Calabrië Campania Roadtrip Sardinië Sicilië

De mooiste Italiaanse kustroutes

De kustlijn en zee bij Taormina in Sicilië

De kilometerslange kustlijn van Italië heeft op veel reizigers een grote aantrekkingskracht. Mooie kustroutes gezegend met schilderachtige dorpen, kosmopolitische steden, mediterrane natuur en zonnige stranden. Van de Italiaanse Rivièra tot de Amalfikust en Sicilië, van Puglia tot de Abruzzo, stuk voor stuk zijn ze een lust voor het oog. Van steile kliffen tot idyllische baaien, van pastelgekleurde huisjes tot witgekalkte vissersdorpen. De Italiaanse kust heeft het allemaal. Laat je verleiden door de onweerstaanbare allure van de volgende Italiaanse kustroutes.

De Rivièra di Levante, Ligurië

Genua ligt in het hart van de Italiaanse Rivièra en verdeelt de Ligurische kust als het ware in tweeën. De route gaat langs de zogeheten Rivièra di Levante die zich zuidwaarts van Genua naar Capo Corvo uitstrekt. Tussen de geur van pesto en de prachtige kleuren van de diepblauwe zee en veelkleurige dorpen, reizen we langs een onvergetelijke kustlijn.

Na ons bezoek aan de wereldberoemde Cinque Terre maken we een tussenstop in Rapallo om vervolgens via Santa Margherita Ligure door te reizen naar Portofino en Camogli. Een netwerk van wandelpaden ligt verspreid in de landschappelijke schoonheid van de Cinque Terre. Ze behoren tot de mooiste van Europa. Wandel langs terrasvormige wijn- en olijfgaarden. Laat je verwonderen door de ruige steile kliffen en grandioze panorama’s over zee. Of laat je omringen door de subtropische vegetatie rondom de verscholen baai van San Fruttuoso.

Italiaanse kustroutes

Amalfikust

De Amalfikust roept meteen beelden op van pastelkleurige dorpen die uitkijken over de blauwe Tyrreense Zee. Het is een van de mooiste kustlijnen van Italië, misschien wel van heel Europa. Het cultuurlandschap van Amalfitana werd in 1997 toegevoegd aan de lijst van UNESCO-Werelderfgoed. Ook wel Divina Costiera genoemd, is een streek van oranjebloesem en citroenen.

De legendarische Strada Statale 163 wordt beschouwd als een van de mooiste panoramische routes van Italië. Deze opwindende 40 kilometer lange autoroute slingert langs 14 dorpen en gehuchten. De verrukkelijke schoonheid van de Costiera is meer dan alleen mooie baaien en pastelkleurige villa’s, het is ook een streek met cultuur, kunst, geschiedenis en fantastisch eten.

De kust van de goden en de paarse kust, Calabrië

Het waren de Romeinen die Sicilië, maar ook het zuiden van Italië Magna Graecia, oftewel Groot-Griekenland, noemden. Overal waren Griekse kolonies gevestigd, waarvan hun erfenis tot op de dag van vandaag is terug te zien. Langs de teen van de laars in de regio Calabrië strekt zich ‘de kust van de goden’ en ‘de paarse kust’ uit. Badend in de mediterrane zon liggen witte stranden die worden omgeven door hoge steile kliffen.

Beroemd is het fraaie stadje Tropea met in handbereik Pizzo, een stop waard voor zijn onvergetelijke tartufo di Pizzo, een chocolade-hazelnootijsbol omhuld met cacaopoeder en suiker. Capo Vaticano is een waar paradijs voor duikers en strandliefhebbers.

Een spektakel zijn de zonsondergangen wanneer de zon achter de vulkanisch Eolische Eilanden verdwijnt. Rond hetzelfde tijdstip verandert de zee verder zuidwaarts in paars, rode en oranje tinten en heet daarom ‘La Costa Viola’. Beschut door de beboste Monte Sant’Elia liggen ongerepte stranden. Achter een machtig fort bevindt zich Scilla, bekend om zijn Griekse legende waarbij een mooie nimf verandert in een zeemonster.

Noord-westkust van Sicilië

Sicilië is het grootste eiland van Italië en beschikt over culturele schatten uit de Griekse oudheid en van Normandische kastelen en barokke paleizen tot kathedralen gevuld met Byzantijnse mozaïeken. Magistrale rotskusten omringen sprookjesachtige baaien. Al deze ingrediënten zijn terug te vinden langs de noord-westkust van Sicilië.

De oude stad Trapani was eeuwenlang een bloeiende handelshaven. Vanuit hier is een uitstapje naar de Egadische eilanden, Erice en San Vito lo Capo zo gemaakt. Prachtig is het natuurreservaat van Zingaro, terwijl landinwaarts in de heuvels de onvoltooide Dorische tempel en een prachtig amfitheater de geschiedenis van Segesta vertellen. Reis verder van het charmante vissersdorp Castellammare del Golfo naar Palermo. Het Arabisch-Normandisch erfgoed is indrukwekkend mooi, evenals in het bisschoppelijk stadje Monreale en het betoverende kustplaatsje Cefalù.

Zuid-oostkust van Sicilië

Aan de andere kant van het Siciliaanse eiland bevindt zich eveneens een spectaculaire kustlijn met een schat aan prachtige plaatsen. Sommige liggen in de schaduw van de vulkaan Etna, andere verscholen in valleien. Begin in Taormina, de parel van Sicilië, weelderig begroeid en kijkt uit van grote hoogte over de diepblauwe Ionische Zee. Griekse en Romeinse monumenten uit de oudheid zijn slechts enkele spectaculaire bezienswaardigheden.

Vervolg je archeologische agenda in Siracusa. 3000 jaar geleden werd deze stad gesticht en de daaropvolgende beschavingen hebben hun sporen achter gelaten. Na de Grieken kwamen de Romeinen, vervolgens de Byzantijnen en weer later de Saracenen. Een must is een bezoek aan het Parco Archeoligica della Neapolis.

Verder naar het zuiden vinden we acht steden die na de verwoestende aardbeving van 11 januari 1693 werden herbouwd in een groot barok-spektakel. Ze behoren tot Val di Noto en kronkelende straatjes van de diverse centra gaan langs de meest prachtige honingkleurige gevels van huizen en kerken. De route eindigt in Valle dei Templi van Agrigento en is getuige van een van de grootste beschavingen en was een belangrijk centrum van Magna Graecia.

Gargano, Puglia

Een Italiaanse oase vinden we op het Gargano-schiereiland in de regio Puglia. Witgekalkte dorpen schitteren in het zonlicht en steken fraai af tegen een strakblauwe lucht en een heldere turquoise zee.

De kustroute die wij namen begon een stukje landinwaarts in de middeleeuwse borgo Vico del Gargano met zijn wirwar van geplaveide straatjes. Erkend als een van ‘I Borghi piu belli d’Italia’ volgden we de weg door de groene mediterrane vegetatie naar Peschici, een wit oud kustdorpje gebouwd op een rostachtig voorgebergte. Mede door de koepeldaken heeft het dorp een oosters tintje. De schoonheid van de kust strekt zich verder uit naar Vieste. Na het verkennen van het historisch centrum is wat luieren op het nabijgelegen strand misschien wel de beste optie, om vervolgens de kustroute verder te volgen naar het hooggelegen Monte Sant’Angelo. Het kleine stadje herbergt het beroemde pelgrimsoord Sanctuario di San Michele, gewijd aan St.-Michaël.

Om de kustroute compleet te maken raden wij aan om door te reizen naar het prachtige kuststadje Trani waar de haven al eeuwenlang het middelpunt vormt. Het is een ideale plek om het bruisende Zuid-Italiaanse leven te voelen en te ervaren.

Trabocchi-kust, Abruzzo

De kust van de Trabocchi is bij veel mensen minder bekend, maar absoluut een aanrader. Deze kustlijn bevindt zich tussen Pescara en Vasto in de regio Abruzzo. Bijzonder fraai zijn de houten visinstallaties gebouwd boven zee, tegenwoordig beschermd. De een ligt verscholen in een baai, de ander is gemakkelijk bereikbaar. De kustlijn staat synoniem voor schoon water en de route verbindt authentieke dorpen omringd door een prachtig natuurreservaat. Bijzonder fraai is Punta Aderci voor een rustige wandeling langs het strand of om neer te strijken en te kijken naar rotsachtige baaien en groene heuvels.

Vasto is een bloeiend stadje met een prachtig historisch oud centrum. De nabijgelegen stranden trekken zomers veel Italiaanse gezinnen. Een groot contrast is de drukke havenstad Pescara en beschikt over een lang goed onderhouden zandstrand.

Sardinië

Tot slot mag het eiland Sardinië niet ontbreken in deze lijst. De kustlijn is een aaneenschakeling van ongerepte stranden, schoongespoeld door kristalhelder turquoise zeewater. Goude zandduinen worden afgewisseld met granietkusten en steile kliffen.

Een iconische bestemming is de Costa Smeralda waar we starten in Arzachena, een oud kleurrijk stadje. De weg voert je langs talloze inhammen en baaien die Sardinië wereldberoemd hebben gemaakt. Maar er is meer, want tussen een dikke mediterrane vegetatie liggen vondsten van de oude Nuraghi-beschaving. Een bezoek aan dit deel van het eiland is niet compleet zonder een overtocht naar de prachtige Maddalena-archipel.

Na Santa Teresa Gallura en Capo Testa kan de panoramische route vervolgd worden langs Castelsardo naar Alghero met een typisch Spaans karakter. De kustweg tussen ‘klein Barcelona’ en Bosa is een van de mooiste van het eiland en zal de kers op de taart zijn van deze schilderachtige route.

0 reacties op “De mooiste Italiaanse kustroutes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.