelen door het stadje.

Het zijn niet alleen de prachtige huizen, opgetrokken uit het lokale zachtroze steen en versierd met bloembakken vol geraniums die indruk op ons maken, maar ook de vele Romeinse overblijfselen. Zo zijn er Romeinse vestingwallen, de ruïnes van het forum, het amfitheater en de façade van de Minervatempel. Archeologische vondsten kunnen worden bezichtigd in het stedelijk museum in de kerk van San Nicolò.

Assisi Trasimeno Meer naar Spoleto
Zonsondergang Assisi Trasimeno Meer naar Spoleto
Assisi Trasimeno Meer naar Spoleto
Assisi Trasimeno Meer naar Spoleto
doorkijkje Assisi Trasimeno Meer naar Spoleto
Assisi Trasimeno Meer naar Spoleto

Op de top van de heuvel bij de ruïnes van de Rocca Maggiore kijken we uit over het prachtige Umbrische landschap en de spirituele stad Assisi. Ondanks dat het veel bezoekers trekt, is het absoluut de moeite waard om Assisi te bezoeken.

We vervolgen onze weg door ‘het groene hart van Italië’ zoals men Umbrië ook wel noemt. Verschillende regionale parken strekken zich uit over de ruige Apennijnen en het Valnerina gebergte. Ze beschikken over vele verborgen schatten en onze ogen volgen de diverse contouren van abdijen en de ooit zo machtige forten. Voor nu laten we de romantische plaatsjes Spello en Bevagna links liggen en rijden door naar het middeleeuwse machtige stadje Todi.

Todi

Het stadje Todi is van verre al te zien. Deze Umbrische parel ligt hooggelegen op een bergrug en kijkt uit over het dal van de Tiber. Het waren niet de Etrusken, maar de Umbriërs die Todi stichtte en vervolgens gekoloniseerd door de Romeinen. De grootste bloeiperiode was in de middeleeuwen en kreeg toen ook zijn stratenplan zoals we het nu nog steeds terugzien.

Het middelpunt van dit middeleeuwse vestingstadje is Piazza del Popolo. Ooit was hier het oude Romeinse forum, maar het oogt nu alleen nog middeleeuws. De piazza wordt geflankeerd door prachtige monumenten. Eén daarvan is de romaanse kathedraal met een imposante trap van travertijn, gebouwd in de 12e eeuw. Drie andere paleizen, Palazzo dei Priori, Palazzo del Capitano en Palazzo del Popolo zijn gebouwd in de 13e en 14e eeuw.

Plein van Todi Trasimeno Meer naar Spoleto
Doorkijkje Todi Trasimeno Meer naar Spoleto
Todi

We dwalen rond door het middeleeuws historisch centrum. Aan de smalle steile kronkelige straten staan prachtige gebouwen en huizen. Van de Romeinse overheersing is niet veel meer terug te vinden, behalve de zogenaamde nicchioni, vier grote Romeinse bogen die als dragende muur fungeerde om een hoger gelegen straat te ondersteunen, op Piazza del Mercato Vecchio.

Spoleto

Sinds ons eerste bezoek jaren geleden heeft Spoleto al onze harten gestolen. Iedere keer als we terug zijn voelt het als een soort van thuiskomen. Het stadje is beroemd om zijn festival dei Due Mondi (Festival van twee werelden), dat jaarlijks van juni tot half juli duizenden bezoekers trekt. De straten en pleinen zijn dan het toneel voor acteurs en musici.

Spoleto heeft een rijke geschiedenis en dat komt duidelijk tot uiting wanneer je het historisch centrum verkent. Na de val van Rome was het stadje ruim 600 jaar (570 – 1227) de hoofdstad van het Lombardische hertogdom. Het oudste deel van de stad vind je tussen de hellingen van de Sant’Ella. De straten liggen er mooi onderhouden bij met aan weerszijde indrukwekkende gevels van oude herenhuizen. We klimmen verder omhoog en hoger gelegen aan de steile straatjes vind je de levendige Piazza del Mercato en de fraaie Piazza del Duomo.

Katherdraal van Spoleto Trasimeno Meer naar Spoleto
Straat in Spoleto Trasimeno Meer naar Spoleto
Spoleto
Spoleto

Een van de hoogtepunten van Spoleto is de prachtige Duomo met de hoge klokkentoren en een renaissancistisch portiek. De mozaïekgevel schittert in het zonlicht wanneer we de indrukwekkende Santa Maria Assunta betreden. Het interieur is barok en er zijn mooie fresco’s te bewonderen.

Het laatste meesterwerk van de beroemde schilder Fra’ Filippo Lippi, de Kroning van Maria (1469), is werkelijk prachtig. Een tragische verhaal van deze renaissancekunstenaar is dat hij kort na dit werk is overleden, waarschijnlijk vergiftigd. Nog opmerkelijker is het dat hij is begraven in de Duomo, maar twee eeuwen later op mysterieuze wijze is verdwenen.

Interieur van de kathedraal in Spoleto Trasimeno Meer naar Spoleto

We wandelen verder in de richting van de oude burcht, gelegen vlak boven het stadje. Vanaf hier kijken uit we uit over de glooiende Umbrische heuvels, begroeid met dichte bossen. Het panorama is indrukwekkende mooi. In het zuidwesten ligt de Ponte delle Torri, een aquaduct met tien bogen.

Umbrië, min of meer overschaduwt door zijn beroemde buurman Toscane, is een regio vol met historische en culturele schatten. Deze route is slechts een van de vele die we door de jaren heen hebben gemaakt. Met name in het voor- en najaar is het Italiaanse groene hart een fantastische bestemming, wanneer er weinig toeristen zijn. Voor ons zijn dit juist de periodes om rond te reizen en steeds weer terug te keren naar plaatsen waar natuurschoon zich harmonieus vermengt met oude culturen en tradities.

3 reacties op “Een autoroute van het Trasimeno Meer naar Spoleto

  1. Veerle De Ridder

    Perugia is inderdaad een prachtige stad, dit jaar bezocht, was lang geleden. Misschien een tip voor mensen die tot Perugia rijden met de auto. Er is aan de porta Nuova een parking voor ongeveer 3000 wagens waar je gratis kan parkeren. Je bent hier aan de begin- of eindhalte van de minimetro die om de 5 min. rijdt. Op korte tijd ben je dan in het centrum van Perugia op 5 min. van de duomo San Lorenzo. Je betaalt slechts € 6, – p/p heen en terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.