Sicilië

Siciliaans barok

Er zijn zo van die gesprekken, waarbij je zit op het puntje van de stoel, omdat je zo enthousiast aan het vertellen bent. Laatst hadden we een dergelijk gesprek met vrienden aan de keukentafel. Het ging natuurlijk weer over een onvergetelijke reis in Italië: Sicilië.

We zijn niet vaak stil, maar de 1ste keer dat we door het ruige vulkanische landschap van Sicilië reden, waren we dat wel. Wow, wat was dat indrukwekkend. Evenals onder andere de steden Noto, Modica en Ragusa Ibla, gelegen in het zuidoosten van Sicilië. Wij verbleven een maand op dit prachtige eiland, in het plaatsje Chiaramonte Gulfi, en het verlangen om terug te keren is groot.

Op 11 januari 1693, na een enorme uitbarsting van de Etna, werd Zuidoost-Sicilië getroffen door een zware aardbeving. Maar uit de ramp verrees een uniek wonder. De steden werden herbouwd met het plaatselijke aanwezige lichte kalksteen, in barokke architectuur. Het abrikoos gele Noto en amandel witte Modica zijn prachtige steden geworden. Sinds 2002  staat het gebied Val di Noto met zijn barokke stadjes op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wanneer je rondrijdt in het landschap rondom Ragusa en Noto vallen de vele honderden muurtjes op. Ze zijn gemaakt door boeren en doormiddel van gestapelde stenen. Op deze manier ontstonden er grenzen tussen de akkers.

Noto

Noto is het barokke juweel van Italië en de ooit verwoeste stad is nu mooier dan ooit. Het pas gerestaureerde centrum is zo perfect dat het lijkt op een filmdecor. Je wordt getroffen door de grote pleinen en de majestueuze terrassen en trappen die de verschillende niveaus van de stad verbinden. De schoonheid van de vele gebouwen wordt grotendeels bepaald door het kalksteen waarvan het is gebouwd. Het goudgele zandsteen is echter broos, waardoor de stad de bevingen en trillingen, die deze streek kenmerkt, slacht kan verdragen. Overal in Noto staan architectonische juweeltjes. Wij bewonderen de vele indrukwekkende paleizen, kerken en andere gebouwen. Rondom Noto vind je een landschap van olijf-, amandel- en citrusbomen en de prachtige Siciliaanse kust.

Ragusa Ibla

Ragusa Ibla is een museumstad, gebouwd langs de hellingen van twee naast elkaar gelegen heuvels. De grotendeels verkeersvrije straten en mooie gevels van goudkleurige kalkstenen paleizen en stadhuizen zijn prachtig. Verken het centrum te voet en loop door de wirwar van straatjes. Het lijkt net of alle huizen, kerken en palazzi op elkaar gestapeld zijn en tegen de helling zijn geplakt. Op verschillende punten kun je genieten van een adembenemend uitzicht.

Eenmaal in het hart van het historisch centrum en je loopt op de Piazza del Duomo heb je het gevoel alsof je op een filmset staat. Het plein wordt omringd door palmbomen en gedomineerd door de Duomo di San Giorgio. We lopen via de boulevard naar Giardino Ibleo. Dit mooie park biedt een fantastisch uitzicht op de stad. Ragusa Ibla is geen bekende toeristische bestemming, zodat je het in alle rust kunt ontdekken.

Modica

Op 15 km ten zuiden van Ragusa ligt, op de hellingen van een steile kloof, het mooie Modica. Ook deze stad werd na de aardbeving van 1693 herbouwd. De bloeiende barokke stad is net zo beroemd om zijn chocolade als om zijn architectuur. Langs de Corso Umberto I zitten de beste adressen, Caffè dell’Arte en Bonajuto, om de traditionele chocolade te proeven. Elk jaar in april is hier het Chocobarocco Festival.

Via smalle straatjes, steegjes en trappen klauterden we naar het bovenste gedeelte van de stad. Van alle bezienswaardigheden is de machtige Chiesa di San Giorgio met zijn trap van 250 treden het spectaculairst. Voor een fraaie stadswandeling haalden wij een wandelkaart bij het plaatselijke informatiekantoor aan de Corso Umberto I.

We zijn eigenlijk nog niet klaar met ons verhaal. Graag willen we nog meer vertellen over de Etna, Valle dei Templi in Agrigento en andere steden in het zuiden van Sicilië. Ja…, wij blijven nog even doorkletsen aan de keukentafel over onze droomreis.

2 reacties op “Siciliaans barok

  1. Tinka Pothaar

    Weer geweldig om te lezen en ook weer prachtige foto’s, bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.