Puglia

Trani verleidt met zijn schoonheid

Zonsondergang bij de haven van Trani in Puglia

Trani is een fascinerend stadje dat iedereen verleidt met zijn schoonheid. Gelegen aan de kust van de regio Puglia glinstert deze oude vissershaven in het intens blauwe water van de Adriatische Zee. Wij zijn verbaasd dat deze elegante parel met een schilderachtig historisch centrum en charmante haven vaak over het hoofd wordt gezien. De oude majestueuze kathedraal, een kasteel met uitzicht op zee, middeleeuwse monumenten en de sfeervolle straatjes en pleintjes zijn slechts enkele wonderen van Trani die een bezoek waard zijn.

Geschiedenis van Trani

Wij waren compleet verrast toen wij Trani voor de eerste keer bezochten tijdens een autotrip van Gargano naar Trani. Het centro storico is versierd met tal van witgepleisterde gebouwen. Het historisch-artistiek erfgoed getuigt van een lange rijke geschiedenis, met adellijke paleizen uit de middeleeuwen, imposante kerken en wonderschone pleinen. Vanwege de strategische ligging is Trani altijd een belangrijke haven geweest, een kruispunt van handel en het wemelde er van pelgrims en kruisvaarders op weg naar het Heilige Land.

Trani Gargano Puglia

Zoals de legende vertelt, werd Trani gesticht door Tirreno, de zoon van de mythische Homerische held Diomede. Sinds de Romeinse tijd is de stad uitgegroeid tot een van de meest levendige havens van Puglia. Tijdens de Normandisch-Zwabische periode bereikte Trani zijn hoogtepunt zoals te zien is aan de talrijke monumenten die tot op de dag van vandaag te bewonderen zijn.

Kathedraal van Trani

De kathedraal van Trani is het symbool van het plaatsje en fungeert als een belangrijk herkenningspunt.  Met zijn monumentale schoonheid torent het boven het havenstadje uit. Deze middeleeuws romaanse basiliek is gebouwd tijdens de Normandische overheersing en is misschien wel de mooiste van de regio. Voor de bouw werd de heldere kalksteen uit de omgeving gebruikt. Tijdens zonsondergang verandert de kleur van het steen in warme tinten, terwijl het overdag je bijna doet verblinden. Trots kijkt deze icoon met zijn prachtige klokkentoren uit over zee, het Zwabische kasteel, de Joodse wijk met de synagogen en de charmante haven.

@blogsognoitaliano Puglia Trani (14)
@blogsognoitaliano Puglia Trani (1)
@blogsognoitaliano Puglia Trani (16)
@blogsognoitaliano Puglia Trani (15)
@blogsognoitaliano Puglia Trani (13)
@blogsognoitaliano Puglia Trani (9)
previous arrow
next arrow

De basiliek werd in 1143 ingewijd en kan bogen op een zeer oude geschiedenis. De bouwwerkzaamheden werden in 1099 gestart, bovenop een reeds bestaande vroegchristelijke kathedraal, om de relikwieën van San Nicola Pellegrino te huisvesten, de patroonheilige van Trani. Waardevol is het portaal met bronzen deuren. Via een reeks trappen daal je af naar de crypte van San Nicola met 28 zuilen waar het de relikwieën van de heilige herbergt.  

Het Zwabisch kasteel werd gebouwd door Fredrik II in 1233. Dit monument, ooit gebruikt als gevangenis, biedt een fraai uitzicht op de jachthaven. Het behoort tot een van de mooiste van Zuid-Italië en is gelegen nabij de kathedraal.

Historisch centrum

Het centro storico bestaat uit gepolijste witgekalkte straten en een labyrint van smalle kronkelende steegjes met aan weerskanten 15e -eeuwse palazzo’s. Verspreid staan er kerken in gotische en romaanse stijl. ’s Avonds, vooral op zaterdag, komt het havenstadje helemaal tot leven en is er een ruime keuze uit goede restaurants met voortreffelijke visgerechten. De haven is al sinds mensenheugenis een ontmoetingsplaats voor de inwoners en reizigers. Nog steeds wemelt het er van de mensen en is het aangenaam vertoeven op een van de vele terrassen. Kleurrijke vissersboten delen de haven met witte zeiljachten en wordt omringd door middeleeuwse palazzi.

Een wandeling door de oude Joodse wijk, de Giudecca, met vier synagogen die later werden omgevormd tot kerken, raden we graag aan. Net als een bezoek aan Villa Comunale, een groot park met uitzicht op zee omarmd door de wallen van de oude stadsmuur.

@blogsognoitaliano Puglia Trani (10)
@blogsognoitaliano Puglia Trani (11)
@blogsognoitaliano Puglia Trani (7)
@blogsognoitaliano Puglia Trani (5)
@blogsognoitaliano Puglia Trani (6)
@blogsognoitaliano Puglia Trani (2)
@blogsognoitaliano Puglia Trani (4)
previous arrow
next arrow

Misschien zijn de stranden niet zo beroemd als die van Otranto of Polignano, er is volop keuze. Uitgestrekte kiezelstranden wisselen zich af met zandstranden die worden schoongespoeld door het transparante zeewater.

Trani, verrijkt met tradities, architecturale stijlen en smaken die zijn bewaard gebleven uit verschillende beschavingen, is voor ons een van die mooie Zuid-Italiaanse steden waar je geen genoeg van kan krijgen. Het elegante stadje onderscheidt zich door zijn kosmopolitische uitstraling. De bruisende bars, goede restaurants en mooie winkels geven extra allure.

0 reacties op “Trani verleidt met zijn schoonheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.