Toscane

Het charmante Castellina in Chianti

Castellina in Chianti

Ten noorden van Siena ligt de prachtige streek Chianti, wereldberoemd om zijn rode wijnproductie. Smalle wegen zoeken hun weg naar wijnboerderijen van de Chianti Classico. Wij volgden de legendarische wijnroute Strada Chiantigina (SR222) die via allerlei bochten door een betoverend Toscaans landschap kronkelt. De 70 km lange route loopt tussen Florence en Siena. Niet alleen kilometerslange met wijngaarden bedekte heuvels gaan aan ons voorbij, maar ook schilderachtige dorpjes en kastelen. Midden in dit landschap ligt het charmante Castellina in Chianti.

De ongerepte natuur van deze streek vormde eeuwenlang voor veel schilders en dichters een inspiratiebron. Maar de heuvels van de Chianti waren in de middeleeuwen ook het strijdtoneel van de vele conflicten tussen Florence en Siena. Tegenwoordig is het landschap bezaaid met fraaie villa’s en boerderijen die omgetoverd zijn in de meest luxe B&B ’s.

Castellina in Chianti is een van de belangrijkste wijndorpen

Een van de belangrijkste wijndorpen van de Chiantistreek is het schitterend gelegen Castellina in Chianti. Het kleine Toscaanse dorp bestaat uit smalle middeleeuwse straatjes en is bezaaid met interessante monumenten, bars en restaurants. Reden genoeg voor een uitstapje.

We parkeren de auto ten zuiden van het dorp aan de Via 4 Novembre en worden getrakteerd op een fantastisch uitzicht over de velden van de Chianti. We wandelen heuvelopwaarts naar de middeleeuwse dorpskern. Aan de geplaveide straten staan prachtige huizen en verklappen een lange rijke geschiedenis. Aan de hoofdstraat staat de San Salvatorekerk, die na WO II werd herbouwd. Binnen is een 15e -eeuwse fresco van de Madonna met kind van de kunstenaar Lorenzo Bicci te bewonderen. In het prachtig renaissancistische Palazzo Squarcialupi zijn tegenwoordig een modern hotel en een wijnwinkel gevestigd.

Castellina in Chianti Toscane
Castellina in Chianti Toscane
Castellina in Chianti Toscane
Castellina in Chianti Toscane

Geschiedenis van Castellina in Chianti

Castellina heeft een Etruskische en Romeinse oorsprong. Een grote Etruskische grafheuvel, vermoedelijk van een adellijke familie, is hier het bewijs van. Vanwege de opmerkelijke aanwezigheid van de Etruskische beschaving zijn er tal van handgemaakte voorwerpen gevonden, veel daarvan zijn te bezichtigen in het Museo Archeologico del Chianti.

In de middeleeuwen werd het plaatsje een belangrijke militaire buitenpost. Het was de familie Medici die ter verdediging van Siena de Rocca bouwde. In die tijd was de hele stad versterkt, maar de meeste muren en poorten zijn al lang weg. Tegenwoordig leeft men hier, naast de productie en verkoop van Chianti-wijn, van het toerisme. Op elke straathoek kun je wijn kopen.

Chiantiwijn

Deze regio staat al sinds 1716 bekend als de streek van de Chiantiwijn. Het woord ‘chianti’ stamt uit het Etruskisch en betekende ‘product van hoge kwaliteit’. In de zonnige omringende heuvels worden de beste DOCG-wijnen geproduceerd volgens strenge regels. Het was Bettino Ricasoli die in 1841 een mengeling van de sangiovese- (75-90%), canaiolo- en malvasiadruif maakte, dat nu bekend staat als de Chianti Classico. Sinds 2005 dragen alle Chianti-Classicowijnen de zwarte haan, het symbool van dit wereldberoemde product.

Middeleeuwse passage Via delle Volte

We doorkruizen enkele straten met huizen gebouwd uit de 15e en 16e eeuw. De overdekte middeleeuwse passage Via delle Volte was ooit onderdeel van de stadsmuur. Het straatje loopt parallel met de Via Ferruccio en werd gebruikt ter verdediging en voor religieuze doeleinden. Deze plek brengt je ver terug in de tijd en doet enigszins wat griezelig aan. Doorkijkjes geven uitzicht over de heuvels en de oude kelders zijn verbouwd tot winkeltjes en restaurants.

Castellina in Chianti Toscane
Castellina in Chianti Toscane

Het hele jaar door worden er verschillende evenementen gehouden waar eten en wijn de hoofdrol spelen. Vanwege het vruchtbare omringende landschap is er een breed scala aan kwaliteitsproducten die dan gepresenteerd worden. Denk naast wijn aan wild, kaas en olijfolie. Onder de feestelijke gelegenheden is het Chianti-festival het bekendst. Gedurende twee weken in de eerste helft van juli zijn er naast eetkraampjes diverse concerten en theatervoorstellingen.

Kortom Castellina in Chianti is een fascinerend plaatsje om de geschiedenis van de Chiantistreek beter te leren kennen. Laat de vroegere weelde op je inwerken en verwen jezelf met overheerlijke Toscaanse streekproducten. Dat hebben wij in ieder geval wel gedaan.

0 reacties op “Het charmante Castellina in Chianti

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.