Le Marche Roadtrip

Een authentieke reis door de provincie Fermo

DiscoverCars.com

Niet ver van de Adriatische kust, omringd door glooiende heuvels van de regio Le Marche, ligt op 319 meter hoogte de historische stad Fermo. Het is een bijzonder aantrekkelijk heuvelstadje met diverse architectonische bezienswaardigheden. Tevens is het de hoofdstad van de gelijknamige provincie en ons startpunt van deze rondreis. Verken de provincie Fermo tijdens deze mooie autoroute.

Tip: huurauto nodig in Italië? Boek via Discovercars.com. 24/7 support en gratis annulering.

De stad Fermo

Het hart van de stad Fermo is het centrale plein Piazza del Popolo met aan weerszijde twee portieken, gebouwd in 1569. Het is een aangename plek midden in het middeleeuws centrum. Mensen drinken en kletsen in typische Italiaanse bars. Wij laten de gemoedelijke sfeer op ons inwerken en slenteren rond over de piazza. Een van de mooiste gebouwen die het plein siert is Palazzo dei Priori, gebouwd aan het eind van de 13e eeuw. Het is het oudste gebouw van de stad en herbergt nu een kunstgalerij en het archeologisch museum van Picenum.

provincie Fermo

De stad Fermo is rijk aan kerken, waarvan de kathedraal de bekendste is. Deze is te vinden in het bovenste deel van de stad. Ooit stond hier een oude heidense tempel die door Frederik I, ook wel Barbarossa genoemd, verwoest werd. Sporen hiervan en prachtige mozaïeken zijn in de kathedraal te bezichtigen. Een wandeling door de kathedraal is een reis door de tijd. Fresco’s en andere decoraties zijn getuige van een eeuwenlange geschiedenis.

De uitzichten zijn werkelijk spectaculair rondom de kathedraal. Fermo wordt omringd door glooiende heuvels bezaaid met boerderijen, akkers en wijngaarden.

provincie Fermo
provincie Fermo
provincie Fermo

We dwalen terug naar beneden en wandelen door het lieflijke stadje met middeleeuwse steegjes en pleinen. We passeren enkele prachtige fonteinen en diverse andere historische monumenten. Noemenswaardig zijn de piscine romane die uit 30 goed bewaarde ondergrondse ruimtes bestaan, gebouwd tussen 41 en 60 v.Chr. Ze werden gebouwd om de stad van water te voorzien en zijn een van die grote architectonische prestaties van de Romeinen, die ons vandaag de dag nog steeds doen verbazen.

provincie Fermo

Wie lekker wil eten is in Fermo op het juiste adres. Als voorgerecht zijn kazen en worstjes gebruikelijk, meestal vergezeld met een stuk pizza. Proef absoluut de bekende vincisgrassi, een regionaal gerecht dat absoluut geen lasagne genoemd mag worden. Een hoofdgerecht kan uit vis- of vlees bestaan. Uitstekende wijnen zoals Falerio dei Colli Ascolani of Rosso Piceno zijn heerlijk bij het lokale eten.

Monterubbiano in de provincie Fermo

We laten het prachtige Fermo achter ons en rijden door de glooiende heuvels van de provincie. Wijnstokken en olijfgaarden passeren de revue. Het ene uitzicht is nog mooier dan het andere. We doorkruizen bakstenen gehuchten en rijden door straatjes waar bloemen kleur aan de omgeving geven.

We maken een korte stop in Monterubbiano, een kleine parel in het achterland. Het kijkt uit over de Aso-vallei met in de verte de Adriatische Zee. De middeleeuwse straatjes en steegjes leiden de bezoekers naar mooie piazza’s. Een wandeling door het historisch centrum biedt een goede gelegenheid om een ongerept Italiaans dorp te verkennen. Hier zijn geen schreeuwende souvenirwinkels en toeristenmenu’s. Het dorp straalt rust en authenticiteit uit. Ook dit dorp is, net als die vele andere van de regio, goed onderhouden.

provincie Fermo
provincie Fermo
provincie Fermo

Heuveldorpen zijn populair

De ommuurde heuveldorpen zijn de laatste jaren steeds meer in trek, met name door Italianen die terugkeren naar waar hun voorouders eeuwenlang hebben gewoond. Het was vooral na de Tweede Wereldoorlog dat inwoners massaal wegtrokken uit de dorpen. Ze zochten een beter leven in grotere steden of emigreerden. Tegenwoordig, vanwege de interesse van zowel buitenlandse bezoekers als kopers van onroerend goed, ondergaan de dorpen een trasformatie. Geld wordt besteed aan de renovatie en wederopbouw van historische panden en vervallen eigendommen op het platteland.

Moresco in de provincie Fermo

Enkele kilometers verderop is het de karakteristieke zevenhoekige toren van Moresco die de Aso-vallei domineert. Het dorp behoort tot een van de mooiste van Italië. Tijdens de middeleeuwen was het een belangrijk bolwerk van Fermo vanwege de strategische positie. Moresco wordt volledig omringd door muren. De fraaie klokkentoren uit de 13e eeuw kijkt uit op de oude toegangspoort.

provincie Fermo

Torre di Palme in de provincie Fermo

We sluiten onze rondreis af in het pittoreske Torre di Palme, bekend om een fenomenaal panoramisch uitzicht. Het dorp is gebouwd op de top van een heuvel en is goed bewaard gebleven. Het onderscheidt zich door het prachtige omliggende landschap.

De beste manier om het dorp te bezichtigen is te voet en een wandeling te maken langs de hoofdstraat Via Piave. Rechts en links daarvan zitten nauwe straatjes waar huizen worden opgesierd met terracotta bloempotten. Vanaf verschillende punten kijken we neer op het omliggende landschap. Het dorp wordt omringd door een dichte vegetatie van de Boschetto di Cugnolo, een beschermd natuurgebied. In het bloemrijke gebied van ongeveer 9 ha groot kunnen wandelingen worden gemaakt. In het park staan oude eiken, dennen, oleanders en jeneverbessen.

Het kleine dorp bezit enkele kerken, middeleeuwse en renaissancistische monumenten. Het is een heerlijke plek om enige tijd door te brengen. Betoverd door de smalle straatjes en gefascineerd door de middeleeuwse sfeer dwalen we rond. Ons hoogtepunt is Piazzale Belvedere, een panoramisch terras waar we terugkijken op een fantastische rondreis.

provincie Fermo
provincie Fermo
provincie Fermo
provincie Fermo
provincie Fermo

De provincie Fermo in Le Marche is voor velen onbekend terrein, maar absoluut een bezoek waard. Zeker voor diegene die eens verder willen kijken dan Toscane of Umbrië. De regio Le Marche heeft veel dingen gemeen met zijn centrale buren, maar heeft toch zijn eigen tradities en gerechten.

Huurauto

Huurauto nodig voor deze autotrip? Zoek, vergelijk en bespaar tot 70% via Discovercars.com. Gratis annulering en 24/7 support.

Hotels

Booking.com

0 reacties op “Een authentieke reis door de provincie Fermo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.