Gardameer

Gardameer plezier voor jong en oud

haven van Torri del Benaco aan het Gardameer

Het Gardameer is het grootste meer van Italië en trekt jaarlijks bezoekers uit de hele wereld. Het meer behoort tot een van de meest populaire vakantiebestemmingen van Europa. Bijzonder pittoresk is het landschap en zijn de dorpsstraatjes. De fjordachtige oevers in het noorden lijken recht uit het water omhoog te rijzen. Palmbomen, olijfgaarden en oleanders geven kleur aan de Riviera-achtige oevers. Het meer is een aaneenschakeling van schilderachtige dorpen en strandjes waar wij zo vaak met een ijsje hebben genoten van het milde mediterrane klimaat.

Of je er nu een paar dagen verblijft of enkele weken, het Lago di Garda verveelt nooit. Met een overvloed aan activiteiten is er dan ook zoveel te doen en te bezichtigen. Slenter door historische straatjes of breng een bezoek aan een van de kastelen. Neem een duik in het glasheldere water of maak een boottocht over het meer. Er is werkelijk voor ieder wat wils. Het Gardameer is een garantie voor plezier voor jong en oud.

Ook een waanzinnig Gardameer ervaring beleven? Wij zetten enkele tips voor je op een rij.

Gardameer

Waterpret

Het heldere water van het meer lonkt iedere watersporter. De noordelijke oever bij het plaatsje Torbole is beroemd onder surfers vanwege de gunstige windstromen. Overal zijn er boten te huur en andere mogelijkheden om een watersport te beoefenen.

De meeste bezoekers zullen kiezen voor een duik in het water. Overal zijn strandjes te vinden, de een afgelegen, de ander direct aan de weg of dichtbij een dorpskern. Soms zijn ze kiezelachtig, soms bestaande uit gras of op enkele plaatsen bedekt met zand. De temperatuur van het water is van mei tot augustus tussen de 20 en 23 graden Celsius.

Een olijfboomgaard omzoomt het charmante Baia delle Sirene bij Punta San Vigilio. Het is een aangename plek om te genieten van zon en water. Aan de andere kant van het meer is het goed vertoeven op het strandje van Gargnano, een van de rustige dorpen aan het meer. Ook tippen we graag de oever bij Moniga del Garda.

Parco Cavour is een bekend zwemparadijs dat alles in huis heeft voor op en top waterpret voor jong en oud.

Pretparken

Een van de populairste pretparken van Italië vind je op de zuidelijke oever van het meer. Het park werd in 1975 geopend en de magie van Gardaland trekt jaarlijks 3 miljoen bezoekers. Niet alleen kinderen, maar ook volwassen krijgen een adrenaline kick in de diverse spectaculaire attracties als achtbanen, met een rubberboot over stroomversnellingen, een duik van een 40 meter hoge toren, een sprookjesland voor de kleintjes en ga nog maar even door. Er is 600.000 m2 meter aan spannende attracties.

Mocht Gardaland niet genoeg zijn, dan zijn er vergelijkbare attracties als Gardaland Sea Life Aquarium en Canevaworld dat er vlakbij ligt. Kleinere avonturenparken zijn Busatte Adventure en Jungle Adventure Park.

Zomers en de weekenden kan het erg druk zijn in de pretparken.

Veerboot

Een van de mooiste manieren om de schoonheid van het meer te ontdekken is vanaf het water. Passagiersschepen navigeren van het ene dorp naar het andere. Aangenaam en ontspannen genoten wij van de rust en stilte midden op het meer. Indrukwekkend is het uitzicht op het kasteel bij Malcesine met de Monte Baldo op de achtergrond en fotogeniek zijn de diverse dorpen vanaf het water.

De veerboten verbinden verschillende dorpen die aan de oevers liggen. Panoramische uitzichten, hoge bergpieken en het doordringende blauw van het meer maken grote indruk.

Voor meer informatie over de veerdiensten en dienstregelingen, klik hier.

Charmante plaatsjes

De oevers zijn bezaaid met talrijke pareltjes waarvan het historische centrum goed bewaard is gebleven. Zo veranderlijk het landschap zo divers zijn ook de plaatsen. Ieder met een eigen karakter zijn ze stuk voor stuk een bezoek waard. Salò, Lazise, Bardolino en Garda hebben prachtige promenades. Middeleeuwse kastelen zijn te bezichtigen in Malcesine, Torri del Benaco, Lazise en Sirmione. Straten vol bloemenpracht vind je in Limone sul Garda met op de hellingen de bekende limonaie oftewel citroenboomgaarden. Riva del Garda en omgeving is het domein van surfers, fietsers en bergbeklimmers.

Autotocht

Een autotrip rond het Gardameer is ongeveer 150 km en hebben wij diverse keren in één dag gemaakt. In het hoogseizoen is dit vanwege de drukte niet aan te raden, maar in het voor- of najaar een belevenis. De rijksweg verbindt prachtige dorpskernen waarvan de een wordt beschermd door hoge bergpieken en de ander wordt omgeven door wijnranken en olijfboomgaarden.

Spectaculair zijn de kronkelende steile wegen aan de westoever die je naar gevaarlijke hoogtes brengt. Onvergetelijk is de Strada della Forra die dwars door de Brasa kloof gaat naar het middeleeuwse dorp Pieve waar uitzichten over het meer te bewonderen zijn vanaf de griezelterrassen.

De hoogste berg aan het meer is de Monte Baldo en wordt ook wel de ‘Tuin van Europa’ genoemd met een grote verscheidenheid aan bomen en planten. Indrukwekkende autotochten hebben we hier gemaakt. Vooral tijdens warme zomerdagen is de aangename verkoeling van de berglucht een verademing. Met een bezoek aan de bedevaartskerk Santuario Madonna delle Corona kan je dag niet meer stuk.

Wandelen

Avonturiers die van wandelen houden zullen zich ook op de hellingen van de Monte Baldo thuis voelen. Er ligt een groot netwerk aan wandelpaden. De top van het gebergte kan eventueel bereikt worden met de kabelbaan vanuit het dorp Malcesine. De funivia brengt je naar het bergstation op 1700 m. hoogte. Eenmaal boven zijn er prachtige wandelingen te maken met nog mooiere vergezichten over het gebergte en de grote plas.

De heuvels en bergen rondom het meer worden doorkruist met wandelpaden die je naar fenomenale uitzichten brengt. Een wandeling naar Campo di Brenzone is inspannend maar zeker aan te bevelen. Ezelpaden gaan langs het spookdorp waar men probeert nieuw leven in te blazen. Met de warme zon, zingende krekels en vogels op de achtergrond is het genieten. Rust uit, drink en eet wat in deze mooie natuur en vul je longen met de schone berglucht.

Wij zijn iedere keer gecharmeerd van Punta San Vigilio, een klein schiereiland omringd door cipressen. Vooral in het laagseizoen is het er erg rustig en kun je er heerlijk rondwandelen en genieten van een kop koffie of aperol spritz in Locanda San Vigilio.

Het Parco Giardino Sigurta werd in 2013 uitgeroepen tot het mooiste park van Italië. Met een oppervlakte van ongeveer 600.000 vierkante meter is het een heerlijke plek om een dag door te brengen. Eerlijk is eerlijk, de mooiste tijd is het wanneer er maar liefst een miljoen tulpen in bloei staan. Naast wandelen kun je er ook fietsen of jezelf met een golfkar of shuttlebus verplaatsen. Geniet van de kleurrijke omgeving en snuif de zoete geur van bloeiende bloemen op.

Historie

Ontdek de eeuwenlange geschiedenis van het meer. Neem een sprong terug in de tijd en ervaar de sfeer in een van de middeleeuwse bergdorpen van Pieve of Canale di Tenno. Beide dorpen behoren tot ‘I borghi più belli d’Italia’ oftewel ‘de mooiste dorpen van Italië’. Beide dorpen met ieder een eigen karakter worden omringd door de prachtige natuur met zijn mediterrane vegetatie. Oude hoge grijze huizen zijn kenmerkend voor beide dorpen waar de middeleeuwse sfeer overal nog aanwezig is.

Kastelen zijn er in overvloed. Maak een klim naar boven naar het kasteel van Arco. Breng een bezoek aan het kasteel van Malcesine, dat ook een natuurhistorisch museum herbergt, of het castello van Torri del Benaco dat het volkskundig museum bezit. Het Rocca Scaligera in Sirmione is perfect te combineren met een wandeling tussen olijfbomen naar Romeinse ruïnes. Sinds de 15de eeuw staan de overblijfselen van de beroemde Romeinse villa bekend als Grotte di Catullo. In Desenzano del Garda is een andere Romeinse villa te bewonderen.

De heuvels ten zuiden van Desenzano, bij Solferino, behoren tot een van de bloedigste veldslagen van de Italiaanse geschiedenis. Bekend als de slag van San Martino della Battaglia overwon het Italiaanse leger de strijd tegen Oostenrijk en was de onafhankelijkheid en eenwording van Italië een feit. In de hoge toren van San Martino della Battaglia is een oorlogsmuseum gevestigd en wordt de geschiedenis van deze slag uiteengezet. In de San Pietrokerk in Solferino zijn 7000 schedels bewaard gebleven die waarschuwen voor de verschrikking van een oorlog.

De massieve verdedigingsmuren van Peschiera del Garda werden in de 16de eeuw gebouwd en staan sinds 2017 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Een wandeling langs de vestingwerken is uitstekend te combineren met het bruisende centro storico van deze beroemde ‘badplaats’.

Stedentrip

Niet ver van het Gardameer liggen tal van historische steden. Een dagtocht naar Verona is snel gemaakt. Iets verder weg, maar beroemd, zijn Milaan en Venetië. Minder voor de hand liggend zijn voor sommige Padua, Vicenza, Bergamo, Brescia en Mantua, maar even interessant en stukken rustiger.

0 reacties op “Gardameer plezier voor jong en oud

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.