Sicilië Stedentrip

Taormina Historische Stadswandeling

Taormina skyline

Taormina ligt als een balkon, 200 meter hooggelegen, op een kaap met uitzicht over de blauwe Ionische Zee. In een schitterend panoramisch landschap kan deze charmante stad op Sicilië geen mooiere omgeving wensen. Deze middeleeuwse stad wordt omgeven door cipressen, dennenbomen en mediterrane vegetatie met op de achtergrond de majestueuze vulkaan Etna.

Taormina is vanwege zijn historisch, cultureel en archeologisch erfgoed al sinds de 19e eeuw een geliefd toeristisch stadje. Beroemd is het oude amfitheater en het beeldschone historisch centrum. Beleef Taormina met ons wandelend door de oude kleurrijke straatjes gevuld met monumenten en architectonische pareltjes van bijzondere schoonheid.

Korte geschiedenis van Taormina

Taormina werd gesticht door de Grieken en kwam vervolgens in handen van de Romeinen, Arabieren en daarna de Noormannen. Ze hebben allemaal hun stempel gedrukt en zo de geschiedenis bepaald. Dit is onder andere terug te zien in de cultuur, gastronomie en architectuur. De middeleeuwen hebben het uiterlijk bepaald zoals wij tegenwoordig Taormina kennen.

@sicilia_nel_cuore Taormina Sicilië
@blogsognoitaliano Taormina Sicilië 1
@blogsognoitaliano Taormina Sicilië 3
@blogsognoitaliano Taormina Sicilië 4
@blogsognoitaliano Taormina Sicilië 6
@lsngrc-Sicilie-Taormina
@gieffepi-Sicilie-Taormina
previous arrow
next arrow

Corso Umberto I

We betreden het historisch centrum bij de 15e -eeuwse Porta Catania en wandelen over de hoofdstraat Corso Umberto I met zijn vele boetieks, cafés en restaurants. Bekend als ‘Il Corso’, onder de lokale bevolking, is het de slagader van de stad waar veel straatjes en steegjes met hun lavasteentrappen, kleurige bougainvilles en smeedijzeren balkons op uitkomen. In kleine lokale winkels ligt kleurrijk Siciliaans keramiek, schilderijen en antiek uitgestald. Achter de prachtige stenen herenhuizen zijn tuinen verfraaid met subtropische vegetatie. Wie ronddwaalt stuit steevast uit op een verborgen pleintje of terras met uitzicht op de kust. 

Kathedraal San Nicolò

Aan Piazza del Duomo staat de kathedraal San Nicolò die dateert uit de 13e eeuw. Door de eeuwen heen is de kerk meerder keren verbouwd wat terug te zien is in de diverse stijlen. Ertegenover staat een barokke 17e -eeuwse fontein met een mythologische afbeelding, wat een symbool is geworden van het stadje.

Op steenworp afstand van de Duomo vind je de Badia Vecchia oftewel de Oude Abdij, ook wel bekend als Badiazza. De kloostertoren steekt boven de huizen uit en in de 15e -eeuwse abdij is een archeologisch museum gevestigd met vondsten uit de Romeinse tijd.

Piazza IX Aprile

Halverwege Il Corso wandelen we onder de 12e -eeuwse klokkentoren Torre dell’Orologio door en bereiken het prachtige Piazza IX Aprile, het op een na grootste plein van Taormina. De piazza biedt een magnifiek uitzicht op de Etna en de kust. Warme Siciliaanse zonnestralen schijnen op de barokke gevel van kerk S. Giuseppe met een dubbele trap en de kerk S. Agostino, tegenwoordig huisvest het de gemeentelijke bibliotheek. Deze kleine gotische kerk werd in 1448 gebouwd en opgedragen aan Sint Sebastiaan, van wie werd aangenomen dat hij de stad van de pest had bevrijd. Later werd het een klooster van de kluizenaars van St. Augustinus.

Bar Wunderbar

Aan de fraaie piazza zit ook de beroemde Bar Wunderbar waar beroemdheden als Greta Garbo, Liz Taylor en Riachard Burton hun favoriete drankje dronken. Wij nuttigen liever een koffie of aperitief bij een bar in een van de vele kronkelende straatjes die je naar mooie terrassen en rustige delen van de stad leiden. Een van deze straatjes leidt je ook naar Le Naumachie, een bakstenen muur uit de Romeinse tijd met nissen en bogen die een enorm waterreservoir droegen.

Taormina-Sicilië
Taormina-Sicilië
Taormina-Sicilië
Taormina-Sicilië
Taormina-Sicilië
Taormina-Sicilië
Taormina-Sicilië
Taormina-Sicilië
previous arrow
next arrow

Odeion, Forum en Palazzo Corvaja

Verderop aan de Corso staat de barokke Santa Caterinakerk, gebouwd op de fundamenten van het Odeion, een klein theater, waar Romeinen luisterden naar muziek. Het overdekte theatertje is een getuigenis uit de keizertijd en is gebouwd in de 2e eeuw n. Chr. Het antieke Forum bevond zich waar nu de huidige Piazza Vittorio Emanuele bevindt. Nu staat hier het best bewaarde palazzo van Taormina, het Palazzo Corvaja, dat aan het begin van de 14e eeuw werd voltooid. Het paleis was ooit een Arabische toren. De gotische deuropening leidt bezoekers naar de binnenplaats met versieringen die de schepping uitbeelden. Toen werd in het paleis vergaderd door het eerste Siciliaanse Parlement, tegenwoordig bevindt zich er een toeristenbureau. Onze eindbestemming van de wandeling ligt net iets buiten de stadskern, gebouwd tegen de kalkstenen rotshelling van de kaap.

Grieks Theater van Taormina

Wandelend over de Via Teatro Greco komen we uit op het beroemdste bouwwerk van de stad, het Griekse Theater. Het antieke amfitheater is een van de grootste in Sicilië. Het werd in de 3e eeuw v. Chr. gebouwd en door de Romeinen vergroot. De locatie betovert iedere bezoeker met zijn unieke ligging en wereldberoemde uitzichten op de Etna en heldere Ionische Zee, met op de achtergrond de oude stad. De besneeuwde top van de vulkaan en een rookpluim die boven het glooiende Siciliaanse landschap oprijst, zal door de eeuwen heen nooit veranderen. Het was Goethe die dit uitzicht beschreef als: ‘Nooit heeft een publiek, in welk theater dan ook, zo’n spektakel gehad’.  Beter kan het niet omschreven worden! Tegenwoordig wordt het theater nog steeds gebruikt voor allerlei voorstellingen.

Isola Bella en het Mazzaròstrand

De lucht is helder en we hebben een prachtig uitzicht over de kust en de baai waar rotsachtige inhammen en enkele mooie stranden verscholen liggen. De zee lonkt voor boottochtjes naar zeegrotten of voor wat verkoeling. Isola Bella is een klein rotsachtig eiland dat altijd al veel mensen heeft getrokken. Schilders en dichters deden hier inspiratie op tussen de weelderige mediterrane vegetatie. Via een kabelbaan is het Mazzaròstrand te bereiken of neem de trap naar beneden langs bloeiende bougainvilles en andere exotische flora.

Taormina

In de zacht glooiende heuvels bevinden zich citrusgaarden. In de lente moet het hier dan ook heerlijk ruiken naar sinaasappel- en citroenbloesem. Het laagseizoen is dan ook een fantastische periode om Taormina en de prachtige omgeving te verkennen. Het milde klimaat zorgt dan voor een aangename temperatuur en bovenal is het er dan stukken rustiger. Houd er rekening mee dat het er zomers erg heet en druk kan zijn met een voortdurende parade aan voetgangers door de straten van deze parel.

Taormina is een indrukwekkend mooi stadje dat al sinds de 19e eeuw druk bezocht wordt. Prachtige kerken, kloosters, paleizen, kleurrijke straatjes en een wereldberoemd Grieks theater zorgen voor onvergetelijke herinneringen die altijd op ons netvlies gebrand staan.

0 reacties op “Taormina Historische Stadswandeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.