Umbrië

Ontdek de natuurlijke schoonheid van Umbrië

DiscoverCars.com

Umbrië wordt ook wel ‘de groene long van Italië’ genoemd. Het is een regio dat rijk is aan een immens natuurlijk erfgoed. Wandelliefhebbers kunnen hun hart ophalen op de paden van beschermde gebieden. Je hoeft vaak niet ver te reizen om een mooi natuurpark te bereiken. Soms liggen ze slechts een paar kilometer buiten een bewoond gebied.

Tip: huurauto nodig in Italië? Boek snel en gemakkelijk via Discovercars.com. Zoek, vergelijk en bespaar tot 70%.

Etrusken en Romeinen

Wij hebben Umbrië doorkruist en volgden schitterende routes die ons naar de meest mooie ontdekkingen brachten. Bossen, bergen, meren, rivieren en platteland doorkruizen deze kleine regio en de buitengewone schoonheid is overal in handbereik. Overal zijn sporen terug te zien van oude beschavingen. Zo zijn er overblijfselen van de oude Etrusken en imponerende bouwwerken van de Romeinen. Je ziet ze in het landschap of in bewoonde centra.

Kleine steden en gehuchten zijn vaak gebouwd op een heuvel of klampen zich vast aan de helling van een berg. Op een afstand lijkt het wel op een cluster van kluizenaarswoningen. Het is ook de regio van de eerste kloosterorden en het land van vele beroemde heiligen zoals San Francesco, Santa Chiara, Santa Rita da Cascia en San Valentino.

We mogen dan wel vaak schrijven over de meest mooie dorpen die we hebben bezocht of een stadswandeling, maar de routes ernaar toe zijn eveneens onvergetelijk.

trevi

Trasimeno Meer

Het Trasimeno Meer is het vierde grootste meer van Italië en dankt zijn naam aan een oude legende die vertelt over de Etruskische prins Trasimeno en zijn liefde voor de nimf Agilla. Tegenwoordig is het meer een favoriete vakantiebestemming en dat is niet verwonderlijk.

Schrijvers als Goethe en Byron werden al betoverd door de schoonheid van het glinsterende water en beschreven het in hun reisverhalen. Glooiende heuvels omringen het meer en verspreid langs de oevers kijken oude dorpen en gehuchten uit over een natuurlijke oase. Het vestingstadje Castiglione del Lago is een van de mooiste.

Van de drie eilanden is alleen Maggiore bewoond met zijn unieke sfeer van een 15e -eeuws vissersdorp. Wij maakten een schitterende wandeling over het eiland en genoten van prachtige uitzichten. Het landschap wordt gekenmerkt door olijfbomen, cipressen en populieren.

Foto Umbria Drone Vision

De weelderige natuur rond het meer biedt een scala aan mogelijkheden zoals vogels kijken, wandelen, zwemmen of een excursie maken. Rond het meer ligt een netwerk van bewegwijzerde wandel- en fietspaden. Een autotrip over de Strada del Vino is een uitgelezen kans om de smaken van het gebied te proeven.

Marmore Waterval

De Cascate delle Marmore is meer dan een wonder van de natuur. Het is een technisch meesterwerk van de oude Romeinen. De waterval werd in de 3e eeuw v.Chr. gecreëerd om water van de Velino-rivier te laten afvloeien en zo een moerassig gebied terug te winnen. De waterval is inmiddels wereldberoemd en is de hoogste van Italië. Op geplande tijden wordt de klep geopend waardoor het water op volle capaciteit stroomt en tegenwoordig een waterkrachtcentrale voedt. Via verschillende paden kun je het spektakel bewonderen en zal het zeker een grote indruk maken.

Natuurparken

De regio Umbrië heeft maar liefs zes beschermde natuurparken en wordt gekenmerkt door een duidelijke verscheidenheid aan landschappen. Heuvelachtige gebieden wisselen zich af met rivierdalen, meren en bergen. Het eerdergenoemde Trasimeno meer is misschien wel het bekendste natuurpark.

In de provincie Perugia bevindt zich het Monte Subasio park waar de plaatsen Assisi en Spello op de westelijke helling oprijzen. Het Monti Sibillini Nationaal park wordt gedeeld met de regio Le Marche. Bijzonder mooi is het landschap van Piano Grande dat zich aan de Umbrische kant van het gebergte bevindt, in het centrale deel van de Apennijnen. Helaas is het dorp Castelluccio en andere dorpen in de omgeving zwaar getroffen door een aardbeving in 2016. Daarentegen is het berglandschap nog steeds indrukwekkend mooi.

Piana di Castelluccio di Norcia

Fotogeniek zijn de bloemenvelden die in de periode van mei tot de eerste dagen van juli hun hoogtepunt bereiken en steeds veranderen van kleur. Er zijn maar liefst 37 verschillende soorten bloemen te spotten in allerlei kleurvariaties.

De andere parken zijn Parco del Monte Cucco, Parco di Colfiorito, Parco fluviale del Tevere en tot slot Parco fluviale del Nera. 

De bijnaam ‘groene long’ of het ‘groene hart van Italië’ maakt de regio Umbrië helemaal waar. Of je nu wilt wandelen, fietsen of toeren met de auto. Heuvels, bergen, waterbronnen, middeleeuwse dorpen en gehuchten, kerken en oude heiligdommen, ze zijn ondergedompeld in het groen van de regio. Je hoeft niet ver te reizen voor het ontdekken van de natuurlijke schoonheid van Umbrië.

Huurauto

Zoek, vergelijk en bespaar tot 70% bij Discovercars.com. 24/7 support en gratis annulering.

2 reacties op “Ontdek de natuurlijke schoonheid van Umbrië

  1. Jan Nijenhof

    Bijna alles beschreven van Umbrië. Je zou nog kunnen toevoegen, dat de mensen in Umbrië vriendelijk en toegankelijk zijn. Strijk neer op het terras van een café in een klein dorp en voor je het weet babbel je mee met dorpsroddels over “lokale beroemdheden”. En de caffè completeert de sfeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.