Abruzzo

Sulmona, de trots van de Abruzzo

Aquaduct van Sulmona in de Abruzzo

Omringd door imposante bergen in de regio Abruzzo lijkt het net of het plaatsje Sulmona in een natuurlijk amfitheater ligt. Hoge bergtoppen van de Apennijnen kijken neer op het historische stadje dat bekend staat om zijn gesuikerde amandelen, confetti di Sulmona. Ondanks enkele verwoestende aardbevingen die het stadje door de eeuwen heen trof, is het een schatkist vol historische bezienswaardigheden wat goed bewaard is gebleven. We wandelden door de Corso Ovidio, door het hart van het historisch centrum.

Korte geschiedenis van Sulmona

Sulmona ligt in het centrum van de regio Abruzzo en kent een lange geschiedenis. Het was Caesar die tijdens het Romeinse Rijk de stad verrijkte met tempels, aquaducten en kuuroorden. De hoofdstraat Corso Ovidio is vernoemd naar een van de belangrijkste historische figuren van de stad. De Romeinse dichter Ovidius werd hier in 43 v.Chr. geboren en is beroemd om zijn liefdesgedichten.

Sulmona Abruzzo

Het historisch aquaduct

Een wandeling over de Corso is een reis door de tijd en vertelt een eeuwenoude geschiedenis. Een belangrijke historische bezienswaardigheid is het aquaduct met zijn 21 spitsbogen die Piazza Garibaldi omlijsten. Het bouwwerk is een van de meest geavanceerde voorbeelden van middeleeuwse bouwkunde. Het monument werd gebouwd in het midden van de 13e eeuw in opdracht van Manfred van Schwaben en beantwoordde de noodzaak om de stad te voeden met water uit de bergen. Ondanks de vele aardbevingen is het bouwwerk uitstekend bewaard gebleven en getuigt de expertise van de ingenieurs uit die tijd.

Piazza Garibaldi is het centrale plein van Sulmona. Wij bezochten het stadje op een zaterdagochtend toen er een grote markt op het plein plaatsvond. Verse groenten en fruit wordt overal aangeprezen en marktkooplieden verkopen overheerlijke snacks uit hun foodtrucks. In kleine groepjes staan bij de barokke fontein, Fontana de Vecchio, de Sulmonese bij elkaar om het laatste stadsnieuws of nieuwste roddel uit te wisselen.

@davide_centofanti Sulmona Abruzzo
@dan.anz – Sulmona Abruzzo
@flaviotenna – Confetti flowers Sulmona Abruzzo
@21aka12 – Sulmona Abruzzo
@bruno.dimarco – Confetti.Sulmona Abruzzo
@anselmotrasatti69 – Complex Santisima Annunziata Abruzzo Sulmona
@orsini7 Sulmona Abruzzo
@tasteabruzzo Sulmona Abruzzo
@maresados – Complesso della Santissima Annunziata Sulmona Abruzzo
@marcotigretti – • Acquedotto Medioevale di Sulmona Abruzzo
@donatellapeschini – Sulmona Abruzzo
@blogsognoitaliano Abruzzo, confetti Sulmona 4
previous arrow
next arrow

Sulmona-confetti

Opvallend is de gekleurde confetti die je niet alleen hier op het grootste plein tegenkomt, maar door de hele stad. Het is de trots van Sulmona, de overheerlijke gesuikerde amandelen. Volgens traditie worden ze bij veel gelegenheden uitgedeeld. Van geboortes tot diploma-uitreikingen en van bruiloften tot verjaardagen.

De confetti-traditie is eeuwenoud en volgens mondelinge overlevering gaat het terug naar de Romeinen, die ze als klein geschenk tijdens familiefeesten uitdeelden aan gasten. In de 15e eeuw maakten de nonnen van het Santa Chiara klooster er een gewoonte van, om zoete amandelen in gekleurd papier te verpakken om ze zo op bloemen te laten lijken. Nog steeds wordt het ambacht vakkundig en creatief voortgezet, zoals te zien is in de vele ambachtelijke winkels verspreid door de plaats. Wie meer wil weten over de Sulmona-confetti kan een bezoek brengen aan het Pelino-museum.

Middeleeuwse charme

De middeleeuwse charme van het centro storico is overal tastbaar. Prachtige palazzo’s sieren de straten. Palazzo Mazzara, Palazzo Corvi, Palazzo Anelli en Palazzo Grilli zijn de meest opvallende. Hoogtepunt is Palazzo Annunziata uit de 14e eeuw met op de gevel decoratieve elementen. Overal zijn er verrassingen, zoals het barokke parochiecomplex van de Santissima Annunziata met een 65 meter hoge klokkentoren die boven de stad uittorent.

@yesabruzzo Sulmona Piazza Garibaldi Sulmona Aburzzo
@blogsognoitaliano Abruzzo Sulmona aquaduct
@blogsognoitaliano Abruzzo Sulmona – Palazzo della Casa Santa dell’Annunziata
@blogsognoitaliano Abruzzo Sulmona – Palazzo della Casa Santa dell’Annunziata
@blogsognoitaliano Abruzzo Sulmona poort
@blogsognoitaliano Abruzzo, confetti Sulmona
@blogsognoitaliano Abruzzo Sulmona aquaduct2
@blogsognoitaliano Abruzzo Sulmona aquaduct1
previous arrow
next arrow

Naast middeleeuwse architectuur herbergt Sulmona ook overblijfselen van een 2000 jaar oude Romeinse villa met een aantal indrukwekkende mozaïeken. De kathedraal van San Panfilo werd in de 11e eeuw gebouwd op een oude Romeinse tempel. Het heiligdom is vanwege vele aardbevingen herhaaldelijk herbouwd en weer aangepast. Al wandelend ontdekten we de meest mooie straatjes en prachtige pleintjes. Benoemenswaardig is de Via dell’Ospedale met veel interessante historische gebouwen.

Majella Nationaal Park

Sulmona ligt dichtbij het Majella Nationaal Park en prachtige dorpen zijn er te bezichtigen waaronder Pacentro met zijn middeleeuws kasteel en Anversa degli Abruzzi. Wandelliefhebbers kunnen volop genieten van de ruige omgeving en schitterende natuur. Bergpaden leiden wandelaars door een schilderachtige omgeving en beboste valleien.

Sulmona en de omringende omgeving is een ware ontdekkingstocht ver weg van de gebaande paden. Het is een ideale bestemming voor mensen op zoek naar een rustige omgeving, maar waar genoeg mogelijkheden zijn voor avontuurlijke uitstapjes en het proeven van gastronomische hoogstandjes.

0 reacties op “Sulmona, de trots van de Abruzzo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.