Friuli-Venezia Giulia

Toplocaties in Friuli-Venezia Giulia

Miramare kasteel in Trieste

De autonome regio Friuli-Venezia Giulia bevindt zich in het uiterste noordoostelijk deel van Italië en is altijd het kruispunt geweest tussen de Middellandse Zee en Centraal-Europa. Het is een schatkamer van schoonheden. Op de grens met Oostenrijk en Slovenië proef je een sfeer van verschillende landen en is het een grondgebied met rijke culturele en gastronomische tradities. Het is een mix van oude Mediterrane beschavingen met Slavische en Germaanse volkeren. Hun nalatenschap wordt bewaard binnen de grenzen van deze regio die we regelmatig maar al te graag bezoeken.

Helaas staat Friuli-Venezia Giulia niet op ieders lijstje, wat aan de ene kant jammer is, maar aan de andere kant misschien maar goed ook. Zo kunnen liefhebbers blijven genieten van een rustige authentieke regio die zoveel te bieden heeft.

Steden met de beste kwaliteit van leven in Friuli-Venezia Giulia

Wist je dat Friuli de meest bekroonde regio van Italië is met de beste kwaliteit van leven in de grote stad? Er zijn maar liefst vier steden die tot de beste behoren om in te wonen. Jaarlijks wordt er de ranglijst van ‘kwaliteit tot leven’ opgesteld door Il Sole 24 Ore, een belangrijk financieel-economisch dagblad van Italië. Er wordt gekeken naar maar liefst 90 indicatoren, onderverdeeld in 6 categorieën, zoals welvaart en consumptie, milieu en diensten, justitie en veiligheid, zaken en werk, cultuur en vrijetijd, demografie en gezondheid. De stad Triëst staat bovenaan en wordt opgevolgd door Pordenone, Udine en Gorizia. Het zijn ook steden die uiterst interessant zijn voor een bezoek.

Laten we enkele mooie plekken die een bezoek verdienen op een rij zetten.

Lignano Sabbiadoro

In de provincie Udine vinden we Lignano Sabbiadoro, gelegen bij de monding van de Tagliamento-rivier, en is een van de meest gerenommeerde badplaatsen met het grootste strand van de regio. Een groot dennenbos, bekend onder de naam Lignano Riviera, scheidt het strand met het achterland. Hotels en vakantiehuizen kijken uit over het 8 km lange strand. Hier wappert al jaren de Blauwe Vlag vanwege de schone zee en uitstekende faciliteiten.

Aquileia en Grado

Iets verder oostwaarts vinden we de oude en belangrijke Romeinse nederzetting Aquileia, uitgeroepen tot Werelderfgoed door UNESCO, vanwege zijn goed bewaard gebleven archeologische vindplaats. De Romeinse ruïnes onthullen veel over hoe Aquilelia er ooit heeft uitgezien en brengt je terug in de tijd. Dankzij de gunstige ligging ontwikkelde het stadje zich uit tot een belangrijke doorvoerhaven tussen de Adriatische Zee en de Alpen. Het paradepaardje is de vroegchristelijke basiliek met zijn mozaïekvloer.

Grado Friuli-Venezia Giulia

Grado strekt zich uit over een lang eiland in de lagune en is altijd nauw verbonden geweest met Aquilelia. Grado wordt ook wel ‘het eiland van de zon’ genoemd en is met een brug bereikbaar. Sinds de Romeinse tijd is het al een badplaats. Het historisch centrum met middeleeuwse straatjes en pleinen heeft zijn charme goed weten te behouden en onderscheidt zich van andere plaatsen langs de Adriatische kust. Het mooie zandstrand is populair bij gezinnen met kinderen.

Udine

De kust verandert oostwaarts van zandstranden in rotsachtige kliffen naarmate je steeds dichterbij het Karst-plateau komt. Landinwaarts wordt het landschap heuvelachtiger en ligt de stad Udine aan de rand van de eerste uitlopers van de Alpen. Deze culturele en elegante stad heeft zijn Venetiaanse charme behouden en herbergt het prachtige monumenten. Piazza Libertà vormt de huiskamer van de stad en is een uitstekend startpunt voor een stadswandeling tussen loggia’s en arcades. De typische tavernes nodigen je uit voor een glas wijn vergezeld met wat San Daniele ham of Montasio-kaas. Het omliggende gebied staat bekend om zijn uitstekende streekproducten en heerlijke gerechten.

Udine Friuli-Venezia Giulia

Tarvisio en Laghi di Fusine

Het bergdorp Tarvisio ligt op steenworp afstand van de grens met Oostenrijk en Slovenië en is ’s winters populair onder wintersporters. Wanneer de sneeuw gesmolten is, zijn het vooral wandelliefhebbers die de Alpenpaden betreden en genieten van de natuur en de bergen.

Lago Superiore en Lago Inferiore vormen samen Laghi di Fusine waar hoge bergpieken weerspiegelen in het gletsjerwater. De twee meren behoren tot de mooiste van de gehele regio. Een wandeling langs de oevers biedt de mogelijkheid om prachtige foto’s te schieten met de meest mooie kleuren. Het heeft haast een sprookjesachtige sfeer met een dicht beboste vegetatie en op de achtergrond de imposante bergen.

Cividale del Friuli

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het dorp Cividale del Friuli is de 15e -eeuwse stenen Duivelsbrug die wordt ondersteund door drie pilaren en twee bogen. Het dorp bevindt zich in het meest oostelijk deel van Friuli. Het was Julius Caesar die de stad in de 2e eeuw heeft gesticht met de naam Forum Lulii en vervolgens kort daarna de Lombardische hoofdstad van Friuli werd. Dankzij zijn lange geschiedenis is een bezoek aan het dorp een reis tussen onschatbare schatten van grote schoonheid.

Cividale del Friuli Friuli-Venezia Giulia

Diversiteit van de dorpen in Friuli-Venezia Giulia

Opvallend is de diversiteit van de verschillende dorpen die verspreid liggen in de regio. Bijzonder gecharmeerd waren wij van Poffabro met zijn typische bergarchitectuur. Een wandeling voelt als door een groot sprookjesboek en zeker in de winter wanneer het wordt getransformeerd tot een grote levende kerststal. Ook Polcenigo, Palmanova, Cordovado, Valvasone en Fagagna zijn stuk voor stuk een bezoek waard.

Poffabro Friuli-Venezia Giulia

Venzone is na de verschrikkelijke aardbeving in 1976 weer helemaal in zijn oude glorie hersteld. Erto e Casso liggen in het hart van de Friulische Dolomieten en verklappen de vernietigende kracht van moeder natuur. Het dorp werd in 1963 getroffen door een enorme vloedgolf, nadat een rotswand van de berghelling afscheurde en in een kunstmatig meer viel. Bijna 2000 mensen zijn overleden. Tegenwoordig probeert men het dorp nieuw leven in te blazen en worden de middeleeuwse huizen tot in de puntjes gerestaureerd. Het zijn slechts enkele van de vele die we in de afgelopen jaren hebben bezocht.

Venzone Friuli-Venezia Giulia

Triëst, de hoofdstad van Friuli-Venezia Giulia

Triëst heeft niet alleen onze harten gestolen, maar al veel eerder die van vele kunstenaars en schrijvers. Het is een veelzijdige stad met een mix van mediterrane en Midden-Europese sferen. Prachtige architectonische wonderen sieren het straatbeeld van deze grote stad die ooit de belangrijkste zeehaven van het Habsburger Rijk was. Pronkjuweel is absoluut Piazza Unità d’Italia die zijn bezoekers verwelkomt met indrukwekkende gebouwen en een fontein. Het is het grootste Europese plein met uitzicht op zee.

Triëst Friuli-Venezia Giulia

Een historische ontmoetingsplek is Caffè degli Specchi. Een wandeling naar het kasteel op Colle San Giusto is een must, net als langs het Canal Grande. Daarnaast huisvest de stad ook nog eens verschillende getuigenissen uit de Romeinse tijd. Zo is er een Romeins theater en de boog van Riccardo. Tot slot is het Miramare kasteel, net iets buiten de stad, een stop die we aanbevelen. Het complex wordt omgeven door een tuin die zich uitstrekt zover het oog reikt.

0 reacties op “Toplocaties in Friuli-Venezia Giulia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.