Lombardije

Porto Ceresio aan het Meer van Lugano

het dorp Porto Ceresio aan het meer van Lugano in Lombardije
DiscoverCars.com

Porto Ceresio is een klein charmant stadje aan de oevers van het Meer van Lugano, waarvan de oorspronkelijke naam Lago Ceresio was en eigenlijk nog steeds door veel Italianen wordt gebruikt. Het plaatsje bevindt zich in een minder bekende hoek van Italië dat bezoekers verward met zijn grenzen. Om precies te zijn ligt Porto Ceresio in de provincie Varese en dichtbij Zwitserland.

Minder druk bezocht

Deze oever van het bergmeer wordt in tegenstelling tot de andere meren van Lombardije veel minder druk bezocht en heeft ons verrast met zijn charme en schoonheid. Dichtbij zijn het Comomeer en het Lago Maggiore populairder en is iets meer dan een derde van de kustlijn van het Lago di Lugano Italiaans en de rest Zwitsers.

Een bezoek aan Porto, zoals het door de inwoners wordt genoemd, is een perfecte bestemming om te kunnen genieten van rust en de schitterende natuurlijke omgeving. Naast het water wordt het van Zwitserland gescheiden door de Monte San Giorgio die tussen de twee takken van het meer uitsteekt.

Porto Ceresio Meer van Lugano
Porto Ceresio Meer van Lugano

Met een gevarieerd landschap biedt het tal van mogelijkheden voor ontspanning, maar ook diverse activiteiten. Waterliefhebbers zoeken vertier aan de oever en op het water, de bergen trekken wandelfanaten en is het een gebied waar gefietst kan worden. Cultuurliefhebbers bewonderen het prachtige erfgoed tussen historische villa’s en langs promenades.

Historisch centrum van Porto Ceresio

De brede oever, waarlangs het oude vissersdorp is gebouwd, wordt omgeven door bergen en de prachtige blauwe uitgestrektheid van het meer. We wandelen over een houten brug langs elegante villa’s met betoverende uitzichten. Bijzonder mooi zijn de Liberty-villa’s met hun merkwaardige versieringen. Het historisch centrum wordt gedomineerd door de 18e -eeuwse kerk van Sant’Ambrogio met een klokkentoren gebouwd in 1911. Op het centrale plein komt de lokale bevolking bij elkaar voor een praatje en een café of aperitief. Treurwilgen hangen boven het water en verderop genieten mensen op een van de drie strandjes. Hier lijkt niemand haast te hebben en is het de rust en stilte die de overhand heeft.

Porto Ceresio Meer van Lugano
Porto Ceresio Meer van Lugano
Porto Ceresio Meer van Lugano
Porto Ceresio Meer van Lugano
Porto Ceresio Meer van Lugano

Omgeving van Porto Ceresio

In de omgeving zijn het de militaire vestingwerken die opvallen. Ze verschijnen bij het treinstation en op de berg Grumello. Ze dateren uit de WO I en vormden de beroemde Cadorna-lijn die tussen 1915 en 1918 de Italiaanse grens met Zwitserland beschermde tegen mogelijke invallen door Oostenrijks-Duitse tropen. Vanaf de top van de Monte Grumello zijn de uitzichten over het meer fenomenaal.

Een andere bezichtiging is het gehucht Ca’dell Monte, aan de voet van Monte San Giorgio, verbonden met oude tradities. Hier is de oude charme nog intact gebleven en kun je de heerlijke smaken van de lokale keuken proeven.

Vanaf het station begint een oude populaire trekkingsroute, de 3V (Via Verde Varese), die in 15 etappes naar Maccagno leidt en bijna alle toppen boven de 1000 meter passeert. Wie niet van grote hoogtes houdt, kan op de boot stappen en naar de overkant van het meer varen en bijvoorbeeld een bezoek brengen aan het dorp Montagnola en het Hermann Hesse Museum.

Het hele gebied rond Porto Ceresio vertegenwoordigt een paleontologische vindplaats met een rijkdom aan kostbare fossielen, kalksteen en Dolomiet rosten die 200 miljoen jaar geleden zijn gevormd. De Monte San Giorgio staat om deze reden op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en is de thuisbasis van het gelijknamig museum waar bezoekers een wereld kunnen ontdekken van meer dan 200 miljoen jaar geleden.

Natuurlijke routes

In deze ‘groene bestemming’ bevinden zich kilometers goed uitgeruste fietspaden, die onder te verdelen zijn in routes van verschillend niveau. Ze verbinden natuurlijke, culturele en historische plaatsen. Er zijn mogelijkheden om een e-bike te huren bij een van de vele verhuurbedrijven. Maak een mooie tocht naar het Osteno strand of naar de zeven grotten van Rescia.

Een unieke trip is de Via Francisca del Lucomagno, een oude Romeins-Lombardische route die Pavia bereikt vanuit Costanza en vervolgens weer met de Francigena is verbonden. De route is verdeeld in negen etappes die men te voet of met de fiets aflegt. Deze unieke reis gaat door natuurparken en langs artistiek en historisch erfgoed zoals de Sacro Monte di Varese en het klooster van Torba.

Ondanks dat Porto Ceresio een klein plaatsje is, is het een perfecte bestemming voor een dagje genieten aan het water, maar ook om er een langere periode door te brengen met alle ‘groene’ mogelijkheden. Weg van de drukte en ondergedompeld in rust is het een plek waar natuur, kunst en plezier nauw met elkaar verweven zijn.

0 reacties op “Porto Ceresio aan het Meer van Lugano

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.