Le Marche Stedentrip

Stadswandeling in Urbino

Le Marche, Urbino
DiscoverCars.com

Het in bakstenen opgetrokken historisch centrum van Urbino staat niet voor niets op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Het is een van de belangrijkste renaissancesteden van Italië. Wie deze universiteitsstad beter wil leren kennen, maakt een stadswandeling door het niet al te grote centrum dat door een dikke muur wordt omarmt. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee, want op sommige stukken is het een stevige wandeling. De stad is gebouwd op een heuvel en onze stadswandeling in Urbino gaat over klinkerwegen met een paar pittige beklimmingen en afdalingen.

Korte geschiedenis

Het schilderachtige Urbino floreerde onder hertog Federico da Montefeltro (1422-1482). Hij verzamelde om zich heen de grootste schrijvers, geleerden, kunstenaars en architecten uit zijn tijd. Urbino is de geboortestad van de bekende schilder Raphael. Omringd door kunstenaars en geleerden ontwierp de hertog een ‘ideale stad’. De universiteit werd in 1506 opgericht en is tot op de dag van vandaag nog steeds een toonaangevend centrum voor hoger onderwijs.

Aanvang van de stadswandeling in Urbino

We starten de wandeling bij Porta Valbona, gebouwd van zacht zandsteen. Vanaf hier lopen we naar de Via Giacomo Matteotti waar we een waanzinnig uitzicht hebben over de groene heuvels van de prachtige regio Le Marche. De zomers kunnen hier heet zijn, maar de winters koud wanneer de Bora-wind vanuit de Balkan hard langs de oostkust van Italië raast.

de stad Urbino in de regio Le Marche

Palazzo Ducale

Verderop staat het hoogtepunt van de stad al te wachten op ons, Palazzo Ducale. Voor de bouw van het eerste koninklijke paleis van de renaissance werd in 1444 een oude burcht volledig verbouwd. Het ontwerp is van Luciano Laurana en Francesco di Giorgio Martini. De vorstelijke residentie is even elegant als ingetogen en een mijlpaal van de Italiaanse Renaissance. Het paleis heeft een slanke vorm met een buitengewone gevel, naast elkaar geplaatste balkons en twee elegante slanke torentjes van bijna 60 meter hoog. Het is een symbool van de stad.

Galleria Nazionale delle Marche

Het paleis huisvest de Galleria Nazionale delle Marche met een opmerkelijke collectie meesterwerken van onder ander Piero della Francesca, Botticelli, Uccello, Tiziano en natuurlijk Rafaël. De ingang is aan de achterkant en om daar te komen wandelen over de Via Salvalai en Piazza Rinascimento naar Via Puccinotti. We bezoeken het museum en laten de vele kunstwerken op ons inwerken, maar ook de prachtige vertrekken waaronder de versierde studiolo (studeerkamer) van Federico. We betreden trappen, gaan langs loggia’s, portieken en ingelegde deuren.

Hoewel Urbino vooral bekend staat om het prachtige hertogelijk paleis, zijn er ook andere bezienswaardigheden in de stad. Maar het is vooral de levendige sfeer die het ronddwalen door het historisch centrum met vele bars, restaurants en karakteristieke gebouwen bijzonder aangenaam maakt.

De Duomo van Urbino

Grenzend aan Palazzo Ducale vind je de kathedraal van Urbino, gebouwd in 1063 door de bisschop Mainardo. De Duomo is gebouwd van wit steen en heeft een indrukwekkende gevel. In de 15e eeuw werd het heiligdom gerenoveerd en aan het einde van de 18e eeuw kreeg het zijn neoklassieke uiterlijk.

de stad Urbino in de regio Le Marche
de stad Urbino in de regio Le Marche
de stad Urbino in de regio Le Marche
de stad Urbino in de regio Le Marche
de stad Urbino in de regio Le Marche

Piazza della Repubblica

We wandelen via Piazza Pascoli over de levendige Via Vittorio Veneto naar het kloppend hart van Urbino, Piazza della Repubblica. Aan de driehoekige piazza en aangrenzende straten zitten terrasjes en restaurants waar het goed vertoeven is. Het centrum komt vooral tot leven door de vele studenten die overal aanwezig zijn. Het is de moeite waard om wat van het studentenleven op te snuiven.

Strijk ergens neer voor een aperitief of gewoon een kopje koffie. Keuze genoeg uit bars, maar ook voor het proeven voor een culinaire Italiaanse snack als de crescia sfogliata. De crescia gevuld met lokale kaas, ham of groenten is een ware traktatie. Wie van een uitgebreidere lunch wil genieten gaat een van de vele restaurants binnen. Streekgerechten, zelfgemaakte pasta’s en lokale wijnen staan steevast op het menu. Aanraders zijn de heerlijke cappelletti in bouillon of passatelli in brodo.

Voor een souvenirs kun je terecht in een van de vele galeriewinkels. De stad staat bekend om zijn goudsmeden, meubelmakers en de pottenbakkers. Klei uit de omliggende heuvels wordt gebruikt voor het maken van majolica.

Voor we heuvelopwaarts wandelen struinen we nog wat straatjes links en rechts in en laten het echte Italiaanse leven op ons inwerken. Het rijke verleden is overal terug te zien. Niet te missen is het oratorium van San Giovanni Battista, gelegen aan de Scalinata S. Giovanni. De kleine kapel, gebouwd in de 14e eeuw, bevat fresco’s van de gebroeders Salimbeni.

de stad Urbino in de regio Le Marche
de stad Urbino in de regio Le Marche
de stad Urbino in de regio Le Marche

Renaissanceschilder Raffaello

Onlosmakelijk met Urbino verbonden is de gevierde renaissanceschilder Raffaello Santi (1483 – 1520). Hij werd hier geboren aan de Via Raffaello 57. Vanaf Piazza della Repubblica beklimmen we de steil geplaveide straat en lopen langs zijn geboortehuis, Casa Natale di Raffaello. Tegenwoordig huisvest het een museum.

Boven slaan we linksaf de Via dei Maceri in om na deze stevige wandeling beloond te worden met een spectaculair uitzicht. Vanaf Fortezza Albornoz heb je een fantastisch uitzicht over de stad, waar de koepels en torens van het Palazzo Ducale boven de daken uitsteken. Het panorama lijkt niet te stoppen. Het is werkelijk fenomenaal!

de stad Urbino in de regio Le Marche
de stad Urbino in de regio Le Marche
de stad Urbino in de regio Le Marche
de stad Urbino in de regio Le Marche

Vanaf het fort dalen we de vele trappen af en gaan op in de middeleeuwse wijk. In de zomer, wanneer na een warme zonnige dag de temperaturen afkoelen, vullen de straten en pleinen zich met mensen. De lokale bevolking en studenten leven hier naast elkaar. Men praat wat of maakt een passeggiata.

Eeuwenlang trok Urbino al van heinde en ver mensen en werd iedereen hartelijk onthaalt. Ook nu nog en dat maakt de stad samen met het goed bewaard renaissance-centrum een unieke bestemming om te bezoeken.

Hotels in Urbino

Booking.com

4 reacties op “Stadswandeling in Urbino

  1. Wat is het toch prachtig daar!!!

  2. Vorig jaar geweest, prachtige stadMilly

  3. Prachtig – hopelijk kunnen we rap weer reizen richting Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.