Veneto

Cison di Valmarino

huis in Cison di Valmarino in de Prosecco heuvels
DiscoverCars.com

Omgeven door heuvels en genesteld in een landschap van wijngaarden behoort Cison di Valmarino tot de exclusieve selectie van ‘I borghi più belli d’Italia’, oftewel ‘de mooiste dorpen van Italië’. Ondergedompeld in het weelderige groen van de Marca Trevigiana, een schilderachtige streek van de provincie Treviso in de regio Veneto, is het een perfecte bestemming om te genieten van de natuur en gastronomie.

Prosecco-heuvels

Onze eerste ontmoeting met Cison was tijdens een rondreis door de Prosecco-heuvels dat internationaal bekend staat vanwege zijn mousserende wijn. Sinds 2019 is het gebied erkend door UNESCO. De schitterende Strada del Prosecco neemt je mee langs terrasvormige wijngaarden, weelderige groene heuvels en pittoreske dorpen. In dit land van abdijen, kerken en gehuchten rijst majestueus de imposante Castelbrando op dat al sinds de 12e eeuw waakt over Cison di Valmarino. Het versterkte complex gebouwd op de Col de Moi was ooit de residentie van de graven van Valmerano en Podestà. In die tijd was dit het centrale punt van de politieke macht van het hele gebied. Tegenwoordig is het een luxe hotel.

Cison di Valmarino Veneto

Historisch centrum van Cison di Valmarino

Smalle kronkelende straatjes leiden naar het hart van het oude dorp, Piazza Roma, met mooie monumenten zoals het Teatro della Loggia en het stadhuis. Ondanks zijn kleine omvang is er genoeg te zien. De piazza heeft nog steeds de elegantie en charme uit het verleden. Opvallend is de 18e -eeuwse Santa Maria Assunta kerk met het standbeeld van de patroonheilige Johannes de Doper. Bijzonder mooi is de Venetiaanse villa Palazzo Barbi en opmerkelijk zijn de luiken van de huizen. Ze zijn allemaal roodbruin gekleurd en wordt in de volksmond Brandolini-rood genoemd. De kleur wordt al honderden jaren gebruikt en de enige kleur die is toegestaan om te gebruiken.

Zo vaak als we Cison di Valmarino ook hebben bezocht, het is er altijd aangenaam rustig. Enkele toeristen en dorpelingen verlevendigen het centrale plein. Straatjes en grindpaden leiden je naar de omliggende heuvels en hebben een enorme aantrekkingskracht op wandelaars en fietsers. Een wandeling langs de Rujo rivier, 100 meter ten noorden van Piazza Roma, brengt je langs fotogenieke plekjes. Deze rivier loopt langs het dorp en heeft altijd een belangrijke rol gehad. Molens, washuizen en oude maar prachtig onderhouden stenen huizen, zijn getuigenissen van het landelijke leven. Geliefd is de Via dell’Acqua, een mooi pad dat langs watermolens en watervallen gaat.

DOCG-specialiteiten

Al in 1440 specialiseerde het grondgebied van Valmareno zich op de teelt van wijnstokken en is tot op de dag van vandaag een belangrijke inkomstenbron. Het is natuurlijk overduidelijk dat het proeven van wijn overal in het gebied mogelijk is. Het is de thuisbasis van diverse DOCG-specialiteiten. Naast de wit mousserende Prosecco zijn radicchio en witte asperges overheerlijke streekproducten. Een onvergetelijke smaakbeleving is het spit, stomend knapperig vlees met als bijgerecht wat lokale groenten en kruiden.

Omgeving van Cison di Valmarino

De omgeving van Cison di Valmarino is bezaaid met gehuchten. Een van de meest fascinerende is het landelijke dorpje Rolle. Het was de dichter Andrea Zanzotto die het benoemde als ‘een ansichtkaart gestuurd door de goden’. Het is niet meer dan een handvol huizen en een klokkentoren die oprijst vanuit het hart van het dorp, maar het is het complete plaatje. De betoverende panorama’s vanuit het dorp op het groene uitgestrekte gebied zijn betoverend. De weg die Rolle met Refrontolo verbindt gaat langs de oude watermolen Molinetto della Croda, gebouwd in 1630. De karakteristieke molen met waterval is een idyllisch plekje om te bezoeken. Een ander hoogtepunt van de omgeving is de mooie Abdij van Santa Maria van Follina, gesticht in 1146 door cisterciënzer monniken. De architectuur is een mix van romaanse en gotische elementen. Hoogtepunt is de kloostergang.

Er zijn veel onvergetelijke bezienswaardigheden van natuurlijke schoonheid in de omgeving van Cison di Valmarino. Wij hebben keer op keer genoten van het spectaculaire landschap en de heerlijke geneugten die de streek te bieden heeft.

0 reacties op “Cison di Valmarino

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.