Le Marche

Borgo Loretello, een unieke ervaring

Het plein met uitzicht bij Borgo Loretello in Le Marche

Een van onze favoriete Italiaanse regio’s is Le Marche. De afgelopen jaren hebben wij er al heel wat kilometers afgelegd. De concentratie van kleine middeleeuwse dorpen is er groot en karakteristieke steden worden omringd te midden van een uniek gevarieerd landschap. Altijd zijn we op zoek naar culturele en culinaire ontdekkingen. We waren dan ook blij verrast met de uitnodiging van Borgo Loretello om deze unieke locatie te ervaren. 

Autotrip dwars door het achterland

De autotrip gaat dwars door het achterland van de provincie Ancona. Met de intens blauwe kleur van de Adriatische Zee achter ons rijden we richting Loretello en volgen de weg door zonnige valleien en glooiende heuvels. We passeren tal van middeleeuwse dorpen rijk aan geschiedenis en eeuwenoude tradities.

Hoog bovenop een heuvel rijst op het silhouet van Il Castello di Loretello, dat tot een van de negen castelli van het grondgebied Arcevia behoort. Deze oudste castello werd door monniken rond 1072 gesticht. Binnen de oude muren worden we vriendelijk ontvangen door Elisa en Pauline, twee van de drie eigenaren van Borgo Loretello en Bar Giallo.

@blogsognoitaliano Le Marche Borgo Loretello (1)
@blogsognoitaliano Le Marche Borgo Loretello (10)
@blogsognoitaliano Le Marche Borgo Loretello (9)
@blogsognoitaliano Le Marche Borgo Loretello (8)
@blogsognoitaliano Le Marche Borgo Loretello (4)
@blogsognoitaliano Le Marche Borgo Loretello (3)
@blogsognoitaliano Le Marche Borgo Loretello (2)
previous arrow
next arrow

Il Castello di Loretello bestaat uit een handvol huizen waarvan enkele zijn omgebouwd tot prachtige boetiek appartementen en een suite. Ze zijn stuk voor stuk smaakvol ingericht en met aandacht voor details gerenoveerd, zodat authentieke kenmerken niet verloren zijn gegaan. Onder het genot van een goed glas wijn vertellen Elisa en Pauline vol passie over hun jonge onderneming op deze gouden plek.

Merry le Marche

Elisa en Chiara zijn eigenaar van het bedrijf Merry le Marche dat in 2014 werd opgericht om de regio Le Marche te promoten in het buitenland. Daarnaast organiseren ze op maat gemaakte bruiloften en evenementen. De onderneming heeft door de jaren heen een grote groei doorgemaakt. Sinds een paar maanden wordt er gewerkt aan een digitaal magazine dat ze hopen om te kunnen zetten in een gedrukte editie.

Borgo Loretello

In 2019 ontmoetten Chiara en Pauline elkaar via een gemeenschappelijke vriend. Pauline is jaren geleden uit Nederland naar Italië verhuisd. Ze kent, na 15 jaar succesvol haar eigen B&B gerund te hebben, de fijne kneepjes van het vak. Samen zijn ze op zoek gegaan naar een unieke plek om een boetiek ‘hotel’ te starten waar ook evenementen gehouden kunnen worden.

In eerste instantie was het de bedoeling om met de eigenaar van het complex samen te werken, maar het aanbod om het zelf te gaan beheren en er invulling aan te geven, zoals ze dat zelf voor ogen hadden, sloegen ze niet af. De appartementen zijn gestript, gerenoveerd en volledig vernieuwd met een smaakvol interieur. De drie appartementen en een suite staan nu bekend als Borgo Loretello.

@blogsognoitaliano Le Marche Borgo Loretello (11)
@blogsognoitaliano Borgo Loretello Le Marche (7)
@blogsognoitaliano Borgo Loretello Le Marche (6)
@blogsognoitaliano Borgo Loretello Le Marche (11)
@blogsognoitaliano Le Marche Borgo Loretello (6)
@blogsognoitaliano Le Marche Borgo Loretello (7)
previous arrow
next arrow

De opening van de volledig uitgeruste appartementen, de charmante suite en de bar vond in juli 2020 plaats.

Bar Giallo Loretello

De kleine Bar Giallo Loretello begon als een grap en om een ontmoetingsplek te creëren in het dorp. Vanwege de ligging, de verschillende appartementen en sociale media werd de locatie in korte tijd erg populair. Van heinde en verre komt men naar Loretello om te genieten van deze unieke locatie.

In 2021 werd besloten om de bar verder uit te werken en samen met barman Giorgio Lupi er een cocktailbar van te maken. Sindsdien worden er ook verschillende evenementen gehouden. Kleine concerten, dj-sets, proeverijen, schaken op het plein, boekpresentaties, retro-avonden zijn slechts enkele voorbeelden die de bar heeft georganiseerd.

Merry le Marche is verantwoordelijk voor de verschillende workshops zoals schoenen maken, terracotta bakken, truffels zoeken, pasta maken, houtsnijwerk, wijnproeverijen, manden vlechten maar ook yoga- en meditatie sessies. Op deze manier proberen ze vergeten ambachten weer onder de aandacht te brengen.

Borgo Loretello Le Marche
Foto Paco Nobili

Il Castello di Loretello

De centrale piazza van Il Castello di Loretello is als een natuurlijk balkon met zijn hoge strategische positie bovenop een heuvel gebouwd. Het plaatsje is een waar juweeltje dat volledig wordt omringd door middeleeuwse muren. Een bakstenen toegangsbrug met drie bogen geeft direct toegang tot de piazza. Een kerkje en een fraai gebouw, dat een klein museum herbergt met werktuigen en voorwerpen van het plattelandsleven, sieren het plein. De kers op de taart is het oneindige panorama waar je sprakeloos van wordt. Het is niet verwonderlijk dat deze plek grote bekendheid heeft gekregen, want iedereen zal de sfeer en fantastische locatie doen bekoren.

@blogsognoitaliano Borgo Loretello Le Marche (1)
@blogsognoitaliano Borgo Loretello Le Marche (12)
@blogsognoitaliano Borgo Loretello Le Marche (10)
@blogsognoitaliano Borgo Loretello Le Marche (9)
@blogsognoitaliano Borgo Loretello Le Marche (8)
@blogsognoitaliano Borgo Loretello Le Marche (4)
@blogsognoitaliano Borgo Loretello Le Marche (3)
@blogsognoitaliano Borgo Loretello Le Marche (2)
previous arrow
next arrow

Omgeving van Borgo Loretello

Verwend worden we met een heerlijk lokaal glas wijn en een tagliere met verrukkelijke streekproducten. We overnachten in de prachtige suite en laten ons de volgende morgen betoveren door een sublieme zonsopgang die de heuvels en middeleeuwse gebouwen in goud lijken te kleuren.

Je kunt hier wel de hele dag blijven zitten en het panorama ieder uur zien veranderen. Onthaasten met een goed boek op de intieme piazza of een e-bike huren en een avontuurlijke fietstocht maken in de heuvels. Met de auto zijn de grotten van Frassasi en de verborgen gelegen tempel Valadier goed bereikbaar. Aan te raden voor een bezoek zijn de dorpen Corinaldo en Mondavio of maak een wandeling en geniet van de geluiden, geuren en kleuren van de omgeving. Wij besluiten, na een ontbijt van lokale biologische verse producten, een roadtrip te maken naar drie van de negen Castelli di Arcevia.

Borgo Loretello is een unieke plek voor mensen op zoek naar rust en authentiek Italië. Buiten de gebaande paden midden in de heuvels is Il Castello di Loretello een uitzonderlijke plek om nooit te vergeten. Grazie mille Elisa, Pauline en Chiara voor jullie gastvrijheid en een onvergetelijke ervaring. We hebben genoten. A presto!

Bezoek de website van Borgo Loretello.

Bezoek de website Merry le Marche.

Volg op Instagram > Borgo Loretello, Bar Giallo en Merry le Marche.

Bekijk hier onze autoroute

0 reacties op “Borgo Loretello, een unieke ervaring

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.