Gardameer

Pittoreske plaatsen rond het Gardameer

Het Gardameer is het grootste meer van Italië en staat bekend om zijn schoonheid, schilderachtige dorpen en archeologische vindplaatsen. In het noorden wordt het meer beschermd door hoge bergen, terwijl het zuiden veel vlakker is. Wie rond het meer rijdt ontdekt de weelderige vegetatie. Wijngaarden, palmbomen, olijf- en citroenbomen gedijen goed op de steile hellingen en in de groene heuvels. Aan de oevers liggen charmante oude dorpen, elk met een eigen karakter.

Jaarlijks wordt het Gardameer door miljoenen bezoekers bezocht, voor sommige een reden om ‘het meer’ juist te vermijden. Wij niet! Vooral in het voor- en najaar, wanneer het stukken rustiger is, is het meer zo mooi.

Een rondreis rond deze grote plas is ongeveer 150 km en je kunt het in één dag rijden. Denk erom dat de wegen op sommige delen smal en druk zijn. Het is absoluut de moeite waard om een keer rond het Gardameer te rijden, maar je zal nooit alles kunnen zien. Maar waarom zou je haasten! Wij nemen juist graag de tijd om volop te genieten van alle schoonheid. Huur een boot en bezoek enkele dorpen of ga luieren op een van de vele strandjes rond het meer.

Maar waar moet je heen als je er maar een korte tijd verblijft en het beste wilt ervaren van Lago di Garda? Wij zetten enkele pittoreske plaatsen voor je op een rij.

Sirmione

Wie aan het Gardameer denkt, denkt vast als éérste aan Sirmione. Het is de meest populaire toeristische bestemming aan de zuidoever van het meer. Deze oude charmante plaats ligt op een klein schiereiland. Vanwege de drukte is het verstandig om Sirmione vroeg in de ochtend of laat in de middag te bezoeken.

Bezoek het middeleeuwse kasteel, gebouwd door de Scaliger-dynastie in de 13de eeuw. Het is een van enkele best bewaarde kastelen aan het meer. Vanaf de top van de toren heb je een prachtig panorama over het meer en de kleurrijke daken van Sirmione. Wij bezochten Grotte di Catulo. Deze oude Romeinse villa werd gebouwd in de 1ste eeuw v.Chr. en er wordt aangenomen dat het de villa van de romeinse dichter Catullus was. Wie meer tijd heeft gaat luieren op Jamaica Beach of brengt een bezoek aan de thermale wateren in een van de kuuroorden.

Gardameer

Salò

Op de westelijke oever ligt een van onze favoriete plaatsen van het Gardameer, Salò. Deze historische plaats is altijd een tussenstop voor ons geweest voor een cafè of aperitivo aan de gezellige Lungolago Zanardelli. Dit is de langste promenade van het Gardameer en zit vol cafés en restaurants. Een rondwandeling door de oudste straatjes rondom de kathedraal Santa Maria Annunziata is een must.

Gardameer

Vanaf Salò begint ook de fraaie Riviera dei Limoni met zijn steile berghellingen. De weg slingert zich langs en door pittoreske dorpen met ieder een eigen karakter.

Gargnano of Maderno-Toscolano

Het blijft altijd een moeilijke keuze als je weinig tijd hebt en je graag veel wilt zien op een dag. Er zijn ook zoveel keuzes aan het Gardameer. De westoever is voor ons toch het mooiste deel van het Lago di Garda. Het wordt minder drukbezocht dan de oostelijke oever. Wie meer tijd heeft kiest waarschijnlijk voor een stop in Gargnano.

Dit rustige plaatsje aan het meer heeft enkele goede restaurants en je kunt er heerlijke wandelingen maken langs de waterkant zonder overspoeld te worden door toeristen. Wie een korte stop wil maken drinkt een café op de promenade in Maderno-Toscolano en geniet van het uitzicht op de haven of op de Monte Baldo, gelegen aan de overkant van het Gardameer.

Gardameer

Limone sul Garda

Omgeven door citrusboomgaarden en gebouwd onder een hoge klif vinden we een van de meest elegante dorpen van het Gardameer. In een prachtig decor van kleurrijke huizen en veel bloemenpracht is Limone sul Garda een populaire bestemming. Een wandeling over de mooie promenade aan de waterkant en in de oude straten van het centro storico is een must. Er is een ruime keuze aan restaurants, cafés en kleine winkeltjes.

Gardameer

Riva del Garda

Riva del Garda is een elegant stadje dat wordt omringd door steile hoge berghellingen aan de noordoever van het meer. Dwaal door het oude centrum, bewonder de indrukwekkende middeleeuwse pleinen en bezoek de oude Rocca, de 13de -eeuwse klokkentoren Torre Apponale of wandel naar een van de nabijgelegen stranden.

Gardameer

Malcesine

Aan de oostoever, genesteld aan de voet van de Monte Baldo, vinden we Malcesine met zijn prachtig middeleeuws centrum. Geplaveide straatjes slingeren zich een weg langs oude huizen en fraaie piazza’s. Een van de hoogtepunten is het Scaliger-kasteel dat boven het plaatsje uittorent en de wacht houdt over het blauwe meer. Een ander hoogtepunt is de kabelbaan die je naar de top van de Monte Baldo brengt. Geniet van het panoramische uitzicht over het Gardameer en een indrukwekkende natuurlijke omgeving.

Gardameer

Torri del Benaco

Torri del Benaco heeft jaren geleden al onze harten gestolen. Hier hebben wij al veel uurtjes doorgebracht, etend op een terras boven het water of nippend aan een drankje op een van de intieme piazza’s. Indrukwekkend is het goed bewaarde Scaliger-kasteel gebouwd in 1383 in opdracht van Antonio della Scala. Tegenwoordig herbergt het een etnografisch museum.

Een wandeling door de middeleeuwse straatjes is zeker aan te bevelen of relax op een van de nabijgelegen stranden waar je wordt omringd door olijfbomen.

Torri del Benaco Gardameer

Bardolino

Bardolino is wereldberoemd om zijn wijn. Een moment in de geschiedenis is het een van de topgebieden in Italië geweest vanwege zijn uniek smakende Bardolino-wijn. Nog steeds kun je overal deze heerlijke wijn proeven.

Maar er is meer dan alleen wijn. Kleurrijke huizen sieren het oude centrum. Verschillende kerken dateren uit de 11e en 12e eeuw. In de kerk van San Severo zijn enkele vervaagde fresco’s en gebrandschilderde ramen te bewonderen. Strijk neer op een van de vele terrassen of wandel over de promenade langs het water.

Gardameer

Lazise

De middeleeuwse plaats Lazise is voor veel mensen een andere populaire bestemming aan het meer. Oude huizen, smalle steegjes en prachtige pleinen van het oude centrum worden omringd door een goed bewaarde verdedigingsmuur uit de 13e eeuw. Wij brachten een bezoek aan de 12e -eeuwse kerk San Nicolo en het historische Venetiaans douanehuis, Dogana Veneta. Deze dateert uit de 14e eeuw en werd gebruikt om de handel tussen Lombardije en de Republiek Venetië te vergemakkelijken.

Gardameer

Peschiera del Garda

Twee jaar lang hebben wij mogen genieten van deze bruisende ‘badplaats’. Je vindt Peschiera aan de zuidelijke oever waar iedere bezoeker wordt verwelkomd door zijn massieve muren die uit het water op lijken te rijzen. Ze zijn getuigen van een lange en tumultueuze geschiedenis. Sinds 2017 is het vestingwerk en het fort opgenomen op de UNESCO – Werelderfgoedlijst. Indrukwekkend zijn de twee poorten, Porta Verona en Porta Brescia.

In de smalle straatjes zitten tal van winkeltjes gevestigd, maar ook goede restaurants en gezellige bars waar terrasjes je verleiden om neer te strijken voor een goed glas wijn.

Gardameer

Er zijn veel architecturale bouwwerken te bewonderen, waaronder het Madonna del Frassino heiligdom dat bekend staat om zijn oude klooster. Wie van natuur houdt maakt een fietstocht langs de rivier de Mincio of bezoekt Parco Giardino Sigurta, een van de mooiste van Europa. Kinderen zullen verlangen naar Gardaland of CanevaWorld, twee bekende pretparken van Italië.

Dit zijn slechts enkele mooie plaatsen aan het Gardameer. Ze zijn elk uniek op hun eigen manier en zullen iedere bezoeker warm onthalen. Ze zullen bijdragen aan prachtige herinneringen van een verblijf aan het ‘o zo mooie Gardameer’.

0 reacties op “Pittoreske plaatsen rond het Gardameer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.