Stedentrip Valle d ‘Aosta

Aosta en waarom het de titel ‘Rome van de Alpen’ verdient

Het historisch centrum van de stad Aosta in de regio Valle d'Aosta
DiscoverCars.com

Aosta wordt ook wel het ‘Rome van de Alpen’ genoemd, omdat het na Rome de tweede stad van Italië is met de meeste Romeinse overblijfselen van Italië. De geschiedenis is verbonden met die van de eeuwige stad. Het is opmerkelijk hoeveel Romeinse monumenten duidelijk zichtbaar en goed bewaard zijn gebleven in het historisch centrum van de stad Aosta. Tijdens een culinaire reis door de regio Valle d ’Aosta maakten wij een indrukwekkende wandeling door deze stad. Ontdek Aosta en waarom het de titel ‘Rome van de Alpen’ verdient.

Korte geschiedenis van Aosta

Aosta bevindt zich aan de voet van de Alpen en is een stad waar oude wegen, rivieren en culturen samenkomen. Omringd door groen gebladerte van bossen en het wit van de Alpensneeuw is het de hoofdstad van de regio Valle d ‘Aosta. Het waren de Romeinen die hier een militaire kolonie stichtten en het Augusta Praetoria Salassorum noemden. Tot op de dag van vandaag is de nalatenschap van de Romeinen zichtbaar. Ze hebben een rijk erfgoed aan monumenten nagelaten en vormt nu een waar openluchtmuseum.

Augustus Praetoria werd gebouwd volgens het model van een Romeins stratenpatroon. Een rechthoekig plan begrensd door dikke muren geflankeerd door twintig torens. Vier poorten gaven toegang tot de stad. Alle openbare gebouwen, zoals het forum, de baden, het amfitheater en het theater werden gebouwd in de noordoostelijke hoek van de stad.

Porta Pretoriana

Een van de belangrijkste overblijfselen in de stad is de imposante Porta Pretoriana, gebouwd om de nederlaag van de voorgaande heersers, de Salassi, te vieren. De boog markeert een nieuw tijdperk, een nieuw bolwerk van het Romeinse Rijk. De Porta Pretoriana, de oostelijke toegangspoort tot de stad, werd in het jaar 25 v.Chr. gebouwd. In de muur van de poort zijn nog stukken van marmeren platen zichtbaar waarmee het toen bekleed was.

De andere poorten Porta Decumana, Porta Principalis sinistra en de Porta Principalis Dextera zijn eveneens goed bewaard gebleven.

Voor je de stad betreedt kun je een wandeling maken langs de muren, die nog steeds in uitstekende staat zijn en gemarkeerd door enkele torens.

Het historisch centrum van de stad Aosta in de regio Valle d'Aosta
Het historisch centrum van de stad Aosta in de regio Valle d'Aosta

Romeins theater

Een van de best bewaarde monumenten van het oude Augusta Praetoria is het Romeins theater, dat majestueus tussen de huizen omhoog rijst. Niet alleen toen, maar nog steeds, maakt het een grote indruk. Een enorm theater dat wordt omringd door de hoogste bergen van Europa. De enige zichtbare gevel van het bouwwerk is maar liefst 22 meter hoog. Het geeft wel aan hoe goed de Romeinen waren met het realiseren van immens grote bouwwerken waar wel 4000 toeschouwers konden plaatsnemen.

Het historisch centrum van de stad Aosta in de regio Valle d'Aosta
Het historisch centrum van de stad Aosta in de regio Valle d'Aosta

Cryptoporticus

Tussen tal van zichtbare historische gebouwen is het Cryptoporticus een goed verborgen complex uit de Romeinse tijd. Tegenover de kathedraal is de ingang van het forensisch Cryptoporicus. Eenmaal een paar traptreden naar beneden word je teruggezogen in de tijd. Dit heilige complex, bestaande uit rijen kolommen en lange gangen, werd gebruikt voor aanbidding. Volgens sommige historici werd het ook gebruikt als pakhuis en graanschuur.

Het historisch centrum van de stad Aosta in de regio Valle d'Aosta

Klooster van S. Orso en de kathedraal van Aosta

Maar Aosta biedt meer dan alleen een Romeinse erfenis. Ook de middeleeuwen hebben kerken, kloosters, kastelen en forten nagelaten. Zo is het klooster van S. Orso uit de 5e eeuw een must voor een bezoek. Door de eeuwen heen is het meerdere keren gerenoveerd en verfraaid. Het monumentale complex herbergt bijzondere kapitelen, gebeeldhouwd in marmer maar waren al in de oudheid bedekt met donkere verf. Ze vertellen op symbolische wijze fragmenten uit het Nieuwe en Oude Testament. Ze worden beschouwd als een van de hoogste uitingen van religieuze romaanse beeldhouwkunst.

Zoals de naam al verklapt bevindt zich aan Piazza della Cattedrale de kathedraal van Aosta dat gedeeltelijk de positie van het oude Forum Romanum inneemt. De kathedraal werd gebouwd tussen de 11e en 12e eeuw, waarvan de gevel pas in 1526 werd versierd. Het interieur is in gotische stijl met enkele waardevolle glas-in-loodramen.

Het historisch centrum van de stad Aosta in de regio Valle d'Aosta
Het historisch centrum van de stad Aosta in de regio Valle d'Aosta
Het historisch centrum van de stad Aosta in de regio Valle d'Aosta

Historisch centrum van Aosta

Het historisch centrum bestaat uit mooie straten en fraaie pleinen. Het kloppend hart vormt Piazza E. Chanoux dat wordt omringd door schitterende gevels. Dit plein is vernoemd naar de martelaar van het verzet Émile Chanoux, vermoord door de nazi’s in 1944. Hotel de Ville is geen hotel, maar het stadhuis dat neerkijkt op het decoratieve stratenpatroon van de piazza.

De Via Sant’Anselmo is de straat die door een van de oudste wijken van Aosta loopt. Halverwege ligt de beroemdste heilige begraven van de regio, Anselmus van Aosta, ook bekend als de aartsbisschop van Canterbury. Aan weerszijde van deze charmante straat zitten mooie winkels, boetieks, bars en restaurants. Een wandeling door het centrum voelt meer als een wandeling door een groot aangenaam dorp in plaats van een enorme grote stad.

Het historisch centrum van de stad Aosta in de regio Valle d'Aosta
Het historisch centrum van de stad Aosta in de regio Valle d'Aosta
Het historisch centrum van de stad Aosta in de regio Valle d'Aosta
Het historisch centrum van de stad Aosta in de regio Valle d'Aosta
Het historisch centrum van de stad Aosta in de regio Valle d'Aosta
Het historisch centrum van de stad Aosta in de regio Valle d'Aosta
Het historisch centrum van de stad Aosta in de regio Valle d'Aosta
Het historisch centrum van de stad Aosta in de regio Valle d'Aosta
Het historisch centrum van de stad Aosta in de regio Valle d'Aosta
Het historisch centrum van de stad Aosta in de regio Valle d'Aosta

Omgeving van Aosta

In het Aostadal vind je maar liefst 150 middeleeuwse gebouwen, waaronder kastelen en torens. Wandelingen kunnen worden gemaakt naar verschillende burchten of berghutten. Er is een ruime keuze aan goede wandelpaden die je meevoeren door de prachtige ruige bergnatuur. Wij maakten een spannende mountainbike tocht en bezochten tal van plaatsen om te genieten van de regionale keuken.

Van vlees tot alpenkruiden en van kazen tot desserts. De gastronomie is een verzameling van combinaties die zijn voortgekomen uit lange tradities van verschillende volkeren die hier hebben geleefd. Al dat lekkers zoals Fontina, Jambon de Bosses, Fondeu, soepen en pasta’s spoel je weg met uiteraard een goede regionale DOC-wijn.

De Italiaanse regio Valle d'Aosta

Opvallend is de gastvrijheid van de inwoners die iedere bezoeker een warm welkom heet, en willen genieten van alle archeologische en monumentale rijkdom van Aosta. Deze stad zal ieders hart stelen met zijn lange geschiedenis en alle smakelijke geneugten.

Aosta is het hele jaar een fantastische stad om te bezoeken. In de zomer is het perfect om de zinderende hitte van het zuiden te ontvluchten. In de koudere maanden verandert het landschap in een winterwonderland. Zo zijn de wintermaanden bijzonder charmant met kerstmarkten. Kortom, Aosta biedt een unieke kans om terug te reizen in de tijd, naar het oude Romeinse Rijk, maar ook om te genieten van al het lekkers en bovendien de serene schoonheid van de Italiaanse Alpen.

Huurauto

Een huurauto nodig in Italië? Zoek, vergelijk en bespaar tot 70% via Discovercars.com. Gratis annulering en 24/7 support.

Hotels in Aosta

 

0 reacties op “Aosta en waarom het de titel ‘Rome van de Alpen’ verdient

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.