Valle d ‘Aosta

Het dorp Bard met zijn imposante fort

Het dorp Bard en Forte di Bard in Valle d'Aosta
DiscoverCars.com

Het dorp Bard bevindt zich op een betoverende plek in de bergen van de Noord-Italiaanse regio Valle d’Aosta. Het charmante dorp verleidt bezoekers met smalle straatjes, het omringende berglandschap en een imposant fort. Forte di Bard behoort tot een van de belangrijkste monumenten van de regio. Tijdens een van onze laatste reizen in Valle d’Aosta maakten wij een rondwandeling door Bard, dat tot de ‘mooiste dorpen van Italië’ behoort.

Korte geschiedenis van het dorp Bard

Bard ligt in een smalle vallei aan de rivier de Dora Baltea. Het gebied kent een lange en fascinerende geschiedenis dat al sinds het Neolithicum wordt bewoond. Het waren de Romeinen die hier door het dorp de belangrijke weg Via delle Gallie hebben aangelegd. Deze weg verbond de Po-Vallei met Gallië. Wanneer we een sprong in de tijd naar voren maken, is het de familie Bard die jarenlang over het grondgebied heeft geregeerd. Ook zij zagen het belang van deze belangrijke strategische positie dat doorgang biedt tot de regio. Deze machtige familie controleerden de vallei en inden tolgelden van reizigers die door het dorp trokken.

Het dorp Bard en Forte di Bard in Valle d'Aosta

Forte di Bard

Het fort werd in 1242 veroverd door de Savoye dynastie die het verder versterkte. Het werd nooit belegerd tot de komst van Napoleon op 14 mei 1800. Hij trok met zijn garnizoen door de vallei om via de Gran San Bernardo het Oostenrijks-Piémontese leger te verrassen. In Bard werden ze tegengehouden. Het beleg duurde twee weken, totdat Napoleon het volledig heeft verwoest.

Het huidige Forte di Bard dateert uit het begin van de 19e eeuw en bestaat uit verschillende niveaus. Dit buitengewone bolwerk is imposant en tegelijkertijd eenvoudig en sober. Het heeft niet de klassieke gekanteelde muren en torens. Het is gebouwd op een rots van 384 meter hoog en heeft verschillende functies gehad. Eerst werd het gebruikt als militaire gevangenis, daarna als kruitmagazijn. Nadat het lange tijd heeft leeggestaan, werd het kasteel, na grondige restauratiewerkzaamheden, in 2006 opengesteld voor het publiek. Wie de weg volgt van Aosta naar Turijn kan het niet missen.

In totaal herbergt het fort 283 kamers verdeeld over de drie verdiepingen: de Opera Ferdinando, de Opera Vittorio en de Opera Carlo Alberto. Het is nu een van de belangrijkste culturele centra van de regio. Binnen in het Museum van Vestingwerken en Grenzen kunnen bezoekers een reis maken langs de geschiedenis van verdedigingstechnieken, belegeringssystemen en alles over grenzen. Verder is er een museum, Museo delle Alpi, gewijd aan de Italiaanse bergketen. Tot slot is er een hotel en worden er diverse workshops en educatieve activiteiten voor schoolkinderen gehouden.

Het dorp Bard en Forte di Bard in Valle d'Aosta

Het dorp Bard

Bard staat op de gerenommeerde lijst van de organisatie ‘I borghi più Belli d’Italia’, oftewel de mooiste dorpen van Italië. Dat is niet voor niets. Naast een belangrijke geschiedenis beschikt het over een goed bewaard middeleeuws centrum. Net zoals de meeste dorpen in Valle d’Aosta heeft het een typisch alpine uiterlijk. Ook hier ligt de ware schoonheid in het karakteristieke uiterlijk van de middeleeuwse huizen, bogen en geplaveide straatjes. In de lente en zomer zijn balkons rijkelijk versierd met bloemen en geven kleur aan de bergachtige omgeving.

Een rondwandeling staat gelijk aan een duik in het verleden, naar een tijd dat het hier wemelde van pelgrims en ridders. Het dorp wordt namelijk doorkruist door de Via Francigena, een belangrijke pelgrimsroute die op zijn beurt welvaart en rijkdom met zich meebracht.

Langs de hoofdweg staan elegante palazzo’s uit de 15e en 16e eeuw. Tot een van de meest prestigieuze gebouwen behoort het 18e -eeuwse Casa Nicole, residentie van de laatste graven van Bard. Zoals in ieder Italiaans dorp, vinden we ook hier diverse kerken. Bewonder zeker de parochiekerk uit de 12e eeuw, gewijd aan de Tenhemelopneming van Maria.

Het dorp Bard en Forte di Bard in Valle d'Aosta
Het dorp Bard en Forte di Bard in Valle d'Aosta
Het dorp Bard en Forte di Bard in Valle d'Aosta
Het dorp Bard en Forte di Bard in Valle d'Aosta
Het dorp Bard en Forte di Bard in Valle d'Aosta
Het dorp Bard en Forte di Bard in Valle d'Aosta

Wandeling tussen de dorpen Bard en Donnas

Wie verder wandelt kan het kleine dorp Donnas bereiken, dat eveneens aan de Romeinse weg Via delle Gallie ligt. De wandeling tussen beide dorpen duurt ongeveer 3 uur en is geschikt voor iedereen. Onderweg kom je een grote boog tegen die ze hebben achtergelaten nadat ze eerst 200 meter hard graniet hebben verwijderd om de weg mogelijk te maken. Donnas verwelkomt iedere bezoeker met zijn schoonheid en rust. Wij hebben gelogeerd in het charmante Hotel Le Coeur du Pont, waar we werden getrakteerd op overheerlijke streekproducten. Typische berggerechten zoals canederli, polenta, pasta en diverse vleesgerechten worden er geserveerd.

Het dorp Bard en Forte di Bard in Valle d'Aosta

Kortom, de buitengewone schoonheid van het dorp Bard is onlosmakelijk verbonden met Forte di Bard. Naast een bezoek aan het dorp is een bezichtiging aan het fort een must. Sluit je bezoek af met een wandeling door de schitterende omgeving en betreedt een van de oudste historische wegen waar de Romeinen je zijn voorgegaan. 

Hotels in Valle d’Aosta

 

0 reacties op “Het dorp Bard met zijn imposante fort

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.