Toscane

Castelnuovo di Garfagnana: een charmant dorp in Toscane

Castelnuovo di Garfagana Toscane

Castelnuovo di Garfagnana behoort tot een van de meest interessante dorpen in de ongerepte streek van Garfagnana. Omringd door bergen en valleien wordt dit noordelijke deel van Toscane minder druk bezocht dan andere delen van deze regio. Daarom is het zeker voor mensen op zoek naar rust, cultuur en unieke Italiaanse bestemmingen een fascinerende plek om te bezoeken. Maak kennis met Castelnuovo di Garfagnana: een uniek charmant dorp in Toscane.

Garfagnana

In het meest noordelijk deel van de provincie Lucca biedt Garfagnana een uniek landschap. Grofweg tussen de Apuaanse Alpen en de Toscaans-Emiliaanse Apennijnen is dit grondgebied rijk aan geschiedenis, legendes en tradities. Tijdens ons bezoek werden we keer op keer verrast met adembenemende panorama’s, oude forten en dorpen.

Garfagnana maakt deel uit van de provincie Lucca en tal van dorpen en gehuchten liggen genesteld in dit berggebied. In de dorpen lijkt de tijd te hebben stilgestaan tussen de oude muren van middeleeuwse en renaissancistische bolwerken. Een plaats van historisch en cultureel belang is Castelnuovo di Garfagnana, ongeveer 50 kilometer gelegen van de stad Lucca.

Het dorp Castelnuovo is op een strategische positie gebouwd op een hoogte van 270 meter. De geschiedenis van het dorp gaat terug naar de Etruskische en Romeinse tijd. De eerste officiële bronnen dateren uit 740 tijdens de Lombardische periode.

Castelnuovo di Garfagnana
Castelnuovo di Garfagnana in Toscane

Rocca Ariostesca

Een van de symbolen van het dorp is Rocca Ariostesca. Dit fort is gebouwd op een reeds bestaand versterkt gebouw uit de 10e eeuw. Wat we vandaag de dag zien dateert uit de 12e eeuw. Later, tijdens de overheersing van de stad Lucca, werd het uitgebreid met stadsmuren. Het heeft verschillende periodes van conflicten doorstaan. Na beschadigingen tijdens de WOII werd het fort gerestaureerd.

De machtige toren is verrijkt met een klok en in 1675 werd het terras gebouwd met uitzicht op het plein. Tegenwoordig wordt het ingezet voor tentoonstellingen en culturele evenementen. Ook kun je er een bezoek brengen aan het Archeologisch Museum met vondsten uit de prehistorische en Etruskische periode.

Kathedraal van Castelnuovo di Garfagnana

Een ander bezienswaardigheid is de kathedraal, gebouwd in de 15e eeuw in renaissancestijl, ter ere van de heilige Petrus en Paulus. Het heiligdom is gebouwd op een vorige kerk uit de 12e eeuw. De gevel is sober, maar het is vooral het interieur dat de meeste bezoekers trekt. Binnen zijn mooie kunstvoorwerpen te bezichtigen, waaronder een 15e -eeuws houten kruisbeeld, het altaarstuk van San Giuseppe en waardevolle schilderijen van beroemde kustenaars.

Het fort van Mont’Alfonso

Het fort van Mont’Alfonso bevindt zich ten westen op korte afstand van het dorp. De panoramische positie is al een reden voor een bezoek. Het fort is vernoemd naar Alfonso II d’Este die het aan het eind van de 16e eeuw liet bouwen. Binnen de muren kun je wandelen door mooie tuinen met schitterende uitzichten over de omringde omgeving, de Apuaanse Alpen en de Apennijnen.

Tussen de hoge middeleeuwse huizen en op gezellige pleinen is het goed vertoeven. Er zijn diverse restaurants waar je de heerlijke Toscaanse keuken kunt proeven. Eenvoudige en smaakvolle gerechten worden er geserveerd. Geniet van lokale specialiteiten vergezeld met een glas lokale wijn.

Castelnuovo di Garfagnana
Castelnuovo di Garfagnana
Castelnuovo di Garfagnana

Omgeving van Castelnuovo di Garfagnana

Omringd door een fascinerend berglandschap en schitterende natuur biedt Castelnuovo di Garfagnana een uitstekende uitvalsbasis voor natuurliefhebbers en avonturiers. Er is een groot netwerk van wandel- en fietspaden. Maak een wandeling langs de rivieroever van de Serchio-rivier die door het dorp stroomt.

Het Ariosto-pad biedt wandelaars een wandeling te maken van ongeveer 6 kilometer en duurt ongeveer anderhalf uur. Start bij het fort van Ariostesca en ga over de brug naar het dorp Torrite. Onderweg zijn archeologische opgravingen te zien van oude baden. Wij keerden terug via Debbia naar Castelnuovo.

Wij hebben een prachtige autotocht gemaakt door Garfagnana en bezochten onder ander ook het mooie middeleeuwse dorp Barga.

Castelnuovo di Garfagnana in Toscane
Castelnuovo di Garfagnana

Castelnuovo di Garfagnana is een fantastische bestemming. De combinatie van een rijke geschiedenis, een adembenemend landschap, authentieke cultuur en heerlijk eten maakt het tot een onvergetelijke bestemming.

1 reactie op “Castelnuovo di Garfagnana: een charmant dorp in Toscane

  1. VEERLE DE RIDDER

    Het fort van mont’Alfonso wordt dikwijls vergeten. Het is er prachtig en verzorgd met mooie uitzichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.