Murano, Burano & Torcello

Spring op de vaporetto en bezoek de Venetiaanse eilanden Murano, Burano en Torcello. In een dag kun je alle drie de eilanden makkelijk verkennen.

Murano staat bekend om zijn glasproductie. Net als Venetië bestaat het eiland uit kleine eilanden die met elkaar verbonden zijn. De glasproductie wordt al eeuwenlang van vader op zoon overgedragen. De geheimen van het vak worden angstvallig door de families bewaakt. Het glasmuseum zit in Palazzo Giustinian. Maar… er is meer dan glas. Mooie architectuur is terug te zien in de basiliek van Sinti Maria en Donato uit de 7e eeuw.

Burano is beroemd om zijn kleurrijke huisjes, maar ook vanwege de eeuwenoude kantkunst en scheve klokkentoren. Volgens de legende schilderden vissers hun huizen om ze bij terugkeer, na de visvangst, makkelijk terug te vinden. Tijdens winterdagen kan het er erg mistig zijn. Waar of niet waar? Het resultaat is in ieder geval een groot kleurenpalet die iedere fotograaf wil vastleggen. Mooi is de Piazza Baldassare Galuppi met de enige kerk San Martino. In enkele straatjes wordt kant verkocht dat hier al eeuwenlang wordt gemaakt.

Torcello is een van de oudste nederzettingen in de Venetiaanse Lagune. Het is er een oase van rust en wordt lang niet zo druk bezocht als de andere eilanden. Tegenwoordig wonen hier slecht een handvol mensen, terwijl het ooit het dichtstbevolkte eiland was. Er staat een mooie oude basiliek en een romaanse klokkentoren uit de 11e eeuw. Naast de Santa Fosca kerk kun je niet om de duivelsbrug heen.