Geen categorie

Blauwe vlaggen van Italië

Het strand en kerktoren van Camogli in Ligurië

Italië is gezegend met een schitterende kustlijn en bezit een scala aan de meest mooie stranden. Dit jaar wapperen er maar liefst 385 Blauwe Vlaggen van Italië, een prestigieuze internationale onderscheiding die door de Deense NGO Foundation for Environmental Education (FEE) wordt toegekend aan stranden die zijn gecertificeerd met een hoge milieukwaliteit.

Schone stranden en zeewater, maar ook diensten, een groene natuurlijke omgeving en duurzaam toerisme zijn gegarandeerd. Het gaat dus niet alleen om het mooiste visuele plaatje, maar juist om de erkenning van een verzorgd gebied met uitstekende faciliteiten en het toegang biedt voor iedereen. Diensten zoals een reddingsbrigade zijn noodzakelijk om erkend te worden, maar ook de toegankelijkheid voor gehandicapten. Ontdek enkele onmisbare stranden waar het naderende zomerseizoen deze iconische Blauwe Vlag van Italië wordt gehesen.

Blauwe vlaggen van Italië

Ligurië

Bovenaan de lijst met maar liefst 32 blauwe vlaggen staat de regio Ligurië verspreid langs de gehele Rivièra. Het is moeilijk om precies te kiezen welke het mooiste is, maar een fantastisch strand is bij Camogli, een mediterrane schoonheid. Een grote aantrekkingskracht heeft ook de kleine baai van San Fruttuoso, waar je heerlijk kunt zwemmen en prachtige wandelingen in een groene omgeving kunt maken.

Andere strandlocaties vind je onder andere bij Bordighera, Lerici, Moneglia, Taggia en bij Finale Ligure en Varigotti.

Campania

Campania staat dit jaar op de tweede plek met maar liefst 20 Blauwe Vlaggen locaties. De meeste zijn te vinden aan de meer dan 100 km lange kustlijn van Cilento. Brede zandstranden, maar ook verborgen baaien omgeven door spectaculaire kliffen die kenmerkend zijn voor deze kust. Veel gemeenten mogen de felbegeerde ‘Bandiera Blu’ voeren. Adembenemend mooi zijn Cala Bianca en Infreschi, maar ook het Marinella strand bij de Kaap van Palinuro. Ze behoren niet voor niets tot de mooiste stranden van Italië.

Toscane

Toscane heeft dit jaar 17 locaties toegekend gekregen. Het eiland Elba beschikt over een grote diversiteit aan stranden. Van ongerepte baaien tot brede zandstranden en van wit poederzand tot zwarte vulkaanstrandjes. Marciana Marina en La Fenica zullen de Blauwe Vlag hijsen.

Sinds het begin van de 20ste eeuw is het strand van Lido Arlecchino in Camaiore, provincie Lucca, een van de meest gerenommeerde badplaatsen van de regio. Maar ook de stranden van Marina di Pisa en Calambrone zijn favoriete strandbestemmingen. Al reizend langs de Toscaanse kust hebben we genoten van Cala Piccola bij Monte Argentario en de talrijke stranden bij Castiglione della Pescaia in de provincie Grosseto. Ook dit jaar hebben ze de internationale erkenning gekregen door de FEE.

Puglia

Eveneens heeft Puglia 17 Blauwe Vlaggen. De regio heeft de laatste jaren een grote toeristische ontwikkeling doorgemaakt en is een droombestemming voor veel Italië liefhebbers. Polignano a Mare is de enige plaats in Bari die erkenning kreeg met zijn prachtige stranden. Peschici, de trots van Gargano, heeft onze harten enkele jaren geleden gestolen. Onderaan de kliffen bevinden zich schitterende stranden. Topaanvoerder is de provincie Lecce, een van de meest populaire bestemmingen in de ‘hak van de laars’. Zo zijn de stranden van Otranto een onvergetelijke ervaring.

Le Marche

De regio Le Marche beschikt over 16 vlaggen. Fijne zandstranden en betoverende paradijsjes vind je aan de Conero Riviera. Vanaf het vissersdorp Numana hebben we ons ontelbare keren verwonderd over de nabijgelegen stranden waar al jaren op rij de Blauwe Vlag wappert. Wandelingen maakten we langs Marcelli Nord en de betoverende stranden van Sassi Neri, San Michele en Urbani bij Sirolo. Portonovo is een oase van rust en wordt schoongespoeld door kristalhelder zeewater.

Andere schone zeeën vind je bij de beroemde Rotonda a Mare, het symbool van Senigallia, het Marotta strand bij Fano, Gabicce Mare, Civitanova Marche en San Benedetto del Tronto.

Sardinië

Sardinië mag niet vergeten worden en heeft 14 schitterende erkende strandbestemmingen. Opmerkelijk is dat de meeste ‘Blauwe Vlaggen stranden’ zich bevinden aan de noordkust van het zonovergoten eiland. De kust van het eiland is bezaaid met de meest mooie baaien, waarvan sommige afgelegen en andere gemakkelijk bereikbaar. Maar zoals eerder vermeld is een ongerept wit poederstrand niet voldoende om erkend te worden en zijn reddingsdiensten en toegankelijkheid voor iedereen, ook met een beperking, noodzakelijk om de Bandiera Blu erkenning te verkrijgen.

De provincie Sassari is topaanvoerder met de meeste stranden zoals Aglientu, Badesi, Castelsardo, La Maddalena, Palau, Santa Teresa Gallura, Sassari, Sorso en Trinità d’Agultu.

De lijst is lang en iedere regio heeft bekroonde locaties wat betekent, dat waar je ook naar toegaat er altijd een fantastisch droomstrand te vinden is.

Klik hier en bekijk de volledige lijst voor het jaar 2021

Booking.com

0 reacties op “Blauwe vlaggen van Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.