Abruzzo Calabrië Le Marche Puglia Veneto

De mooiste stranden van Italië (deel I)

De Italiaanse kust, wie droomt hier niet bij weg? Tijdens onze reis door Italië, die nu alweer ruim 7 jaar duurt, hebben wij veel tijd doorgebracht aan zee. Ik denk dat wij wel kunnen zeggen dat de kusten van Italië, zowel gelegen aan de Middellandse Zee als aan de Adriatische Zee, misschien wel de mooiste stranden van Europa heeft. Of je nu van een prachtige stille baai, of van een kustlijn voor de rich and famous met eersteklas restaurants houdt, er is altijd voor ieder wat wils.

De stranden van Italië zijn indrukwekkend. Ontdek samen met ons enkele beeldschone stranden van noord naar zuid, langs die eindeloze kustlijn waar maar geen eind aan lijkt te komen.

Cavallino Treporti

Langs het noordelijk deel van de Adriatische kust, ongeveer tussen Grado en de lagune van Venetië vind je prachtige zandstranden. Iedere zomer vertoeven wij enkele maanden op het schiereiland Cavallino Treporti. Wanneer de temperatuur van het zeewater omhoogschiet trekt deze 15 km lange kustlijn vooral veel jonge gezinnen. Je vindt hier geen stille baaien maar wel zandstranden, waar sinds 2006 de blauwe vlag wappert als teken van schone stranden en een goede waterkwaliteit van het zeewater. Hoogbouw is er niet en het lagunelandschap wordt met uitstekende faciliteiten goed onderhouden. Het vormt een van de topbestemmingen voor zon, zee en strandplezier.

Monte Conero

Als we de laars aan de Adriatische kust afzakken vinden we in de regio Le Marche de prachtige stranden van de Monte Conero. De twee pittoreske dorpen Numana en Sirolo klampen zich vast aan de berg, waaronder zich enkele beeldschone baaien bevinden. Kristalhelder blauw zeewater spoelt het witte strand schoon van Mezzavalle, omringd door torenhoge kliffen. Wie naar boven klimt, langs een spectaculair voetpad, wordt beloond met de meest prachtige vergezichten. Wie van ongerepte natuur houdt en geen strandfaciliteiten nodig heeft, neemt hier een duik in zee. Andere baaien die genoemd moeten worden zijn Portonovo, Le Due Sorelle en La Spiaggia dei Gabbiani. De stranden van Marcelli en Porto Recanati zijn voorzien van een aaneenschakeling van strandtentjes waar je overheerlijke gerechten kunt eten.

Abruzzo

Verder naar beneden vind je langs de kust van de regio Abruzzo het elegante kustplaatsje Vasto, waar iedere bezoeker vriendelijk wordt onthaald door zijn inwoners. Het hooggelegen stadje kijkt uit over een prachtig strand. In de buurt ligt een stuk ongerepte kustlijn van het natuurreservaat Punta Aderci, waar vervallen trabocchi, houten platforms, oprijzen uit zee. Wanneer de zon ondergaat lijken de silhouetten van deze trabocchi wel op grote spinnen. In enkele van deze vreemde sculpturen is het goed vertoeven en kun je de meest heerlijke visgerechten van de streek proeven.

Puglia

In de ‘hak van de laars’ zijn diverse prachtige baaien en stranden te vinden. Wie de regio Puglia kent, weet waar we het over hebben. Er zijn reisgidsen die de stranden vergelijken met de Malediven. Of dat zo is, weet alleen die reiziger die beide heeft bezocht. Wij weten in ieder geval wel dat er genoeg witte ongerepte zandstranden met kristalhelder water zijn. Een van de mooiste is Baia dei Turchi, verscholen in een beschermd natuurgebied vlakbij het oude vestingstadje Otranto, met een interessant historisch centrum. Aan de andere kant van de kust van deze regio vind je bij het stadje Gallipoli op steenworp afstand prachtige stranden als Baia Verde. Wij hebben een maandlang mogen genieten van het mooie strand van Santa Maria al Bagno.

Calabrië

In de zonovergoten regio Calabrië vind je mooie stranden bij het betoverende plaatsje Scilla, maar ook verder omhoog bij Capo Vaticano met spectaculaire vergezichten. De ‘parel van Calabrië’, oftewel het stadje Tropea, ligt aan de beroemde La Costa degli Dei, de kust van de goden. In het stijlvolle stadje zijn goede restaurants gevestigd en is het slenteren door het oude centrum een must. Op de stranden beneden hebben wij genoten van de beste spaghetti vol zeevruchten. Langs deze kustlijn met huizenhoge kliffen liggen ongerepte witte stranden waar menig Italiaans gezin de zomer doorbrengt.

Panorama Tropea, Calabrië

0 reacties op “De mooiste stranden van Italië (deel I)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.