Friuli-Venezia Giulia

Venzone, herrezen uit de aardbeving

Plein in het dorp van Venzone in de regio Friuli Venezia Giulia
DiscoverCars.com

Venzone ligt in de noordoostelijke regio Friuli-Venzia Giulia en wordt omringd door een indrukwekkend berglandschap. Het dorp behoort tot een van de charmantste van de regio en werd zelfs in 2017 uitgeroepen tot het mooiste dorp van Italië. Voor we vertellen over de schoonheden van Venzone is het goed om eerst naar de geschiedenis van het plaatsje te kijken. Venzone is, zoals we het vandaag de dag zien, het resultaat van een nauwgezette wederopbouw. Het is een van de meest buitengewone voorbeelden van architecturale en artistieke restauraties.

Aardbeving 1976

Het was de aardbeving in 1976 die ervoor zorgde dat Venzone voor een groot gedeelte werd verwoest en daarna werd herbouwd. De wederopbouw heeft acht jaar geduurd. Sindsdien is Venzone in al zijn glorie hersteld en ziet het historisch centrum er weer exact uit als voorheen. Het dorp is hersteld en heeft met al zijn nominaties ook een plek verdient op de Borghi più belli d’Italia lijst.

Historisch centrum van Venzone

Ooit een Romeinse nederzetting en vervolgens een belangrijk grensplaatsje is de middeleeuwse citadel omringd door een dikke verdedigingsmuur, gebouwd in de 13e eeuw in opdracht van Glizoio di Mels. De monumentale gebouwen in het hart van het dorp dateren uit de middeleeuwen. Piazza del Municipio is het kloppend hart, verfraaid met een Venetiaans-gotisch stadshuis dat is gebouwd tussen 1490 en 1510. Vanaf hier kun je duidelijk de berg-silhouetten van het omringde alpine natuurpark zien. In het nabijgelegen Palazzo Orgnani Martina wordt op een indrukwekkende manier het tragische verhaal vertelt van de aardbeving en de reconstructie.

Venzone Friuli Venezia Giulia

Karakteristieke straten leiden ons naar prachtige hoekjes en mooie monumenten. De kathedraal van Sant’Adrea is geheel opgetrokken uit lokaal wit steen en gebouwd rond de 14e eeuw in Romaanse stijl. De kathedraal werd door de aardbeving gedeeltelijk verwoest en vervolgens vakkundig herbouwd. Vondsten in de buurt van het godshuis suggereren dat er al in de 6e eeuw een klein gebedshuis heeft gestaan.

Mummies van Venzone

De mysterieuze en oude kapel van San Michele is de thuisbasis van goed bewaard gebleven door de natuur gemummificeerde lichamen. Ze werden gevonden in 1647. Het mummificatieproces is te wijten aan de samenstelling van de bodem en een bepaald soort schimmel.

Wie de middeleeuwen in al zijn glorie wil beleven kan het beste Venzone bezoeken in oktober wanneer het jaarlijkse pompoenfestival wordt gehouden. Als uit een sprookjesboek verschijnen mensen in prachtige kostuums en klederdracht uit een tijdperk van lang vervlogen tijden. Jongleurs, muzikanten en vuurspuwers dragen toe aan het vrolijke festijn. De burgemeester van het pompoenfeest wordt omringd door jonkvrouwen en ridders.

Legende van de gouden pompoen

De inwoners zeggen dat ‘Zijne Majesteit de Pompoen’ is afgeleid van de legende van de gouden pompoen. Het verhaal begon toen lang geleden de gemeente van Venzone besloot de klokkentoren van de duomo te bekleden met koper en als kers op de taart een gouden bal met een kruis erop te plaatsen. Toen er betaald moest worden kreeg de bouwmeester slechts een derde vergoed dan was afgesproken. Hij bedankte, maar ’s nachts verving hij de gouden bal door een pompoen die goudgeel geverfd was. Na verloop van tijd is de vrucht bedorven en in duizend stukjes op de grond gevallen. Waar of niet waar… het feest trekt jaarlijks duizenden mensen naar Venzone om eer te bewijzen aan deze legende. 

Het dorp dat zelfs in 1965 werd uitgeroepen tot Nationaal monument ligt schitterend en is een uitstekend startpunt om de nabije omgeving te verkennen. Vanwege de ligging in de noordoostelijke hoek van de Italiaanse laars is het altijd een kruispunt geweest tussen Centraal-Europa en de Middellandse Zee. In de omringende stadjes en dorpen vind je een samensmelting van culturen, tradities en gewoontes.

Alpe Adria fietsroute

Net buiten het dorp begint een van de mooiste fietspaden van Italië, de Alpe Adria fietsroute. Een fascinerende route, die de mooiste gebieden van de regio doorkruist, en je vanuit de bergen naar de zee leidt. Wandelliefhebbers betreden de paden in de wilde en ruige natuur van de omringende dichte bossen waar steenbokken, reeën, gemzen en zelfs lynxen en beren leven. De bergen, bossen en meren zijn onweerstaanbaar om foto’s te schieten. Bergbeklimmen, ’s winters skiën en snowboarden zijn populaire sporten.

Venzone is een pittoresk dorp, waar mensen al eeuwenlang op een strategische locatie gewoond hebben en deze belangrijke handelsroute bewaakten. Het is een plek met honderden verhalen en een turbulente geschiedenis. Het enige volledig versterkte middeleeuwse dorp van Friuli is een monument op zich en daarom een goede reden voor bezoek.

0 reacties op “Venzone, herrezen uit de aardbeving

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.