Calabrië

Pizzo Calabro: beroemd om zijn stranden en truffelijs

Panorama over Pizzo Calabra in Calabrië

Pizzo Calabro is een karakteristiek kustplaatsje dat is gebouwd op een voorgebergte in de provincie Vibo Valentia in de regio Calabrië. Met uitzicht op de beroemde Costa degli Dei staat het dorp bekend om zijn heerlijke gastronomie en het prachtige historisch centrum. De zee is hier glashelder en met een 8 km lange kustlijn voor de deur, waar rotsen en stranden elkaar afwisselen, is Pizzo Calabro een van de mooiste strand bestemmingen van deze zuidelijke regio. 

Tartufo di Pizzo

Minder bekend dan zijn buurman Tropea, is het een plaats die meer aandacht verdient. Het dorp heeft een traditie die goed past bij zijn moderne roeping als vakantiebestemming. Pizzo, zoals de inwoners het dorp noemen, is beroemd om zijn ‘Tartufo di Pizzo’, oftewel zijn truffelijs. Wanneer je de centrale Piazza della Repubblica betreedt is er keuze genoeg aan bars om deze lekkernij te proeven. Vaak zijn wij hier neergestreken voor deze delicatesse met zijn typische bolvorm en donkere kleur. De truffel, gemaakt van chocolade en hazelnootijs en bestrooid met een sluier van cacaopoeder, is een specialiteit die in heel Italië en daarbuiten wordt gewaardeerd.

Pizzo Calabro Calabrië
Pizzo Calabro Calabrië
Pizzo Calabro Calabrië
Pizzo Calabro Calabrië

Historisch centrum van Pizzo Calabro

Het uiterlijk van Pizzo is dat van een typisch vissersdorp met een doolhof van smalle geplaveide straatjes en pleinen die zich in het centrum vertakken. Zoals met veel andere Calabrische dorpen heeft het een zeer oude oorsprong. Volgens een legende zou Pizzo gesticht zijn door Nepeto ten tijde van het oude Magna Graecia, zoals de oude Romeinen Zuid-Italië noemden, vanwege de vele Griekse kolonies. In afgelegen gebieden wordt nog steeds een Oudgrieks dialect gesproken.

Historici zeggen dat Pizzo werd gesticht rond 1300 door een gemeenschap van Basiliaanse monniken. De naam verwijst naar de snavel van een vogel met zijn uitstekende punt, geïnspireerd op het voorgebergte waarop het is gebouwd.

Het 15e -eeuwse Aragonese kasteel dat meteen opvalt is onlosmakelijk verbonden met Joachim Murat, koning van Napels, die hier zijn laatste levensdagen heeft doorgebracht. Hij werd in 1815 gevangengenomen en vermoord. Ter ere van deze gebeurtenis wordt het ook wel Castello Murat genoemd.

Pizzo Calabro Calabrië

Kerk van Piedigrotta dichtbij Pizzo Calabro

De kerk van S. Giorgio, ook wel bekend als de Chiesa Matrice, is een van de kerken die in het centrum staat. Maar het is de kerk van Piedigrotta die beroemd is en ongeveer anderhalve kilometer buiten het centrum te vinden is. Het heiligdom is zo bijzonder omdat het uit een reeks verbonden grotten bestaat die uit het zachte tufsteen zijn gehouwen. Het is de geschiedenis en legende die het heiligdom uniek maakt.

Al honderden jaren leeft de legende voort van een schipbreuk die in de 17e eeuw heeft plaatsgevonden. De matrozen hadden tijdens het bidden de gelofte afgelegd die voorzag in de bouw van een kapel gewijd aan de Madonna als ze gered zouden worden. Tijdens de hevige storm wisten ze de kust te bereiken en groeven vervolgens een kleine kapel in de rotst van het gebergte. Waar of niet waar…, het was de lokale kunstenaar Angelo Barone die in 1880 samen met zijn zoon Alfonso een reeks sculpturen creëerden die het leven van Jezus vertelt.

Pizzo betekent ook lekker eten, want naast de vele ijssalons kun je er overheerlijke lokale gerechten proeven. Vis en zeevruchten zijn hoofdingrediënten. Het eten en wijn vallen op door intense en kruidige smaken. Voortreffelijke vleeswaren en kazen worden gemaakt volgens oude Calabrische tradities.  

Costa degli Dei

De kustlijn die vanuit Pizzo naar Tropea in zuidelijke richting loopt, heet Costa degli Dei, oftewel ‘de kust van de goden’. Deze 55 km lange kust met zijn witte stranden wordt afgewisseld met prachtige baaien waarvan sommige beschermd worden door hoge granieten kliffen. Het fijne witte zand en de kristalheldere zee maken het paradijslijk, alsof het door de goden werd bewoond.

Pizzo Calabro Calabrië

Dit Italiaanse paradijs behoort nog steeds tot een van de meest ongerepte en minst bezochten streken van het land. Daarom is Pizzo Calabro een onweerstaanbare Zuid-Italiaanse bestemming voor mensen op zoek naar authentiek Italië die houden van lekker eten, cultuur, zon, zee en strand.

Activiteiten vanuit Pizzo direct te boeken

Booking.com

0 reacties op “Pizzo Calabro: beroemd om zijn stranden en truffelijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.