Gardameer

Met Roan aan het Gardameer, een perfecte mix van ontspanning, cultuur en plezier

Gardameer Punta San Vigilio

Het Gardameer, het grootste meer van Italië, is veelzijdig en een Italiaanse topbestemming voor een perfecte vakantie. Je kunt er genieten van kunst, geschiedenis, watersport, lekker eten en vele andere mogelijkheden voor een topvakantie. De oevers zijn bezaaid met kleurrijke dorpjes maar ook met prachtige natuur opgefleurd met mediterrane vegetatie. Wij verbleven enkele dagen met Roan aan het Gardameer. Om precies te zijn op camping Piantelle direct aan de oever van het meer in Moniga del Garda. Vanuit hier bezochten we bekende en voor sommige misschien minder bekende plaatsen.

Roan Luxury Camping Holidays

Camping Piantelle is een gemoedelijke familiecamping waar Roan Luxury Camping Holidays tal van verschillende accommodaties heeft staan. Wij verbleven in de allernieuwste Supreme Plus Lounge, compleet met loungebank, hangstoel, barbecue, afwasmachine en twee badkamers. Voor families met kinderen zijn er kinderfietsjes en er is een kinderhekje om de veranda af te sluiten.

Bijzonder prettig is dat bij aankomst de bedden al voor je zijn opgemaakt en de eindschoonmaak inclusief is. Na een hartelijk ontvangst van de vriendelijke medewerkers en wat verdere uitleg over de camping en handige informatie voor je verblijf, kan je vakantie niet beter beginnen.

Roan Supreme Plus Lounge Camping Piantelle Roan aan het Gardameer
Roan Supreme Plus Lounge Camping Piantelle  Roan aan het Gardameer
Roan Supreme Plus Lounge Camping Piantelle  Roan aan het Gardameer
Roan Supreme Plus Lounge Camping Piantelle  Roan aan het Gardameer
Roan Supreme Plus Lounge Camping Piantelle Roan aan het Gardameer
Roan Supreme Plus Lounge Camping Piantelle  Roan aan het Gardameer
Roan Supreme Plus Lounge Camping Piantelle  Roan aan het Gardameer

Alle accommodaties van Roan staan op ruime plekken en worden omringd door olijfbomen. Voor ons een ideale plek om helemaal te onthaasten. Gelegen tussen Desenzano en Manerba wordt Moniga del Garda vaak onderschat door toeristen en het daarom rustiger is. 

Een lange wandelpromenade leidt bezoekers naar het haventje van Moniga, waar je kunt neerstrijken op een van de terrassen. De namiddag is hier populair voor een aperitief, waar je kunt genieten van een prachtige zonsondergang.

Sirmione

Sirmione heeft een grote aantrekkingskracht en is de drukstbezochte bestemming aan het Gardameer. Dit dorp bevindt zich op de punt van het gelijknamige schiereiland dat zich over 4 km uitstrekt in het meer. Het karakteristiek historisch centrum herbergt Romeinse getuigenissen afgewisseld met middeleeuwse en 19e -eeuwse architectuur.

Het Scaliger-kasteel domineert de omgeving en lijkt te drijven op het wateroppervlak. Dit versterkte fort werd gebouwd in de 13de eeuw door de machtige Scaligeri-familie. De ingang van het kasteel is ook de enige manier om het historisch centrum binnen te gaan. Een ander hoogtepunt van Sirmione zijn de archeologische vindplaatsen, waaronder de Grotte di Catullo, overblijfselen van een Romeinse villa.

Naast de thermale baden waar Sirmione ook bekend om staat kun je een mooie wandeling maken over het schiereiland en genieten van het mooie uitzicht. Wij raden aan om Sirmione vroeg te bezoeken, want het kan er enorm druk zijn. Vooral parkeren kan een drama zijn, daarom is het misschien verstandiger om de veerdienst te nemen naar Sirmione.

Sirmione Gardameer Roan aan het Gardameer
Sirmione Gardameer Roan aan het Gardameer
Sirmione Gardameer Roan aan het Gardameer
Sirmione Gardameer Roan aan het Gardameer

Desenzano

Stukken rustiger is het pittoreske oude centrum van Desenzano, eveneens gelegen aan de zuidelijke oever op steenworp afstand van Moniga del Garda. Alleen al het kasteel biedt een spectaculair uitzicht over het blauwe water. Vanaf hier daal je zo de kleurrijke straatjes in van het historisch centrum. Eenmaal beneden op het centrale plein word je omringd door schitterende renaissancegebouwen.

Een bezoek waard is de kathedraal van Desenzano, maar voor ons blijft Porto Vecchio, de oude haven, het hoogtepunt van het plaatsje. Het werd gebouwd in de 13e eeuw en druk bezocht om zijn graanmarkt tijdens de heerschappij van de Republiek Venetië. Wandel zeker even langs de promenade en bewonder de kleurrijke gebouwen en flaneer tussen de lokale bevolking. Er is een ruime keuze aan goede restaurants waar je tot laat in de avond heerlijk kunt dineren.

Desenzano Gardameer Roan aan het Gardameer
Desenzano Gardameer Roan aan het Gardameer
Desenzano Gardameer Roan aan het Gardameer

Borghetto sul Mincio

Borghetto sul Mincio ligt niet aan het Gardameer, maar tussen Peschiera en de stad Mantua. Een fietspad langs de rivier de Mincio brengt je vanzelf naar Borghetto, dat tot de mooiste dorpen van Italië behoort. Het schilderachtige dorp ligt op een betoverende plaats en wordt grotendeels omringd door het water van de rivier de Mincio. Op sommige plaatsen lijkt het net of de middeleeuwse huizen oprijzen uit het water. Een wandeling door de straatjes is als een reis terug in de tijd.

De enorme brug tegenover het dorp heeft altijd een belangrijke functie gehad. Deze Ponte Lungo is 650 meter lang en 25 meter breed. Vanaf hier begon in de 15e eeuw het hertogdom Venetië. Fascinerend zijn de watermolens die er toen ook werden gebouwd voor het malen van tarwe en andere graansoorten. Tegenwoordig zijn het B&B ’s en kun je er overal iets drinken en wat eten.

Beroemd is Borghetto om zijn tortellini di Valeggio die hier al eeuwenlang wordt gemaakt. Het gerecht komt voort uit een legende tussen de twee geliefden Malco en de nimf Silvia. De zogenoemde ‘liefdesknoop’, de tortellino, verwijst naar een gouden zijden zakdoek die werd geknoopt om hun liefde te verzegelen. Van heinde en ver komt men hier naartoe voor dit overheerlijke gerecht.

Borghetto sul Mincio Veneto Roan aan het Gardameer
Borghetto sul Mincio Veneto Roan aan het Gardameer
Borghetto sul Mincio Veneto Roan aan het Gardameer

Castellaro Lagusello

Een ander charmant dorp is Castellaro Lagusello en ligt ongeveer 10 minuten rijden van Borghetto sul Mincio. Het silhouet van dit middeleeuwse dorp weerspiegelt in het nabijgelegen hartvormig meertje en wordt omringd door het unieke landschap van het natuurpark Mincio. Bij aankomst vallen direct de gekanteelde muren op. Wandel door de vierkante toegangspoort met de oude klokkentoren en bewonder de mooie oude huizen met fraaie tuinen.

Castellaro Lagusello bestaat slechts uit een handvol straatjes en een wandeling is snel gemaakt. Je kunt het meertje bereiken via een pad dat begint bij Villa Arrighi. Ook dit dorp staat op de lijst van ‘I Borghi più belli d’Italia’ oftewel de mooiste dorpen van Italië.

Castellaro Lagusello Roan aan het Gardameer
Castellaro Lagusello Roan aan het Gardameer
Castellaro Lagusello Roan aan het Gardameer

Bardolino

Bardolino ligt aan de oostelijke oever van de grote plas en wordt omgeven door glooiende hellingen waar de wereldberoemde Bardolino wijn wordt geproduceerd. Rondom Bardolino vallen vooral de vele 19e -eeuwse villa’s op. Het dorp zelf was ooit niet meer dan een klein vissersdorp, maar is door de tijd enorm gegroeid. Bardolino heeft zijn eigen unieke karakter en charme. Op sommige plaatsen kun je de 12e -eeuwse stadsmuren nog zien staan.

Een prachtige promenade langs de gerenoveerde oever biedt de mogelijkheid voor een aangename wandeling. Het historisch centrum herbergt fraaie historische gebouwen en kerken. Verder zijn er overblijfselen te zien van de Porta San Giovanni en vestigwerken van onder andere een gekanteelde toren van het oude Scaliger-kasteel.

Gekleurde gevels kijken uit op de geplaveide straatjes. Ooit waren het vissershuizen, maar worden nu gebruikt als winkeltjes. Er is geen tekort aan bars, restaurants en hun terrassen.

Bardolino Gardameer
Bardolino Gardameer
Bardolino Gardameer
Bardolino Gardameer

Punta San Vigilio

Een van de mooiste en misschien wel de meest romantische plek aan het Gardameer is toch wel Punta San Vigilio, gelegen net boven de drukbezochte plaats Garda. Volg het pad naar beneden in de richting van Villa Guarienti en voor je het weet sta je in het kleine schilderachtige jachthaventje. Het beste wat je hier kunt doen is neerstrijken op het terras onder de druiventrossen en genieten van de serene schoonheid.

Wie op zoek is naar mooie strandjes hoeft niet verder te kijken. Hier bevindt zich namelijk Baia delle Sirene dat tot een van de mooiste stranden van het Gardameer behoort. Ondergedompeld in de groene vegetatie en eeuwenoude olijfbomen is dit een droomlocatie.

Punta San Vigilio Gardameer
Punta San Vigilio Gardameer

Malcesine

Tot slot bezoeken we Malcesine, een prachtig dorp van middeleeuwse oorsprong. Een van de hoogtepunten is het Scaliger-kasteel dat te voet bereikbaar is vanuit het dorp. Het is het symbool van het plaatsje, dat op een van de meest schilderachtige locaties op een rots boven het meer uitsteekt. Het kasteel kan bezocht worden en een route begeleid je langs mooie vertrekken en binnenplaatsen. Voor ons zijn de verschillende panoramische uitzichten toch wel het hoogtepunt van het bezoek.

Het historisch centrum bestaat uit een wirwar van geplaveide straatjes met pittoreske hoekjes. Oude huizen leunen tegen elkaar aan waarvan sommige uitkijken op pleintjes. Strijk neer op een van de vele terrassen en geniet van een koffie of aperitief.

Het is de Monte Baldo die waakt over Malcesine en waar een kabelbaan je naar zo’n 1800 meter boven zeeniveau brengt. De Monte Baldo wordt ook wel de ‘Botanische tuin van Europa’ genoemd dankzij een enorme natuurlijke rijkdom. Je kunt er prachtige wandelingen maken in het indrukwekkende berglandschap.

Malcesine Gardameer
Malcesine Gardameer
Malcesine Gardameer
Malcesine Gardameer
Malcesine Gardameer
Malcesine Gardameer
Malcesine Gardameer

Kortom, het Gardameer heeft veel te bieden en is een bestemming die iedereen tevreden kan stellen tijdens ieder seizoen van het jaar. Wij hebben er al heel wat tijd doorgebracht in de afgelopen jaren en ook nu weer samen met Roan Luxury Camping Holidays op Camping Piantelle. De Supreme Plus Lounge biedt alle luxe en comfort voor een onvergetelijke vakantie dichtbij charmante dorpen en prachtige locaties.

Ben je op zoek naar een camping aan het Gardameer? Met Roan aan het Gardameer betekent het een perfecte vakantie voor jong en oud. Er is een uitbreid aanbod van mogelijkheden, van zowel verschillende soorten accommodaties als campings door geheel Italië en Europa.

Ga naar de website

Roan Luxury Camping Holidays

0 reacties op “Met Roan aan het Gardameer, een perfecte mix van ontspanning, cultuur en plezier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.