Keukenpraat

De smaak van de Italiaanse herfst

Toscane, herfst

Wanneer de bladeren van moeder natuur veranderen in de tinten geel, paars, rood en oranje en koelere winden de zinderende hitte van de lange zomerdagen hebben weggeblazen, is het feest in Italië. Een nieuw seizoen is aangebroken. Herfst in Italië is namelijk een kleurrijke en smaakvolle periode van het jaar. Door de jaren heen hebben wij diverse prachtige herfsttochten gemaakt. Ochtendnevel hangt over valleien en slaperige heuveldorpjes lijken te zweven in de lucht. De magie van de herfst heeft Italië in zijn greep genomen.

Inhoudsopgave

Sagra

De herfst is ook de tijd dat er geoogst wordt en daarmee in elke streek en plaats de bekende sagra gevierd wordt. Van generatie op generatie zijn deze voedselfestivals doorgegeven. Ieder gebied viert zijn eigen sagra, ter ere van een bepaald ingrediënt, gerecht of drankproduct dat in deze streek groeit of geproduceerd wordt. Dat kunnen wijn, olijfolie, paddenstoelen, pompoen, kastanjes en vele andere producten zijn. Laten we er een paar uitlichten.

De kastanje is heer en meester onder het ‘Italiaanse fruit’ in deze periode. De kastanje wordt veelvuldig gebruikt als ingrediënt in tal van gerechten. In het Alpengebied wordt er soep van gemaakt, maar wordt ook gebruikt als vulling en diverse sauzen. Maar de meest populaire versie is toch wel de gepofte, de caldarosta, en staat symbool voor de koude maanden van het jaar. Overal in Italië kun je ze op iedere straathoek kopen. Het grootste kastanjebos van Europa met pittoreske dorpjes is de vinden rondom de Monte Amiata in Toscane. In Piancastagnaio vindt van 28 oktober tot 1 november het Festa del Crastatone plaats.

De truffel is de onbetwiste koning als we het hebben over herfstproducten.

Wie aan herfst denkt, denkt ook aan funghi oftewel paddenstoelen. Je moet dan niet denken aan de witte champignons, maar aan heerlijke aromatische wilde paddenstoelen die in het bos geplukt worden. Het is een geliefde activiteit onder veel lokalen die in of dichtbij het bos wonen. De kennis over deze herfstvrucht wordt overgedragen van generatie op generatie. Je begrijpt dat je moet weten welke eetbaar zijn om te plukken en welke je beter kan laten staan vanwege giftigheid. Weet wel dat er voor het plukken van paddenstoelen regionale wetten gelden en het in sommige gebieden verboden is.

De truffel is de onbetwiste koning als we het hebben over herfstproducten. Dit is het seizoen dat truffeljagers het achterland intrekken. Diverse truffelfestivals zijn populair in streken van de regio’s Piemonte, Toscane en Umbrië. Truffels worden veelvuldig gebruikt als ingrediënt. Heerlijk zijn ze in pasta’s, salades, of verwerkt in een frittata.

Wijn

Wie door een van de vele wijngebieden rijdt, zal een drukte van jewelste ontdekken. De herfst is het seizoen van de druivenoogst. Door heel Italië worden dan ook wijnfestivals gehouden. Kilometerslange met wijngaarden bedekte heuvels zijn onder andere te vinden in de Chiantistreek in Toscane. Nip aan een dure Rùfina in Castello di Nipozzano of geniet van een fles eenvoudige lokale rode wijn. Alle Chiantiwijnen zijn van sangiovesedruiven gemaakt. De Chianti Classico is waarschijnlijk de bekendste. De Proseccoheuvels in de Veneto regio is een ander waar paradijs. Tussen dorpen, abdijen, kastelen en kerken zijn het de wijngaarden, verantwoordelijk voor de productie van Prosecco DOC, die deze streek wereldberoemd heeft gemaakt.

Wie denkt dat je uitsluitend in de zomer, vanwege het warme weer en de zonovergoten stranden, kunt genieten heeft het mis. De herfstmaanden zijn weliswaar koeler en de dagen korter, maar meestal toch echt zonnig. Voor ons is de herfst in ieder geval voor ieder zintuig een groot feest.

Booking.com

0 reacties op “De smaak van de Italiaanse herfst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.