Toscane

Sorano, tufsteenstadje in de Maremma

het dorp sorano in toscane

In de meest zuidelijke heuvels van Toscane lijkt het net of een beeldhouwer uit het tufsteen een dorp heeft gehouwen. Tussen het weelderige groen rijst Sorano op, een historisch dorp dat rijk is aan archeologische, architecturale en natuurlijke schatten. De schilderachtige ‘rotssculptuur’ wordt ook wel het ‘Matera van Toscane’ genoemd en bevindt zich in de Maremma. Het is verbazingwekkend hoe goed het historisch centrum door de eeuwen heen bewaard is gebleven.

Keer op keer worden we weggeblazen door de indrukwekkende schoonheid van de omgeving waar Sorano mee wordt omlijst. Gelegen op een uitloper van tufsteen kijkt het dorp uit over een groene vallei waar de rivier de Lente doorheen stroomt. Op sommige plekken is het dorp bijna niet te onderscheiden van de heuvel en lijkt Sorano werkelijk gegraven te zijn uit het tufsteen. Omringd door olijfbomen, cipressen en het geluid van de stromende rivier is het een plek waar de ziel van Sorano al eeuwenlang voortleeft.

De opmerkelijke Vie Cave

Het tufsteengebied werd bewoond door de Etrusken en volgens historici begint in deze periode de geschiedenis van Sorano. Een erfenis van deze oude beschaving zijn de opmerkelijke Vie Cave, een netwerk van tunnelachtige doorgangen uitgehouwen in het tufsteen. De paden verbonden steden, religieuze plaatsen en necropoli. De reden van deze diepe kloven blijft een groot mysterie en kunnen soms wel 25 meter diep reiken. Tegenwoordig kun je er heerlijke wandelen en trekt het veel liefhebbers van archeologie. De belangrijkste is die van San Rocco. Kaarten zijn op te halen in het Vie Cave Archeologisch Park.

Sorano Toscane

In de middeleeuwen kreeg Sorano zijn huidige vorm en was het de machtige familie Aldobrandeschi die over het gebied regeerde. Daarna volgde de familie Orsini tot Siena het in de 15e eeuw in bezit nam en het anderhalf eeuw later moest afstaan aan de Medici familie uit Florence.

@blogsognoitaliano Sorano Toscane (1)
@blogsognoitaliano Sorano Toscane (2)
@blogsognoitaliano Sorano Toscane (3)
@blogsognoitaliano Sorano Toscane (4)
@blogsognoitaliano Sorano Toscane (5)
@blogsognoitaliano Sorano Toscane (6)
Sorano, Toscane
previous arrow
next arrow

Historisch centrum van Sorano

De citadel ligt op 379 meter boven zeeniveau en lijkt te bestaan uit verschillende niveaus die met een labyrint van smalle straatjes met elkaar verbonden zijn. Het centro storico is een verstrengeling van arcades, binnenplaatsen, bogen, portalen, buitentrappen en loggia’s. Gedomineerd wordt het tufsteendorp door het Orsini-fort dat hoog boven de kerken en klokkentorens uittorent. Het complex is een bewonderingswaardig voorbeeld van militaire architectuur uit de renaissance met twee imposante bastions.

Een wandeling door Sorano bestaat uit het doorkruizen van een wirwar van smalle straatjes. Tussen de eenvoudige maar prachtige oude huizen vallen enkele gebouwen van grote waarde op. De kerk van San Nicola is daar een van en bevindt zich in het hart van het centrum op een verhoogde positie. Helaas is er van de oorspronkelijke constructie niet veel overgebleven, omdat het heiligdom in de 16e eeuw ingrijpend werd gerenoveerd. Achterin zijn echter nog de laatste sporen van de romaanse periode te bewonderen. De kapel van de Madonna del Buonconsiglio staat langs de Via del Cimitorio.

@blogsognoitaliano Toscane Sorano (2)
@blogsognoitaliano Toscane Sorano (3)
@blogsognoitaliano Toscane Sorano (4)
@blogsognoitaliano Toscane Sorano (5)
@blogsognoitaliano Toscane Sorano (6)
@blogsognoitaliano Toscane Sorano (7)
previous arrow
next arrow

Bijzonder is het oude Joodse getto, gesticht in de 17e eeuw door de Medici-familie. De levendige wijk werd begin 20ste eeuw door de Joodse gemeenschap verlaten en raakte in verval. In de jaren 90 van de vorige eeuw werd het getto teruggebracht naar zijn oorspronkelijke uiterlijk en is een bezienswaardigheid op zich.

Archeologische vindplaatsen in de omgeving van Sorano

De Porta dei Merli geeft toegang tot de vallei met zijn dichte bossen en tal van archeologische vindplaatsen. Het gebied wordt sinds de prehistorie bewoond door mensen en heeft de bloei van de Etruskische beschaving meegemaakt. Zo bestaat de verloren stad Vitozza uit ongeveer 200 grotten waarvan een groot deel een Etruskische necropoli is. Wees niet verbaasd, maar de grotten werden tot de 19e eeuw nog bewoond. Bijzonder zijn ook de Etruskische necropoli van Sovana met graven die dateren uit de periode tussen de 7e en 1e eeuw v.Chr.

Sorano is een voortdurende ontdekkingstocht die kan worden uitgebreid met een bezoek aan de nabijgelegen dorpen Pitigliano en Sovana. De slaperige dorpen en het indrukwekkende landschap vol historie zijn nog steeds een verborgen parel van Toscane. Dit stukje ongerept achterland is een aaneenschakeling van natuurlijke en archeologische wonderen die iedereen zal doen verrassen.

0 reacties op “Sorano, tufsteenstadje in de Maremma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.