Roadtrip Toscane

Garfagnana, bergen en valleien buiten de gebruikelijke Toscaanse routes

het dorp Barga in de streek Garfagnana in Toscane
DiscoverCars.com

In het noordelijk deel van Toscane biedt Garfagnana een uniek landschap dat rijk is aan lange tradities en legendes. De streek wordt gedomineerd door bergen en groene valleien. Gelegen tussen de Apuaanse Alpen en de Apennijnen bevindt Garfagnana zich buiten de gebruikelijke Toscaanse routes.

Reis met ons mee langs middeleeuwse dorpen, majestueuze forten, oude kerken en door een indrukwekkende weelderige groene omgeving van dichte bossen, meren en rivieren. Deze prachtige panoramische route stelt je in staat om een van de mooiste streken van Toscane te verkennen.

Tip: reis je per vliegtuig naar Toscane en heb je een huurauto nodig? Boek via Discovercars.com. Zoek, vergelijk en bespaar wel tot 70%.

Noordelijke deel van de provincie Lucca

In het meest noordelijke deel van de provincie Lucca rijden we over slingerwegen in een van de grootste kastanjebossen van Toscane. Groentinten schitteren in het zonlicht en de frisse geur van het bos vult onze longen. Bewoond sinds de tijd van de Liguriërs, de Etrusken en vervolgens de Romeinen was de Garfagnana eeuwenlang een grensgebied tussen Lucca, Florence en Pisa. In de Middeleeuwen was het dan ook het middelpunt van geschillen tussen de verschillende territoria.

Garfagnana Toscane

Castelnuovo di Garfagnana

Onze eerste stop is Castelnuovo di Garfagnana waar de tijd lang geleden stil is blijven staan. We maken een wandeling tussen de oude muren van middeleeuwse huizen en renaissancistische vestingwerken. Het symbool van het dorp is de Rocca Ariostesca, daterend uit de 12e eeuw, en dankt zijn naam aan de dichter Ludovico Ariosto die hier enige tijd verbleef.

In het centro storico staat de kathedraal gewijd aan de heiligen Petrus en Paulus. Op de top van een heuvel staat een ander fort, Fortezza di Mont’Alfonso, gebouwd tussen 1579 en 1586 om de grenzen van het hertogdom te beschermen. Talloze catastrofale gebeurtenissen, zoals de aardbeving in 1920 en de bombardementen van WO II, hebben het bouwwerk zwaar beschadigd. Pas in 1980 werd het fort doormiddel van ingrijpende restauraties in zijn oude glorie hersteld. Tegenwoordig is het een van de meest bezochte plaatsen in de vallei.

Castelnuovo di Garfagnana
Garfagnana Toscane

Castiglione di Garfagnana

We rijden verder over een prachtige panoramische weg naar een van de mooiste dorpen van de streek, Castiglione di Garfagnana. Het versterkte dorp, gelegen op een strategische positie op een heuvel, heeft zijn sterke band met zijn middeleeuws verleden behouden. Door de eeuwen heen heeft het talloze aanvallen moeten afweren. Niet voor niets gaven de Romeinen het de naam Castrum Leonis, oftewel ‘kasteel van de leeuw’. Tegenwoordig maakt het dorp deel uit van ‘I Borghi più belli d’Italia’.

Castiglione di Garfagnana
Castiglione di Garfagnana

We maken een wandeling langs de muren die nagenoeg intact zijn gebleven. Indrukwekkende panorama’s gaan aan ons voorbij. Grote indruk maken de imposante torens en het centro storico ziet eruit alsof het sinds de Middeleeuwen niet is veranderd. Geplaveide straten zoeken hun weg naar boven richting de Rocca, een belangrijk verdedigingswerk met drie torens, en het oudste deel van het dorp. Hier dwalen we door een wirwar van straatjes die leiden naar oude huizen, kerken en fascinerende vergezichten.

Barga

Eveneens opgenomen in de lijst van ‘I Borghi più belli d’Italia’ is Barga, met een enorm cultureel historisch en artistiek erfgoed. Niet voor niets weten steeds meer mensen deze charmante plaats te vinden. Het dorp is nauw verbonden met het oude kasteel dat in de 10e eeuw werd gebouwd op het hoogste deel van de heuvel. Kronkelende straatjes lopen vandaar naar beneden en leiden bezoekers langs architectonische schoonheden. Grotendeels is de architectuur middeleeuws en zijn het de Renaissance paleizen die de rijkdom en glorie uit een lang verleden verklappen. De middeleeuwse Porta Macchiaia is nog intact en de imposante kathedraal werd rond het jaar 1000 gebouwd, maar daarna meerder malen vergroot.

In straatjes en rondom pleinen zitten goede restaurants gevestigd. Ze bieden de mogelijkheid om de typische producten van de streek te proeven. Kastanjes, paddenstoelen, spelt, salami en kazen maken deel uit van de lokale keuken. De aroma’s zijn vrijwel onveranderd gebleven sinds de Middeleeuwen, toen de lokale bevolking aangewezen was op het omringende gebied. Eekhoorntjesbrood en wild staat veelvuldig op het menu. Het vlees wordt gestoofd met olijven en kruiden of toegevoegd aan pastagerechten. Al het lekkers wordt weggespoeld met onder andere de wijn Candia dei Colli Apuani DOC.

Ponte della Maddelena

We sluiten onze trip af bij Ponte della Maddelena, bij het dorp Borgo a Mozzano. Deze imposante middeleeuwse brug verbindt de twee oevers van de rivier de Serchio en werd gebouwd in de 14e eeuw. De mythische brug staat ook bekend als de ‘Duivelsbrug’, een indrukwekkend technisch hoogstandje van die tijd. De bijnaam is te danken aan de legende waarbij de brug ’s nachts werd gebouwd door de duivel, maar bespot door de sluwheid van de bewoners.

Garfagnana is een schilderachtige streek om te ontdekken, weg van de drukke Toscaanse routes. Historische dorpen liggen weggestopt in een tijdloos landschap van groene valleien en hoge bergpieken. Met populaire Toscaanse bestemmingen in handbereik is deze streek een aangename afwisseling tijdens een bezoek aan deze schitterende Italiaanse regio.

Huurauto

Zoek, vergelijk en boek je huurauto via Discovercars.com. 24/7 support, gratis annulering.

Hoteltips

Booking.com

0 reacties op “Garfagnana, bergen en valleien buiten de gebruikelijke Toscaanse routes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.