Toscane

Een UNESCO reis in Toscane

Florence, Toscane

Gelegen in het hart van Italië ligt de regio Toscane. Een streek met artistieke meesterwerken, prachtige landschappen, beschermde natuurreservaten, een blauwe zee, honderden kleine dorpjes en historische steden. Er is veel te zien en te doen in Toscane. De moeilijkheid is misschien waar te beginnen. Wat dacht je van het bezoeken van 7 schoonheden? Het is de regio met de dichtste concentratie van UNESCO Heritage Sites in de wereld. De regio heeft er maar liefst zeven. Wij maakten een fascinerende UNESCO reis in Toscane.

Florence, het historisch centrum

We starten onze trip in Florence, de bakermat van de Renaissance. Het gehele historisch centrum staat sinds 1982 op de UNESCO lijst. Florence is een van de grootste artistieke hoofdsteden van de wereld. Het is de thuisbasis van grote kunstenaars als Michelangelo, Botticelli, Donatello, Vasari en de lijst gaat maar door.

Het historisch centrum van Florence is een openluchtmuseum en heel compact, zodat de vele bezienswaardigheden gemakkelijk te voet te bereiken zijn. Bewonder de Duomo, het historisch middelpunt van de stad, het Piazza della Signoria, de Ponte Vecchio, de Gallerria dell’Accademia met de David van Michelangelo en het Uffizi, een van de belangrijkste kunstmusea van Florence. Bereid je goed voor als je Florence gaat bezoeken en stippel voor jezelf van tevoren uit wat je wil gaan doen en bezichtigen. Je zal merken dat je tijd te kort komt.

UNESCO reis in Toscane Florence

Pisa, Piazza del Duomo

Piazza del Duomo van Pisa, ook wel bekend als het Plein van de Wonderen, staat sinds 1987 op de lijst van UNESCO. De piazza is het hart van Pisa en hier vind je de beroemde scheve toren, evenals de prachtige kathedraal, de doopkapel en de monumentale begraafplaats. Je wordt verblind wanneer het zonlicht weerkaatst op de witte marmeren stenen. ’s Avonds is het plein ook een bezoek waard wanneer het witte marmer afsteekt tegen de donkere hemel. Het geeft een magisch tafereel.

Pisa’s scheve toren, Torre Pendente, begon al tijdens de bouw te hellen, omdat de ondergrond moerassig is. Ondanks de slechte fundering ging men toch door met de bouw. In 1350 werd het bouwwerk voltooid. De toren trekt al eeuwenlang duizenden bezoekers per jaar.

UNESCO reis in Toscane Pisa

San Gimignano, het historisch centrum

De schilderachtige stad San Gimignano werd in 1990 toegevoegd aan de UNESCO World Heritage Site. Deze charmante middeleeuwse stad is bekend en geliefd over de hele wereld. Tijdens het slenteren door de straten is het alsof je ver terug gaat in de tijd.

De middeleeuwse stad is dankzij de ligging en de skyline van torens al van verre te zien. Dat is ook de reden waarom San Gimignano bekend staat als het ‘Manhattan van de Middeleeuwen’. Ooit staken er minstens 72 torens boven de muren van de stad uit. De torens die het silhouet van San Gimignano domineren, zijn in de 12de en 13de eeuw gebouwd en waren machtssymbolen van adellijke families. Nu zijn er nog maar 14 torens over, waarvan alleen de Torre Grossa voor publiek toegankelijk is. Het is een hele klim naar de top, maar je wordt beloond met een spectaculair uitzicht over de stad en glooiende heuvels.

UNESCO reis in Toscane San Gimignano

Siena, het historisch centrum

In 1995 werd het historisch centrum van Siena toegevoegd aan de UNESCO lijst. Deze prachtige, romantische stad staat bekend om de Palio, de paardenrace tussen de Contrade, die twee keer per jaar (op 2 juli en 16 augustus) wordt gereden. De hele stad neemt deel aan het feest en van iedere contrada (stadswijk) is een combinatie van paard en ruiter vertegenwoordigd.

In de nauwe straatjes en steegjes rond de waaiervormige Piazza del Campo staan de belangrijkste bezienswaardigheden. De stad heeft een uitzonderlijke rijkdom aan kunst, kerken en palazzi, gemaakt door de grootste meesters van de Italiaanse gotiek en renaissance.

UNESCO reis in Toscane Siena

Pienza, het historisch centrum

We gaan verder vanuit Siena en komen aan in de geboorteplaats van paus Pius II, Pienza, waarvan het historisch centrum in 1996 is opgenomen op de UNESCO lijst. De droom van deze paus was het bouwen van een ideale stad volgens de renaissanceregels. Hij gaf Rossellino opdracht het nieuwe centrum te ontwerpen en te bouwen. De ‘ideale stad’ sluit helemaal aan in de omliggende heuvels. De warme kleuren van de gebouwen lopen harmonieus over in het landschap van een van de mooiste dalen van Toscane, Val d’Orcia. Het is absoluut geen straf om te verdwalen in de straten van het centro storico. Laat staan het proeven van de vele culinaire tradities als vleeswaren en kazen die beroemd zijn in de hele wereld.

UNESCO reis in Toscane Pienza

Val d’Orcia

Het adembenemende landschap van Val d’Orcia is uitgegroeid tot het iconisch beeld van Toscane. De groene glooiende heuvels, graanvelden, cipressen, olijfbomen, wijngaarden en romantische boerderijen, omgeven door de natuur, is het gebied dat werd geëerd met een UNESCO-nominatie in 2004. In deze eindeloze vallei vind je schilderachtige dorpjes, zoals Montalcino, Pienza en San Quirico d’Orcia met lokale culinaire specialiteiten.

UNESCO reis in Toscane Val d'Orcia

Medici Villa’s en twee siertuinen

De laatste Toscaanse parel die erkend werd sinds 2013 door de UNESCO World Heritage Site, zijn de twaalf Medici villa’s en twee siertuinen (Boboli tuinen en Pratolino Park). Dit waren de zomerverblijven en de jachtlodges van de machtige Medici familie gedurende de Renaissance tijdperk. Dit is de lijst van alle villa’s:

 • Villa di Cafaggiolo, in Barberino del Mugello, Florence.
 • Villa del Trebbio, in San Piero a Sieve, Florence.
 • Villa di Careggi in Florence.
 • Villa di Fiesole, in Fiesole, Florence.
 • Villa di Castello, in Florence.
 • Villa Ambra, in Poggio a Caiano, Prato.
 • Villa La Petraia, in Florence.
 • Villa di Cerreto Guidi, Cerreto Guidi, Florence.
 • Villa La Magia, in Quarrata, Pistoia.
 • Villa di Artimino, in Carmignano, Prato.
 • Villa di Poggio Imperiale, Florence.
 • Palazzo Pitti en de Boboli-tuinen in Florence.
 • Pratolino tuinen, in Vaglia, Florence.
 • Palazzo di Seravezza, in Seravezza, Lucca.

3 reacties op “Een UNESCO reis in Toscane

 1. Tinka Pothaar

  Prachtig!!!

 2. Toscane is geweldig inderdaad, zeker voor iemand met een Unesco-fetish zoals ik. Wij maakten de trip in 2011 maar misten 2 van de 7 sites. Toen vonden we dat nog niet zo belangrijk maar inmiddels volkomen geradicaliseerd tot Unesco-sites-verzamelaars denken we daar toch heel anders over… Prachtige foto’s!

  • Grazie mille Echwel voor het compliment en uw reactie. Toscane is inderdaad prachtig met alle Unesco-sites. Voor u een goede reden om terug te keren en de overige 2 sites alsnog te gaan bezoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.