Roadtrip Veneto

Een mooie autoroute van Verona naar Venetië

Zonsondergang en panorama van Verona

De gevarieerde en uitgestrekte regio Veneto kun je op verschillende manieren ontdekken. Vanaf de toppen van de Dolomieten, langs de kustlijn met schone zandstranden, aan het beroemde Gardameer of bewonder artistieke en culturele hoogtepunten in een van de vele steden. De keuze is groot. In deze autoroute van Verona naar Venetië nemen wij je mee over de Venetovlakte doordrenkt met liefelijkheid. Zo starten we in Verona, reizen we door de Euganese Heuvels met een tussenstop in Padova, gaan we langs indrukwekkende villa’s en eindigen we in Venetië.

Verona

Verona is het decor van Shakespeares Romeo en Juliet, het liefdesdrama dat beroemd is over de hele wereld. Niet voor niets wordt Verona ‘de stad van de liefde’ genoemd. Jaarlijks bezoeken duizenden mensen deze historische stad die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Toch komen de bezoekers niet alleen voor Casa di Giulietta met het beroemde balkon. In het historisch centrum volgen architecturale hoogtepunten en levendige pleinen zich in een snel tempo op.

Naast het liefdesdrama is het imago van Verona onlosmakelijk verbonden met de Arena, het Romeinse amfitheater uit de 1ste eeuw. Nog steeds is het in gebruik voor amusement. Toen voor onder ander gladiatorenspelen, tegenwoordig voor wereldberoemde operavoorstellingen.

van Verona naar Venetië

Het Romeinse stratenplan is nog steeds herkenbaar. We doorkruizen het charmante centrum en wandelen vanaf de Arena, gelegen aan Piazza Bra, naar Piazza delle Erbe met het Romeinse Forum. Prachtige palazzi omringen het mooiste marktplein van de stad. Op het plein staat een fontein uit 1368 met de Madonna Verona, een standbeeld uit de Romeinse tijd.

Voor een indrukwekkend panorama beklimmen we de 83 meter hoge campanile. Aan Piazza dei Signori staan andere indrukwekkende monumenten waar de politieke zetel gevestigd zat.

Het waren de Venetianen die de stad een flinke impuls gaven. De Scaligers bouwden de Ponte Scaligero en in 1355 het Castelvecchio dat de zuidwestkant van het oude Verona domineert. Het kasteel huisvest nu een museum waar naast Romeinse sculpturen werken van de school van Verona uit de 15e en 16e eeuw te bewonderen zijn.

van Verona naar Venetië

Verschillende kerken zijn architectonische meesterwerken en vormen een belangrijk erfgoed van de stad. Zo werden in de middeleeuwen de San Zeno Maggiore, met een imponerende gevel, en de San Fermo Maggiore gebouwd. Wij sluiten ons stadsbezoek af op de Ponte Pietra met een van de mooiste uitzichten op de stad.

Booking.com

Soave

In de nabijgelegen heuvels worden uitstekende wijnen geproduceerd, zo ook in de oostelijke heuvels van Verona waar de Soave de hoofdrol speelt. Het is onze volgende stop. We volgen een deel van de Soave-wijnroute die zijn weg zoekt door een prachtige natuur met eindeloze wijnranken voor de productie van deze witte wijn. Het is het oude stadje Soave die zijn naam schonk aan de nu wereldberoemde wijn.

In de verte is de oude verdedigingsmuur met 24 wachttorens, gebouwd door de Scaligers, al te zien. De centrale piazza pronkt met middeleeuwse monumenten. Wijnen en de lokale keuken kan men op iedere straathoek proeven. We wandelen naar het kasteel en laten ons betoveren door een fascinerend uitzicht over de glooiende heuvels en wijnranken.

Foto @_elia_candiotto

Montagnana

Een andere plaats, eveneens met 24 torens maar dit keer met een slotgracht, is Montagnana. We bewonderen de dikke muren en via een van de vier poorten wandelen we door het centro storico naar de 15e -eeuwse duomo. Het is een van de best bewaarde ommuurde plaatsen van de omgeving.

Een klein, maar uiterst charmant centrum brengt ons ver terug in de tijd. De middeleeuwse schoonheid is terug te zien in de geplaveide straten met aan weerszijde oude huizen. De stadmuren werden in 1405 gebouwd en later door de Venetianen versterkt. Sporen van de Venetiaanse overheersing vind je terug in diverse patriciërs huizen.

van Verona naar Venetië

We volgen de weg richting het plaatsje Este, ooit de hoofdstad van het pre-Romeinse Veneti. Het kent een turbulente geschiedenis. Eerst door Attila de Hun met de grond gelijk gemaakt en vervolgens door Signori d’Este weer opgebouwd. Op de achtergrond van het kasteel zijn het de Euganese Heuvels die onze aandacht trekken. Van vulkanische oorsprong zijn ze miljoenen jaren geleden ontstaan en zijn het de hoogste heuvels van de Po-vlakte.

Euganese Heuvels

Omringd door harmonie en liefelijkheid liggen in de Euganese Heuvels middeleeuwse vestingwerken, oude dorpen en gehuchten, kloosters en Venetiaanse villa’s met historische tuinen. Het regionaal park bestaat uit meer dan 80 uitgestorven vulkanische pieken. Majestueus rijzen ze op uit de Venetovlakte.

Op de hellingen groeien eiken- en kastanjebomen. In het voorjaar is het een feestelijk kleurenpallet wanneer kersen- en amandelbloesem in volle bloei staan. Zomers hangen dikke druiventrossen te rijpen in de zon. In de herfst is het een ander verhaal wanneer rode, gele en oranje tinten glorieus afsteken tegen de blauwe lucht en er druk geoogst wordt.

Begin september begint de druivenoogst en is het een drukke tijd in de wijngaarden. Er worden maar liefst 13 DOC-wijnen geproduceerd. In november begint men met de olijvenoogst en kun je de meest heerlijke olijfolie proeven en kopen. In de winter hangt er vaak een dikke mist tussen de heuvels en is de omgeving veranderd in een mysterieus landschap. 

van Verona naar Venetië Euganische heuvels

Een goede manier om de streek te verkennen is het volgen van de Strada del Vino dei Colli Euganei. Achter iedere heuvel en na iedere bocht staat een nieuwe verrassing te wachten. De vulkanische grond is uitermate vruchtbaar. In de dichtbegroeide bossen leven zwijnen, herten en andere dieren.

Er is een uitgebreid wandel- en fietsnetwerk om de flora en fauna van dichtbij te kunnen aanschouwen. De paden zijn duidelijk aangegeven en gaan door wijn- en olijfgaarden, bossen en af en toe is het flink klimmen tegen de heuvels omhoog. De enige actieve sporen van de vulkanen zijn de kuuroorden zoals Abano en Montegrotto Terre die al sinds de Romeinen worden bezocht.

Arquà Petrarca

Onderweg passeren we boerderijen en middeleeuwse gehuchten. Absoluut een hoogtepunt is Arquà Petrarca. Men noemt het ‘de parel van de Euganese Heuvels’ en heeft zijn middeleeuwse charme volledig weten te behouden. Het dorp ademt een en al rust en vormt het middelpunt van de Colli Euganei.

Het was de grote middeleeuwse dichter Francesco Petrarca die hier de laatste jaren van zijn leven doorbracht. Niet alleen hij, maar ook wij zijn betoverd door de schoonheid van de omgeving. Geplaveide straatjes gaan langs prachtig gerestaureerde gebouwen en villa’s die door rijke families uit Venetië en Padova werden gebouwd.

van Verona naar Venetië

Een bezoek aan het huis van de dichter met getuigenissen uit zijn leven is aan te bevelen. Het huis werd in de 13e eeuw gebouwd en heeft een fenomenaal uitzicht over de heuvels. Binnen zijn beschilderde kamers met de belangrijkste werken van de dichter te bewonderen. Dichtbij is een trattoria waar wij ons te goed hebben gedaan aan overheerlijke bruschette met olijfolie uit de directe omgeving.

We laten het historisch erfgoed van Arquà Petrarca, dat deel uitmaakt van de ‘Borghi più belli d’Italia’, achter ons en rijden verder langs gehuchten en abdijen. Bij de barokke tuinen in Valsanzibio maken we een korte stop en bezichtigen fonteinen die zijn versierd met klassieke beelden.

Verona naar Venetië Arqua Petrarca

Lang hoeven we niet te rijden, want de heuvels vormen de achtertuin van de stad Padova, een schatkamer van kunst en cultuur. Bij het grootste plein van Italië, Prato della Valle, parkeren we de auto en verkennen het historisch centrum te voet.

Padova

Het is een groot contrast met de achterliggende Euganese Heuvels. Padova bruist van het leven, mede door de vele studenten die er altijd hebben gewoond. Het is een van de oudste universiteitssteden van Europa. De elegante stad staat niet alleen bekend om zijn prestigieuze universiteit, maar ook om zijn religieuze monumenten, architectuur en de vele bars en goede restaurants.

Het relatief kleine stadscentrum verkennen we te voet. Prato della Valle is een piazza 90.000 vierkante meter groot. Het dankt zijn ovale vorm aan een oud Romeins theater. Tegenwoordig is het een ontmoetingsplek van de lokale bevolking en wordt daarnaast gebruikt voor markten, beurzen en festivals. In het midden van ‘Il Prato’, zoals de lokale het plein noemen, bevindt zich Isola Memmia. Het wordt omringd door een kanaal versierd met 78 standbeelden van beroemde geleerden. Ze getuigen de eeuwenoude intellectuele traditie van Padova.

PADUA

Een wandeling door de stad brengt ons langs levendige pleinen vaak omringd door gezellige cafés waar we maar al te graag neerstrijken voor een aperitief. Over cafés gesproken, breng eens een bezoek aan Caffé Pedrocchi. Dit café was tijdens de rellen in 1848 een belangrijke verzamelplaats voor de patriotten die tegen de Habsburgse monarchie streden. Altijd al was het een favoriete plek van intellectuelen, kunstenaars en schrijvers. Het café opende zijn deuren in 1841 toen de consumptie van koffie steeds meer verspreid werd in Italië en de mensen elkaar gingen opzoeken in cafés in plaats van de huiskamer.

Geplaveide straten met prachtige modewinkels en sfeervolle arcades met een grote diversiteit aan ambachtswinkels, slagers en bakkers leiden ons naar Piazza delle Erbe, Piazza della Frutta en Piazza dei Signori.

Pelgrims zoeken hun weg naar ‘Il Santo’, zoals de Paduanen het godshuis betitelen waar het graf van Sint-Antonius, de beschermheilige van de stad, zich bevindt. Mensen komen hier om de Cappella del Santo te bezoeken. De architectuur van het heiligdom is een mix van Romaans tot Byzantijns. De bouw begon in 1232, een jaar na de dood van Sint-Antonius en werd in 1310 voltooid. Later, tijdens de Renaissance is het verschillende malen veranderd. Binnen zijn het de fresco’s, reliëfs en andere kunstwerken die de basiliek versieren. Giotto’s fresco’s zijn te aanschouwen in de Scorovegni-kapel.

Na een bezichtiging aan Palazzo del Bo en het anatomisch theater brengen we op de terugweg naar de auto een bezoek aan de oudste botanische tuin van Europa, sinds 1997 erkend door UNESCO. De Orto Botanico heeft nog steeds zijn oorspronkelijke uiterlijk sinds het werd opgericht in begin van de 16e eeuw. Eeuwenoude exemplaren van bomen uit 1550 en 1750 maken diepe indruk.

Booking.com

Riviera del Brenta

Op ongeveer 36 kilometer rijden van Padova ligt onze eindbestemming Venetië. Wij volgen de weg langs de Riviera del Brenta, bekend om de vele elegante villa’s die sinds 1300 werden gebouwd door de Venetiaanse adel. Het historische Brentakanaal verbindt Venetië met Padova. Tijdens de hete zomermaanden waren het de nobele inwoners van Venetië die de stad probeerden te ontvluchtten.

Langs de riviera staan prachtige villa’s in neoclassistische en renaissancestijl, diverse ontworpen door de beroemde architect Andrea Palladio. Zo ook een van de beroemdste villa’s Villa Foscari, gebouwd in 1555, met de bijnaam ‘La Malcontenta’. Wij bezochten Villa Pisani inclusief met doolhof en schitterende fresco’s.

Om een beter beeld te krijgen van de Riviera is het verstandig om op een rondvaartboot te springen. Vanaf het water zijn meer villa’s te bezichtigen en zie je de prachtig aangelegde tuinen waar de oude aristocratie graag hun feesten en partijen hielden.

Venetië

En dan ligt daar Venetië. Gebouwd op een archipel van kleine eilandjes, gescheiden door een netwerk van kanalen en verbonden met bruggetjes. Nergens in de wereld vind je zoveel kerken, kloosters, paleizen, musea en theaters bij elkaar in een stad. Kerken en palazzi zijn gebouwd op miljoenen houten palen. Er zijn ruim 400 bruggen en meer dan 150 kanalen. Venetië en de lagune staan sinds 1987 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Het is een van de drukstbezochte steden van de wereld en daardoor erg druk. Wie de grootste drukte wil vermijden doet er verstandig aan om de stad in het vroege voorjaar of late najaar te bezoeken. Dan is het stukken rustiger.

Om een goed beeld van het rijke erfgoed van Venetië te aanschouwen is het mogelijk om een vaartocht te maken over het Canal Grande. Deze waterweg verdeelt de stad, in de vorm van een S, in tweeën. Over de hele lengte zijn er drie bruggen die het kanaal overspannen, de Rialto-brug, de Scalzi-brug en de Accademia-brug.

van Verona naar Venetië

De Canal Grande was ooit het kloppend hart van de stad waar volop handel werd gedreven. Aan de waterweg volgen indrukwekkende statige palazzi zich in een snel tempo op, waarvan het Ca’ d’Oro misschien wel het bekendst is. Aan het eind passeer je de Dogana da Mar met de indrukwekkende koepel van Santa Maria della Salute. Het is een van de grootste monumenten van de Venetiaanse barokarchitectuur. Aan de andere kant zie je al de Campanile van San Marco boven de daken uitsteken.

Piazza San Marco is werkelijk wonderschoon en een juweel van de stad. Rondom het plein, gedomineerd door de 100 meter hoge campanile, staan architectonische meesterwerken. De Basiliek van San Marco, gebouwd in de 11e eeuw, is kostbaar ingericht en een bezoek waard. Evenals het Dogepaleis, een Venetiaans meesterwerk, met de Brug der Zuchten die het paleis met de donkere cellen van de gevangenis verbindt.

van Verona naar Venetië

Waarschijnlijk is Venetië wel de meest gefotografeerde stad ter wereld, want overal waar je kijkt staan prachtige kerken en monumenten, zie je charmante bruggetjes en pittoreske hoekjes. Wie tijd over heeft maakt een uitstapje naar de eilanden Murano, Burano of Torcello. De drie eilanden zijn makkelijk bereikbaar met een vaporetto.

In een bacaro, nippend aan een glas wijn en wat kleine hapjes, kijken we terug op een boeiende reis over de uitgestrekte Venetovlakte. Een tocht die ons bracht langs drie levendige culturele steden met een diversiteit aan bezienswaardigheden. We bezochten de beroemde wijnsteek Soave, middeleeuwse dorpen, de idyllische Euganese heuvels en de Brentariviera waar enorme Venetiaanse villa’s pronken langs de oever. Het is een uitgelezen trip voor degene die op zoek is naar een rijke culturele diversiteit van de Venetovlakte.

Booking.com

2 reacties op “Een mooie autoroute van Verona naar Venetië

  1. Complimenten aan John en Pieter voor de niet aflatende stroom van inspirerende en informatieve indrukken van bekende maar vooral ook van minder bekende Italiaanse pareltjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.