Piemonte

Barolo, een ultieme bestemming voor fijnproevers en wijnliefhebbers

Dorp Barolo in de wijnstreek Le Langhe, regio Piemonte
DiscoverCars.com

Midden in de streek Le Langhe van de Noord-Italiaanse regio Piemonte, kijkt het dorp Barolo uit over glooiende heuvels bedekt met wijngaarden. De meeste bezoekers worden aangetrokken door de wereldberoemde wijn, maar wie verder kijkt ontdekt een charmant dorp met pittoreske straatjes en architectuur. Het dorp Barolo staat, sinds kort, niet voor niets op de lijst van ‘I Borghi più belli d’Italia’ oftewel de mooiste dorpen van Italië. Dit dorp ademt nog steeds de eenvoud en tradities die door de tijd heen niet zijn veranderd. Verken Barolo, een ultieme bestemming voor fijnproevers en wijnliefhebbers.

Het landschap van Le Langhe, UNESCO-Werelderfgoed, bestaat niet alleen uit wijngaarden en wijnwinkels. Het historisch en artistiek erfgoed is even mooi als fascinerend. Wanneer we de slingerende wegen volgen passeren we onder andere kerken, kastelen en prachtige heuveldorpen.

Het kasteel van Barolo

Midden in dit prachtige landschap ligt bovenop een plateau het dorp Barolo, omringd door bergen. Bareu of Bareul, zoals het dorp in Piemontees dialect wordt genoemd, wordt gedomineerd door het kasteel van de markies Falletti di Barolo. Deze machtige bankiersfamilie kregen het rond 1250 in handen en bleef eigenaar tot 1864. Het kasteel valt op door zijn fraaie architectuur.

Het was de markiezin Giulia Colbert die als eerste experimenteerde met de Barolo-wijn. Binnen, in het Wijnmuseum, wordt daar meer uitleg over gegeven. Ook zijn er kamers te bewonderen gevuld met antiek meubilair van de markiezin. Vanaf een panoramisch terras heb je een waanzinnig uitzicht op de omringende heuvels.

Barolo Piemonte Le Langhe
Barolo Piemonte Le Langhe

Het kurkentrekkersmuseum bevindt zich op Piazza Castello, gevestigd in een oude kelder met typische bakstenen gewelven. Er zijn meer dan 500 voorbeelden van kurkentrekkers te bewonderen, vanaf de 18e eeuw tot heden, van over de hele wereld.

Wijn is overal voelbaar in Barolo

Wanneer we de smalle straatjes volgen, wandelen we langs de kerk van San Donato, herbouwd in de 18e eeuw, bovenop de overblijfselen van een eerdere kerk. We passeren restaurants, bars, terrasjes en natuurlijk diverse wijnhuizen. De aanwezigheid van wijn is overal voelbaar. Het voelt bijna alsof het een heilige plaats is voor liefhebbers van lekker eten en drinken. Een bezoek aan Barolo is dan ook niet compleet, om na het proeven van deze prestigieuze wijn een fles Barolowijn mee naar huis te nemen. Barolo wordt gewonnen uit de Nebbiolo-druif en wordt slechts in elf gemeenten in dit gebied geproduceerd.

Natuurlijk zijn er meer momenten om in Barolo te kunnen proosten. Het gehele jaar door zijn er tal van culturele evenementen gewijd aan proeverijen.

Barolo Piemonte Le Langhe
Barolo Piemonte Le Langhe
Barolo Piemonte Le Langhe
Barolo Piemonte Le Langhe
Barolo Piemonte Le Langhe

Omgeving van Barolo

Niet alleen het dorp nodigt uit voor een aangename wandeling, maar ook het proeven van wijn en lekker eten. Je kunt er in de omgeving mooie wandelingen en fietstochten maken en onderweg genieten van het al het goede wat deze vruchtbare grond te bieden heeft.

Wij maakten een onvergetelijke autotocht door Le Langhe, een harmonieus landschap geboren uit het werk van mens en natuur. Wijn- en boomgaarden bedekken de glooiende heuvels. Tarwevelden groeien op de vlaktes. Er is geen betere manier om het grondgebied te leren kennen vanaf spectaculaire uitkijkpunten en je route te volgen over slingerende wegen.

Le Langhe Piemonte

Kastelen en dorpen waken hier al eeuwenlang over het grondgebied en vertellen een lange geschiedenis. Schilderachtige plaatsen zoals Neive, La Morra, Alba en Bra zijn stuk voor stuk een bezoek waard.

In Le Langhe speelt wijn de hoofdrol. Barolo is een van de meest prestigieuze en gewaardeerde wijnen ter wereld. Men komt van heinde en verre om alle geheimen van dit deel van Piemonte te ontdekken. Maar wie verder kijkt dan alleen deze uitzonderlijke wijn, ontdekt een magnifiek landschap vol historische pareltjes. Barolo is meer dan alleen wijn.

Beste activiteiten in Barolo die direct te boeken zijn

Hotels in Le Langhe

Booking.com

0 reacties op “Barolo, een ultieme bestemming voor fijnproevers en wijnliefhebbers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.