Toscane

Ontdek Barga in het hart van Garfagnana

Barga in Toscane

Een van de parels van Toscane is Barga. Vanaf een heuvel domineert dit schilderachtige stadje de ongerepte streek van de Garfagnana. Dit berggebied staat bekend om zijn lange legendes en tradities die generatieslang zijn doorgegeven. Barga behoort tot de familie van ‘I Borghi più belli d’Italia’ oftewel tot de mooiste dorpen van Italië. Het Toscaanse stadje ligt slechts op 45 minuten rijden ten noorden van Lucca en is een parel om ontdekt te worden door reizigers op zoek naar authentieke Italiaanse schoonheden. Ontdek Barga in het hart van Garfagnana.

Garfagnana

Wie door de Garfagnana rijdt zal zich verbazen over de ongerepte schoonheid van het bergachtige gebied. De streek staat bekend om zijn bergen, valleien, bossen en rivieren. Via slingerwegen rijden we door de Serchio vallei dat naar de gelijknamige rivier is vernoemd. Dit noordelijk deel van Toscane is een ideale plek voor liefhebbers van buitenactiviteiten. Je kunt er prachtige wandelingen en autotrips maken en verrast worden met schitterende uitzichten, charmante gehuchten en dorpen.

Ooit waren het de Liguriërs die zich hier hadden gesetteld, dat later door de Romeinen werd veroverd. Na de Romeinse overheersing waren het de Lombarden die de scepter zwaaiden. Vanaf 1236 behoorde het grondgebied tot Lucca en werd Barga versterkt. Daarna ging het in handen van de Florentijnse staat tot de eenwording van Italië.

Barga in Toscane

Historisch centrum van Barga

Een rondwandeling door Barga is een reis door de tijd. We passeren middeleeuwse architectuur en zien de gloriedagen terug in schitterende huizen uit de renaissanceperiode. We volgen de geplaveide straatjes en trappen omhoog. Het stadje staat bekend om zijn mooie architectuur, oude kerken en levendige pleintjes. Ieder hoekje en ieder straatje is fotogeniek en zal iedere bezoeker betoveren met zijn charme.

Onderweg bewonderen we de imposante kathedraal, de Duomo di San Cristoforo uit de 11e eeuw. Door de eeuwen heen zijn er diverse aanpassingen geweest. Het heiligdom is een mix van romaans en gotische stijlen. Erg mooi is de witmarmeren gevel. Vanaf hier heb je tevens een waanzinnig uitzicht over het omringde landschap, gedomineerd door de Pizzorne-bergen, de Apuaanse Alpen en de Apennijnen.

Ook kun je de loggia del Podestà zien, een gebouw uit de 14e eeuw dat nu het Stedelijk Museum huisvest. Een ander bezienswaardigheid is het oude kasteel, dat ooit toegang gaf tot het dorp net als Porta Reale en Porta Manciana.

Barga in Toscane
Barga in Toscane
Barga in Toscane
Barga in Toscane
Barga in Toscane
Barga in Toscane
Barga in Toscane
Barga in Toscane
Barga in Toscane

Giovanni Pascoli

Barga heeft een rijk cultureel erfgoed en door de eeuwen heen kunstenaars en schrijvers geïnspireerd. Giovanni Pascoli, een van de grootste Italiaanse dichters, heeft 17 jaar van zijn leven hier doorgebracht. De dichter heeft Barga altijd als zijn tweede huis beschouwd en is, nadat hij in 1912 in Bologna stierf, hier begraven.

Authentieke gerechten

Net als overal in Italië, kun je in Barga heerlijk eten. In lokale restaurants serveren ze smaakvolle authentieke gerechten. Seizoensgebonden gerechten zijn zeker aan te bevelen, net als de lokale delicatessen. Het eten bestaat uit ingrediënten die in de omgeving groeien en gevonden worden. Kastanjes en eekhoorntjesbrood zijn in de herfst in overvloed aanwezig. Veelvuldig staat wild op de kaart en is gestoofd wildzwijn favoriet. Samen met een glas lokale wijn is het een culinair feest dat iedereen zal verrassen.

Festivals van Barga

Een populair evenement is het vis- en aardappelfestival dat plaatsvindt van eind juli tot de tweede week van augustus. Proef heerlijke gerechten vergezeld van muziek en allerlei soorten entertainment. Ook niet te missen is het varkensvlees evenement in augustus en in september het festival in het teken van polenta en gevogelte. Tot slot worden in de kerstperiode traditionele kerstmarkten gehouden en dan is Barga in Cioccolato een must voor een bezoek.

Barga in Toscane
Barga in Toscane
Barga in Toscane

Dit is slechts een schets van Barga en er zijn uiteraard meer historische en artistieke schoonheden te ontdekken. Neem de tijd, volg het ritme van de inwoners en geniet van een juweeltje dat enigszins buiten de Toscaanse routes ligt.

1 reactie op “Ontdek Barga in het hart van Garfagnana

  1. VEERLE DE RIDDER

    Barga is inderdaad een juweeltje om te bezoeken. Wij zijn er heel dikwijls geweest, wandelen door de kleine steegjes en naar de duomo waar je een prachtig uitzicht over de omgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.