Toscane

Mooiste dorpen van Chianti

Wijngaarden en heuvels van Chianti in Toscane

De Chiantiwijngaarden liggen genesteld in de glooiende heuvels van Toscane. De wijnstreek is beroemd over de hele wereld vanwege de Chianti Classico DOCG. Het gebied strekt zich uit ten noorden van Siena en ten zuiden van Florence. Rijen wijnstokken worden afgewisseld met olijfboomgaarden. De schilderachtige omgeving is eeuwenlang een inspiratiebron geweest voor schilders en dichters. Bovenop heuveltoppen verrijzen dorpen en kastelen die honderden jaren oud zijn en waar de tijd stil is blijven staan.

De wijnroute Strada Chiantigiana

De legendarische wijnroute tussen Florence en Siena is de Strada Chiantigiana (SR222). Deze 70 km lange route kronkelt door glooiende heuvels en trakteert iedere bezoeker op de meest mooie uitzichten. Wie zin heeft in iets lekkers, maakt een stop bij een van de vele wijnhuizen of restaurants voor het proeven van lokale producten. De Gallo Nero, oftewel de zwarte haan, zal je niet ontgaan. Het embleem staat garant voor de hoge kwaliteit van de Chianti Classico, dat van generatie op generatie volgens strenge regels wordt geproduceerd.

Chianti Toscane

De Chianti-streek is een fantastisch gebied om te bezoeken en is tevens een uitstekende uitvalsbasis om het centrale deel van Toscane te verkennen. Ontdek de ongerepte natuur in een glooiend heuvellandschap, proef de lokale wijn of slenter door een van de oude straatjes van de volgende dorpen.

Greve in Chianti

Het mooie plaatsje Greve in Chianti valt op door zijn bijzondere Piazza Matteoti dat wordt omlijst door prachtige loggia’s. Ze werden gebouwd in de middeleeuwen door rijke kooplieden. Tegenwoordig zijn er winkels, bars en restaurants gevestigd. Voor ons was Antica Macelleria Falorni een hoogtepunt waar je kunt kiezen uit een groot assortiment van gezouten vleeswaren. Wij hebben genoten van finocchiona, cinghiale salame en andere Toscaanse vleesvarianten.

Op de onregelmatig gevormde piazza staat het standbeeld van Giovanni da Verrazzano, de eerste Europeaan die in 1524 de baai van New York verkende.  Al eeuwenlang worden op het plein markten gehouden.

Montefioralle

Vlakbij Greve bovenop een heuvel ligt het kleine gehucht Montefioralle en maakt deel uit van de mooiste dorpen van Italië. Het middeleeuws centrum bestaande uit torenhuizen, overwelfde gangen en charmante steegjes wordt nog steeds beschermd door de originele stadsmuren. Het omringende landschap is beeldschoon met cipressen, eindeloze wijn- en olijfgaarden.

Radda in Chianti

Een aantrekkelijk middeleeuws stadje, te midden van de Chiantiwijngaarden, is Radda in Chianti en was in de 14e eeuw de hoofdstad van deze streek. Middeleeuwse verdedigingsmuren omringen het oude plaatsje en smalle geplaveide straatjes leiden bezoekers naar het centrale plein. Op de gevel van het stadshuis hangen nog steeds wapenschilden van adellijke families. Het belangrijkste monument is de romaanse kerk San Niccolo. Een must voor wijnliefhebbers is het Radda nel bicchiere wijnfestival dat in de lente wordt gehouden.  

Foto @simovanne

Castellina in Chianti

Dwars door het historisch centrum van Castellina in Chianti loopt een lange hoofdstraat die wordt geflankeerd door kleine winkels en cafés. Overal staan prachtige herenhuizen en andere pallazo’s van historisch belang. Castellina is een van de drukste plaatsen van de streek waar alles natuurlijk draait om de Chianti-wijn. Bijzonder fraai is de overdekte middeleeuwse passage Via delle Volte, ooit onderdeel van de stadsmuur, maar waar nu kleine winkels en restaurants zijn gevestigd. Langs de hoofdstraat staat de San Salvatore kerk en op het centrale plein zie je een imposant 14e -eeuws fort dat tegenwoordig het Museo Archeologico del Chianti Senese huisvest.

Gaiole in Chianti

Gaiole is een ander pittoresk plaatsje wat een bezoek waard is met een driehoekig plein. Samen met Radda en Castellina vormde Gaiole de zogenaamde Lega del Chianti, opgericht in 1384 door de stad Florence ter verdediging tegen de eeuwige aartsvijand Siena. Gaoile was een belangrijk bolwerk in de oorlog tegen Siena. De kasteelruïnes vertellen de rol van deze bloedige periode. In de buurt staan enkele imposante kastelen zoals Brolio en Meleto met indrukwekkende wijnkelders.

Foto MatterArts

Volpaia, Panzano en San Gusmè

Andere landelijke plaatsjes om te bezoeken zijn Volpaia dat herhaaldelijke keren werd verwoest en herbouwd vanwege de strijdende legers van Siena en Florence. Panzano is geliefd vanwege zijn schitterende uitzichten over het Conca d’Orodal. Fijnproevers weten hun weg naar deze plek te vinden vanwege de beroemde slager Dario Cencchini. Een absolute aanrader is de sappige bistecca die je kunt eten in zijn restaurant Solociccia. San Gusmè is een miniatuurdorp dat een schitterend uitzicht biedt richting Siena.

0 reacties op “Mooiste dorpen van Chianti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.