Puglia

Vico del Gargano: dorp van de liefde

straatje van Vico del Gargano bij Gargano in de regio Puglia

Het dorp van de liefde wordt Vico del Gargano ook wel genoemd. De borgo ligt op een rotsachtig voorgebergte van Gargano, een bergachtige kuststreek in het noordelijk deel van Puglia. Om precies te zijn in het noordoostelijk deel van de kaap op een benijdenswaardige positie. De smalle straatjes en oude huizen die dicht op elkaar gepakt staan, hebben het dorp tot een historische schat gemaakt en maakt deel uit van ‘I borghi più belli d’Italia’.

Het centro storico wordt gedomineerd door het kasteel en de grote koepel van de Collegiata dell’Assunta. Het verkennen van Vico is een ware ontdekkingstocht tussen de gebeeldhouwde portalen, trappen en nauwe doorgangen.

Vico del Gargano wordt omlijst door een spectaculair landschap. De autorit ernaar toe is werkelijk prachtig en de weg slingert omhoog door groene heuvels en gaat door dichtbegroeide bossen die deel uitmaken van het Umbra-bos. In de verte kleurt de Adriatische Zee in verschillende tinten blauw en de zon lijkt hier altijd te schijnen. We laten de olijf- en citroenbomen achter ons en zien de middeleeuwse architectuur steeds dichterbij komen.

Historisch erfgoed van Vico del Gargano

Op ruim 400 meter hoogte bereiken we de compacte borgo waarvan de oorsprong volgens historici teruggaat naar het jaar 970. Het waren de Noormannen die het gebied veroverde en het in 1113 Castrum Vici noemden. De verdedigingswerken uit die tijd behoren tot het architecturale erfgoed.

@blogsognoitaliano Vico del Gargano Puglia Gargano (21)
@blogsognoitaliano Vico del Gargano Puglia Gargano (14)
@blogsognoitaliano Vico del Gargano Puglia Gargano (24)
@blogsognoitaliano Vico del Gargano Puglia Gargano (1)
@blogsognoitaliano Vico del Gargano Puglia Gargano (25)
@blogsognoitaliano Vico del Gargano Puglia Gargano (23)
@blogsognoitaliano Vico del Gargano Puglia Gargano (22)
@blogsognoitaliano Vico del Gargano Puglia Gargano (20)
@blogsognoitaliano Vico del Gargano Puglia Gargano (19)
@blogsognoitaliano Vico del Gargano Puglia Gargano (18)
@blogsognoitaliano Vico del Gargano Puglia Gargano (17)
@blogsognoitaliano Vico del Gargano Puglia Gargano (16)
@blogsognoitaliano Vico del Gargano Puglia Gargano (15)
previous arrow
next arrow

Het verkennen van de middeleeuwse straatjes is een belevenis. Vico staat bekend als de plaats van honderd kerken, vanwege de vele religieuze gebouwen die verspreid tussen de oude huizen staan. De moederkerk, Bellissima Vergine Assunta, is de oudste van het dorp en werd gebouwd in de buurt van het Normandisch kasteel in het hart van het historisch centrum.

Door de eeuwen heen heeft het castello meerdere veranderingen ondergaan, totdat het in de 14e eeuw zijn huidige uiterlijk kreeg. Verantwoordelijk voor de ronde bastions zijn de Aragonezen geweest. Oorspronkelijk had het fort defensieve doeleinden, maar tijdens de Zwabische periode werd het ook als adellijke residentie gebruikt. Tegenwoordig heeft het een andere ingang gekregen, aan de noordwestelijke kant. Spitse bogen leiden naar de ingang van de binnenplaats met in het midden een fontein.

vico del gargano Puglia

Het dorp van de liefde

Dankzij de patroonheilige San Valentino wordt Vico ook wel ‘het dorp van de liefde’ genoemd. Het is de beschermer van geliefden en citrusboomgaarden. Volgens de traditie drinkt elke minnaar op 14 februari het sap dat is verkregen van de vruchten die door de heilige zijn gezegend. Zo kan men genieten van de voordelen en het vervullen van alle wensen met betrekking tot vreugde en sereniteit.

Wij sloten ons bezoek aan Vico af met het proeven van allerlei lokale heerlijkheden. Orechiette met walnoten, vissoep of andere visgerechten gecombineerd met groenten zijn slechts enkele specialiteiten. Zoetekauwen zullen smullen van heerlijke desserts zoals cantucci al vicotto, gemaakt van pistache met abrikozen en amandelen.

@blogsognoitaliano Vico del Gargano Puglia Gargano (2)
@blogsognoitaliano Vico del Gargano Puglia Gargano (13)
@blogsognoitaliano Vico del Gargano Puglia Gargano (11)
@blogsognoitaliano Vico del Gargano Puglia Gargano (10)
@blogsognoitaliano Vico del Gargano Puglia Gargano (9)
@blogsognoitaliano Vico del Gargano Puglia Gargano (8)
@blogsognoitaliano Vico del Gargano Puglia Gargano (7)
@blogsognoitaliano Vico del Gargano Puglia Gargano (6)
@blogsognoitaliano Vico del Gargano Puglia Gargano (5)
@blogsognoitaliano Vico del Gargano Puglia Gargano (4)
@blogsognoitaliano Vico del Gargano Puglia Gargano (3)
previous arrow
next arrow

Umbra bos en Gargano Nationaal Park

Het Umbra bos is een prachtig oud bos en dankt zijn naam waarschijnlijk aan de Umbriërs, een oud volk dat hier ooit heeft gewoond. Het dichte bos van 4000 hectare geeft schaduw aan een immens erfgoed van biodiversiteit. Maar liefst 14 paden doorkruisen het weelderige groen en is een ideale plek om te ontsnappen aan de zomerse hitte of te genieten van de prachtige kleuren in het herfstseizoen.

Een andere toplocatie om te ontspannen is de schitterende kustlijn van het Gargano Nationaal Park. Prachtige stranden en verborgen baaien liggen in handbereik en worden afgewisseld met steile kliffen en charmante vissersdorpen. Peschici en Vieste zijn de bekendste dorpen die een bezoek waard zijn. Beide dorpen zijn een mix van natuurlijke schoonheid en middeleeuwse charme. Het heiligdom van San Michele in Monte Sant’Angelo is bekend onder de vele pelgrims.

Vico del Gargano en omgeving zijn een waar paradijs voor liefhebbers op zoek naar authentiek Zuid-Italië, waar de tijd altijd lijkt te vertragen. Het is een plek om langzaam te ontdekken met het lome ritme van alle dag. De natuurlijke omgeving, het historisch erfgoed, de schone lucht en het heerlijke eten maken het tot een top bestemming.

2 reacties op “Vico del Gargano: dorp van de liefde

  1. Annie De Bruyne

    Weeeral één van de mooie streken in Italië. Een must!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.