Sicilië

Tempelvallei van Agrigento

Tempel van Agrigento op Sicilië

De stad Agrigento werd in 581 v.Chr. gesticht en was een van de belangrijkste Griekse kolonies in Sicilië. Het was de Griekse dichter Pindarus die de stad beschreef als de ‘liefelijkste van de sterfelijke steden’. Tegenwoordig behoort de tempelvallei van Agrigento tot een van de mooiste Dorische tempels van de klassieke oudheid buiten Griekeland. Sinds 1997 staat de ‘Valle dei Templi’ op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Vallei van de tempels

De schitterende tempels van geelbruin steen zijn stuk voor stuk architectonische getuigenissen van een antieke stad. Imponerende hoge zuilen lijken de hemel te willen aanraken en reusachtige beelden liggen op de grond in het zand. Het zijn slechts enkele elementen die verspreid liggen in een gigantisch groot park omringd door panoramische uitzichten. Ondanks dat het de ‘vallei van de tempels’ heet, staan de tempels boven op een rotsachtige bergrug.

Agrigento Tempelvallei Sicilië

Geschiedenis van Agrigento

Wanneer we tussen de bouwwerken heen dwalen, vragen we ons steeds af hoe men het toen toch heeft klaargekregen deze enorme tempels te bouwen. Ze zijn allemaal opgebouwd uit kalksteen in Dorische stijl, vermoedelijk toen bekleed met marmer. Duidelijk is dat ze onderdeel waren van een belangrijk centrum van een van de grootste beschavingen uit de geschiedenis. De stad heette toen Akragas en telde tijdens zijn hoogtijdagen van Magna Craecia meer dan 200.000 inwoners en was een belangrijke handelsstad in het Middellandse Zeegebied.

In 406 werd de stad Akragas veroverd door de Carthagers. Het landschap moet gedurende de eeuwen heen nauwelijks zijn veranderd toen het gebied onder Romeinse, Arabische en Normandische controle stond. Al deze volkeren hebben hun sporen nagelaten en hun stempel gedrukt op de cultuur en gastronomie van Sicilië.

De vijf tempels worden overgoten door de warme Siciliaanse zon. Tussen de zuilen blaast een zachte zeewind. De kleuren van het landschap moeten prachtig zijn in februari wanneer de amandelbomen in bloei staan. Maar het hele jaar door versmelt de klassieke architectuur samen met zijn mediterrane omgeving. Iedere bezoeker zal getroffen worden door de majestueuze silhouetten van de vijf architectonische pareltjes tegen een strakblauwe hemel.

Agrigento Tempelvallei Sicilië

Grootste Dorische tempel

De grootste Dorische tempel was oorspronkelijk de tempel van de Olympische Zeus. Hij werd gebouwd ter ere van de overwinning op de Carthagers te Himera in 480 v. Chr. Het gebouw werd door een aantal aardbevingen getroffen en uiteindelijk weer met de grond gelijk gemaakt door de Carthagers. Overblijfselen werden tot eind 18e eeuw geplunderd en gebruikt voor andere gebouwen.

De oudste tempel van Agrigento

De tempel van Hercules uit de 6e eeuw v. Chr. is de oudste en waarvan de zuilen in 1924 opnieuw zijn opgericht. De tempel is gewijd aan de held Hercules die door Grieken en Romeinen werd vereerd.  Het gebouw heeft drie traptreden en een langwerpig platform.

De Concordiatempel is een schitterend voorbeeld van Dorische bouwkunst. Met zijn 34 zuilen is dit een van de best bewaard gebleven tempels ter wereld. In de 6e eeuw n.Chr. veranderde het gebouw in een basiliek dat vervolgens in 1748 weer in de oorspronkelijke staat werd teruggebracht.

De vier zuilen van de tempel van Castor en Pollux zijn al jaren het symbool van Agrigento. Samen met de Heratempel hebben ze minder geluk gehad. Alleen enkele zuilen die nog rechtop staan zijn de getuigenis van het ooit zo machtige Magna Craecia.

Agrigento Tempelvallei Sicilië
Agrigento Tempelvallei Sicilië

Opgravingen van een Grieks-Romeinse woonwijk

Wie de tempels heeft bewonderd doet er goed aan om de nabijgelegen opgravingen van de Grieks-Romeinse woonwijk te bezoeken. Het rechthoekige stratenpatroon werd voor het eerst rond de 4e eeuw v. Chr. aangelegd en is nog steeds zichtbaar. Aan de vier hoofdwegen stonden woningen, winkels en andere gebouwen. Zelfs enkele mozaïekvloeren en onderdelen van muurschilderingen zijn teruggevonden. In het archeologisch museum zijn diverse voorwerpen als vazen en Griekse beelden te bezichtigen.

Het middeleeuwse Agrigento ligt hoger, gebouwd op een rots en bestaat uit smalle straten met trappen. De ‘nieuwe’ stad werd gebouwd om zich te kunnen beschermen tegen de aanvallende Saracenen.

Lokale gerechten

De invloeden van verschillende heersers is vandaag de dag terug te vinden in de heerlijke Siciliaanse keuken. Niet te versmaden is de beroemde zuppa di cozze oftewel mosselsoep in een kruidige tomatensaus. Natuurlijk is de beroemde insalata di polpo, inktvissalade, ook een goede keuze. Deze salade wordt op smaak gemaakt met de beste olijfolie, citroensap, zout en peper. Handgemaakte macaroni met tomaten en aubergines is altijd lekker.

Arabische invloeden zijn terug te vinden in de gerechten met couscous. Ten slotte vergeet niet de beroemde sinaasappelen van Ribera te proeven met zijn heerlijke zoete smaak. Hoewel deze sinaasappel oorspronkelijk geteeld werd rond de vulkaan Etna, zijn ze ook hier een belangrijke bron van inkomsten.

Wanneer Agrigento bezoeken?

Wie in de zomer de tempelvallei wil bezoeken, moet er dan rekening mee houden dat de dagtemperaturen flink kunnen stijgen tot 35-40 gr. Celsius. Beter is het om vroeg in de ochtend of later tegen de avond te gaan. Tijdens de zomermaanden worden de tempels ’s nachts verlicht en zorgen ze voor een onvergetelijk moment.

De Dorische tempels van Sicilië vormen een belangrijk cultureel erfgoed van het eiland. Wie geïnteresseerd is in de antieke oudheid en hedendaagse Italiaanse geneugten, brengt een bezoek aan dit rijkdom van monumenten in Zuidwest-Sicilië.

4 reacties op “Tempelvallei van Agrigento

  1. Riet Scheepen

    Weer een hele mooie en interessante mail! Geniet er elke week weer van! Fijn weekend!

  2. Olivier Völke

    Cést trés jolie mon amie, merci 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.