Puglia Roadtrip

Een autoroute langs Puglia’s betoverende bestemmingen

Dorp Alberobello in Puglia

De Zuid-Italiaanse regio Puglia is de laatste jaren uitgegroeid tot een populaire vakantiebestemming. Deze regio heeft ook veel te bieden voor reizigers die op zoek zijn naar een authentieke Italiaanse ervaring. Wij hebben veelvuldig genoten van de vele pittoreske dorpen, de adembenemende kustlijn, de rijke geschiedenis en culinaire hoogtepunten. Puglia is tevens een uitstekende regio om een bijzondere en afwisselende autoreis te maken. Reis met ons mee in een autoroute langs Puglia’s betoverende bestemmingen, elk met zijn eigen unieke karakter en charme.

Gargano

We starten onze reis in de streek Gargano met zijn betoverende ligging aan de kust in het noorden van Puglia.  Smalle witte stranden liggen in de schaduw van hoge witte kliffen. Charmante dorpen kijken uit over een azuurblauwe zee of worden omringd door groene weelderige vegetatie. Naast een indrukwekkend landschap herbergt Gargano oude ruïnes, kerkjes en historische monumenten die getuige zijn van een rijk historisch erfgoed.

Een van de mooiste dorpen van Italië is Vico del Gargano. Een wandeling door de geplaveide straatjes is een reis ver terug in de tijd. Het historisch centrum is een opeenvolging van oude gebouwen, steegjes, trappen en smalle doorgangen. Niet ver er vandaan kijkt het witgekalkte dorp Peschici uit vanaf een hoge rots over zee. Witte huizen leunen tegen elkaar aan, waarvan sommige met koepeldaken het een oosters tintje geven. Op het hoogste deel staat een kasteel dat door Noormannen aan het einde van de 10e eeuw werd gebouwd. Beneden aan de kustlijn zijn het uitgestrekte stranden die zonaanbidders betoveren met hun natuurlijke schoonheid.

Bovenop een witte kalkstenen klif ligt het oude stadje Vieste met zijn melkwitte huizen en uitzicht op de turquoise zee. Bewonder de monoliet Pizzomunno en reis langs de Baia dei Faraglioni, een van de mooiste baaien van Italië. Vergeet niet een bezoek te brengen aan het heiligdom van Monte Sant ’Angelo, een belangrijke bedevaartsplaats dat op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat.

Vieste Puglia’s betoverende bestemmingen

Polignano a Mare

Na ruim 2 uur rijden van Monte Sant ‘Angelo bereiken we het schilderachtige kustplaatsje Polignano a Mare. Het plaatsje staat bekend om zijn adembenemende kliffen die oprijzen uit de Adriatische Zee. De rotsformaties creëren een schilderachtig decor met daarbovenop gebouwd Polignano, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Smalle steegjes leiden bezoekers naar fraaie pleinen en oude monumenten. 

Een hoogtepunt is het beroemde strand van Lama Monachile, ook wel ‘Cala Porto’ genoemd. Deze kleine baai wordt omgeven door kliffen en schoongespoeld door kristalhelder zeewater.

Polignano a Mare Puglia’s betoverende bestemmingen

Monopoli

Ruim een kwartier rijden verderop wacht Monopoli om ontdekt te worden. Wij maakten een ontspannen wandeling langs de oude haven waar kleurrijke vissersboten dobberen in het water. De promenade biedt een schitterend uitzicht over zee. De lange geschiedenis is terug te zien in de vele historische gebouwen. Smalle straatjes en geplaveide piazza’s bieden een glimp van het authentieke Zuid-Italiaanse leven.

De kathedraal van Monopoli dateert uit de 18e eeuw en is een goed voorbeeld van barokke architectuur. Een ander imposant bouwwerk is het Castello di Carlo V, een kasteel gebouwd tijdens de Spaanse overheersing. Mis niet het Martinelli-paleis, gebouwd door de Venetianen aan het einde van de 15e eeuw.

Monopoli Puglia’s betoverende bestemmingen

Alberobello

Niet aan de kust, maar landinwaarts in de Itria-vallie, vinden we het iconische dorp Alberobello dat sinds 1996 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst staat. Het historisch centrum is wereldberoemd om zijn unieke architectuur van de trulli-huizen. Deze kegelvormige huizen met grijze puntdaken creëren een sprookjesachtig stedelijk landschap.

De wijk Rione Monti bestaat uit zo’n 1030 trulli. Mis niet de bijzonder kerk van Sant’Antonio da Padova, ook in de vorm van een trullo. Ook al is Alberobello uitgegroeid tot een bekende toeristische bestemming, een wandeling door de straatjes is een must. Nergens anders ter wereld vind je zo’n unieke plek. Veel van deze oude huizen herbergen tegenwoordig kleine winkeltjes, restaurants en ambachtelijke werkplaatsen.

Alberobello Puglia’s betoverende bestemmingen

Ostuni

Ostuni wordt ook wel ‘Città Bianca’ oftewel de ‘Witte Stad’ genoemd, een verwijzing naar de grote concentratie van witte huizen. Het witte silhouette van de stad steekt fraai af tegen de strakblauwe hemel. In werkelijkheid is de reden van de witte gekozen kleur niet zo poëtisch, want in het verleden werd Ostuni meerdere keren getroffen door de pest. Om het stadje te ontsmetten werden de muren van de gebouwen met kalk bedekt.

Ostuni is gebouwd op drie kleine heuvels en ligt slechts op 8 km van de Apulische stranden. De huizen beklimmen de hellingen en het centro storico bestaat uit een wirwar van kronkelende straatjes, trappen en pleintjes. Op de top van de heuvel staat de 15e -eeuwse kathedraal van Ostuni met een fraai roosvenster.

Ostuni Puglia’s betoverende bestemmingen

Lecce

De stad Lecce is een van de hoogtepunten van de zonovergoten regio Puglia. Het historisch centrum is een grote verzameling van barokke architectonische schoonheden. Deze schatkist vol barokke kunstschatten is een waar openluchtmuseum. Verdwaal in de straten en laat je imponeren door de vele indrukwekkende historische gebouwen.

Gelegen in het hart van het oude centrum bevindt zich Piazza del Duomo met zijn barokke kathedraal. De Basiliek van Santa Croce is een van de bekendste kerken die je zeker moet bekijken. Alleen al de voorgevel met zijn hoeveelheid aan decoraties is een lust voor het oog. Naast vele ander heiligdommen vertelt het Romeins amfitheater een andere lange geschiedenis van de stad. Dit oude bouwwerk bevindt zich bij Piazza Sant’Oronzo en werd pas in 1929 ontdekt.   

Beste activiteiten in Lecce die direct te boeken zijn

Lecce Puglia’s betoverende bestemmingen

Salento

De stad Lecce wordt ook wel de ‘Parel van Salento’ genoemd, een streek met tal van bijzondere plaatsen en de meest mooie stranden. Zo ligt het stadje Otranto zo’n 40 minuten rijden van Lecce. Combineer je bezoek met het bezichtigen van het Aragonese kasteel, gebouwd in de 15e eeuw, en strijk neer langs het lange strand. Gallipoli ligt zuidelijker en is eveneens een fascinerende plek om te bezoeken. Wandel in de wirwar van straatjes en proef de authentieke keuken van de streek. Ook hier is het de zee die je zal verleiden om een duik te nemen in het glasheldere water.

Wij brachten enige tijd door in Santa Maria al Bagno, een oud vissersdorp waar de tijd lang geleden is stil blijven staan. Langs een mooie promenade kun je heerlijk zitten op een van de terrassen die uitkijken op de Ionische Zee. Dichtbij ligt het historische stadje Nardò en kun je een wandeling maken langs de kustlijn in het nationaal park Porto Selvaggio. Hier liggen prachtige baaien verscholen achter een dicht begroeid dennenbos.

Salento

De kust van Salento is een opeenvolging van gouden stranden, helder zeewater en unieke kustplaatsen. De glinsterende Ionische en Adriatische Zeeën nodigen reizigers uit om te genieten van zon, zee en strand.

Erg mooi zijn Porto Cesareo, Porto Selvaggio, Punta Suina en Porto Badisco. Wij waren onder de indruk van de grillige kust met geheimzinnige grotten bij Santa Maria di Leuca. Dit zijn slechts enkele van de vele mooie badplaatsen langs de Salentijnse kust. Wij raden daarom ook aan om enkele dagen hier te verblijven en de tijd de nemen om te genieten van al het moois wat deze streek te bieden heeft.

Salento Puglia’s betoverende bestemmingen
salento Puglia’s betoverende bestemmingen
salento Puglia’s betoverende bestemmingen

Puglia is een unieke regio waar geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid samenvloeit. Puglia staat garant voor een unieke reiservaring en deze route brengt je langs een adembenemende kustlijn, mooie stranden en historische plaatsen waar culinaire specialiteiten worden geserveerd. Deze regio zal je hart stelen met zijn variatie en schoonheid. Een reis langs Puglia’s betoverende bestemmingen is een reis door de tijd en natuurlijke schoonheid.

Beste activiteiten in Salento die direct te boeken zijn

Hotels in Puglia

Booking.com

0 reacties op “Een autoroute langs Puglia’s betoverende bestemmingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.