Le Marche

Montefiore dell’Aso: verborgen schoonheid in de heuvels van Le Marche

huis en straatje in Montefiore
DiscoverCars.com

Het is een hele eer voor Italiaanse dorpen om op de lijst van I Borghi Piú Belli d’Italia te staan. Zo ook voor Montefiore dell’Aso gelegen in Val d’Aso, regio Le Marche. Grotendeels heeft het dorp dit te danken om zijn schoonheid en een goed bewaard historisch centrum.

I Borghi Piú Bell’Italia

In 2001 werd I Borghi Piú Bell’Italia opgericht door de Nationale Vereniging van Italiaanse gemeenten met als doel het beschermen, behouden en revitaliseren van kleine steden of dorpen die als groot belang worden erkend. Montefiore dell’Aso is één van die 19 dorpen in de regio Le Marche.

Val d’Aso

Dit heuveldorp wordt omgeven door een vruchtbaar landschap en ligt slechts 10 minuten rijden van de badplaatsen Pedaso en Cupra Marittima. Het landschap van glooiende heuvels blijft ons iedere keer weer fascineren als we hier zijn. Het is net of de tijd eeuwenlang geleden is stil blijven staan. In het vroege voorjaar is het noorden van Val d’Aso net een tapijt van rose en witte bloesem, vanwege de boomgaarden. Terwijl het zuiden van de vallei gedomineerd wordt door wijn- en olijfboomgaarden. DOC- wijnen en extra vergine olijfolie wordt er geproduceerd.

Korte geschiedenis van Montefiore dell’Aso

Het plaatsje werd door de Piceno beschaving gesticht. Zij gaven het de naam Mons Floris, opgedragen aan de godin Flora. Daarna waren het de Romeinen die er de scepter zwaaiden. Tijdens de Middeleeuwen werden er vestingwerken en kastelen gebouwd om zich beter te beschermen tegen de dreiging van barbaarse invallen.

Historisch centrum van Montefiore dell’Aso

Een wandeling door Montefiore dell’Aso is natuurlijk de beste manier om het dorp te ontdekken en zul je enkele prachtige architectonische monumenten tegenkomen. Het historisch centrum is goed bewaard gebleven. Zo staan voor een groot gedeelte de stadsmuren nog overeind en zes torens uit de 15e en 16e eeuw. Fraai is de Cellegiata di S. Lucia, herbouwd in neoklassieke stijl, aan de Piazza della Repubblica. Op het Piazza S. Francesco staat de kerk met bijbehorend klooster gewijd aan deze heilige en gebouwd tussen 1247 en 1303.

Het dorp Montefiore dell’Aso in Le Marche
Het dorp Montefiore dell’Aso in Le Marche
Het dorp Montefiore dell’Aso in Le Marche
Het dorp Montefiore dell’Aso in Le Marche

Artistieke en culturele ontwikkeling

Vanwege de bevolkingsgroei in de 15e eeuw was het noodzakelijk om de stadsmuren uit te breiden en werden er nieuwe poorten gebouwd. Langs de muren werden imposante torens gebouwd. Een bloei van grote artistieke en culturele ontwikkeling vond plaats gedurende de Renaissance.

Door de eeuwen heen is het dorp bijna onveranderd gebleven. Zelfs de twee grote aardbevingen in de recente geschiedenis heeft Montefiore overleefd. De eerste was in 1997 en veroorzaakte grote schade en vernietiging in zowel Umbrië als Le Marche. De meest recente was in 2016, maar het dorp is gelukkig gespaard gebleven.

Typisch Italiaanse bars nodigen je uit voor een café of aperitief. Wij laten de flair van het Italiaanse dorpsleven op ons inwerken en genieten van het gemoedelijke decor om ons heen. Hier gebeurt niets te snel en lijkt niemand haast te hebben. Het dorp ademt authenticiteit, het is een heerlijke plek om jezelf onder te dompelen in Italiaanse sferen.

Lokale gerechten

In restaurants worden lokale gerechten aangeboden gebaseerd op bonen, granen, olijfolie en vlees op smaak gebracht met de lokale rode wijnen Rosso Piceno of Falerio. Tajuli of Taccu zijn soorten pasta bereid zonder eieren en wordt geserveerd met groenten, varkensvlees, sardines of een ragu van gedroogde kabeljauw.

Het dorp Montefiore dell’Aso in Le Marche
Het dorp Montefiore dell’Aso in Le Marche
Het dorp Montefiore dell’Aso in Le Marche
Het dorp Montefiore dell’Aso in Le Marche

Wie ronddwaalt door Montefiore dell’Aso maakt een sprong terug in de tijd en ontdekt een mix van Italiaanse cultuur, zijn geschiedenis en natuurlijke schoonheid. Voor ons de ingrediënten voor een heerlijk dagje uit.

Tip: rond mei – juni wordt het Infiorata festival gehouden. De straten worden dan omgetoverd in een groot bloemenspectacel.

0 reacties op “Montefiore dell’Aso: verborgen schoonheid in de heuvels van Le Marche

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.