Piemonte

Verken Bra: slowfood, kaas en barokke architectuur

Stadje Bra in Piemonte Le Langhe Roero

Het stadje Bra staat bekend om zijn kaas, slowfood en prachtige barokke architectuur. Gelegen in de provincie Cuneo in de regio Piemonte is Bra met zijn vele bezienswaardigheden een heerlijk stadje voor een dagje uit. Sterker nog, Bra is een van de belangrijkste plaatsen van Roero met zijn eet- en wijncultuur. Verken Bra: slowfood, kaas en barokke architectuur.

Le Langhe en Roero

De provincie Cuneo strekt zich uit richting de Ligurische kust. Het landschap is een harmonieus geheel van glooiende heuvels bezaaid met wijngaarden. Middeleeuwse heuveldorpen en kastelen bewaken al eeuwenlang het grondgebied. Deze vruchtbare streek staat bekend om zijn vele lekkernijen en uitstekende wijnen. Zeker voor eet- en wijnliefhebbers is dit een waar paradijs. Hier vind je witte truffels, hazelnoten, diverse kazen en vleeswaren. Om nog maar te zwijgen over de wijnen zoals de wereldberoemde Barolo en Barbaresco. De wijnstreek van Le Langhe, Monterrato en Roero staat sinds 2014 op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Met meer dan 130 kilometer aan panoramische wegen leent deze streek zich uitstekend voor schitterende autotochten, maar ook om er te wandelen of te fietsen. Wij hebben genoten van de vele uitzichten over de uitgestrekte heuvels van Le Langhe en Roero.

Korte historie van Bra

Tijdens een van onze autoroutes maakten we een stop in Bra, een stad van zeer oude oorsprong die teruggaat naar de Romeinen. Vlakbij stichtten de Romeinen in de 2e eeuw de stad Pollentia, tegenwoordig Pollenzo genoemd, een gehucht van de gemeente Bra, een kruispunt van handel tussen Ligurië en Piemonte. Bra is de Longobardische afkorting van Brayda, dat wil zeggen eigendom van uitgestrekte grond.

Na de val van het Romeinse Rijk trokken de inwoners van Pollentia verder naar het noorden, waar het huidige stadscentrum van Bra zich bevindt. Na verschillende conflicten met de nabijgelegen steden Alba en Asti kwam Bra halverwege de 13e eeuw in handen van de Visconti familie en werd in 1515 geplunderd door de Fransen. Vanaf 1760 werd Bra een van de belangrijkste centra van de streek en beschermd door het Huis van Savoye. Vanaf deze periode ontwikkelde het stadje zich verder uit en werd het centro storico opgesierd met schitterende architectonische werken.

Stadje Bra in Piemonte Le Langhe Roero

Het historisch centrum van Bra

Bra staat bekend om zijn kaas en andere overheerlijke producten. Maar er is meer, want in de straten vind je prachtige voorbeelden van Piemontese barokarchitectuur, paleizen en kerken. Het is onmogelijk om het historisch hart van Bra niet te waarderen met zijn mooie gebouwen.

Het centrum loopt rond de hoofdstraten Corso Garibaldi en via Cavour. De eerstgenoemde straat staat bekend om zijn mooie arcades. De tweede om zijn vele cafés en clubs. Piazza Caduti per La Libertà met het standbeeld van San Giuseppe Cottolengo vormt het hart van het stadje.

Zizzola

Het hoogste punt van de stad ligt op de Monteguglielmo-heuvel waar de merkwaardige Zizzola is gebouwd. Dit symbolisch monument van Bra is zichtbaar vanuit elk punt van het stadje. Het merkwaardige gebouw werd gebouwd in 1840 in opdracht van de rijke koopman Tommaso Bruno.

Stadje Bra in Piemonte Le Langhe Roero
Stadje Bra in Piemonte Le Langhe Roero
Stadje Bra in Piemonte Le Langhe Roero
Stadje Bra in Piemonte Le Langhe Roero
Stadje Bra in Piemonte Le Langhe Roero
Stadje Bra in Piemonte Le Langhe Roero
Stadje Bra in Piemonte Le Langhe Roero
Stadje Bra in Piemonte Le Langhe Roero
Stadje Bra in Piemonte Le Langhe Roero

Slowfood en kaas

Bra staat bekend om zijn slowfoodbeweging dat door de Braidese Carolo Petrini in 1983 werd opgericht. De slowfoodbeweging is door heel Italië en zelfs in het buitenland een begrip geworden. Het is de grote tegenhanger van de fastfood en kort samengevat promoot het juist lokale duurzame seizoensproducten en het milieu. Ieder jaar in september is Bra vier dagen lang de wereldhoofdstad van kaas. Tijdens de laatste editie deden zo’n 300 kaasproducenten mee uit maar liefst 23 landen.

Kortom Bra is een fantastisch stadje voor een dagje uit of een ideale uitvalsbasis om de streek van Roero en Le Langhe te verkennen. Wij hebben genoten van de charme van het historisch centrum en culinaire hoogtepunten omringd door de rustige en natuurlijke schoonheid van het gebied. Bra is zo’n plek die je niet snel zal vergeten.

Hotels in Le Langhe

Booking.com

0 reacties op “Verken Bra: slowfood, kaas en barokke architectuur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.