Sicilië Stedentrip

Noto, het hoogtepunt van Siciliaans barok

Noto kathedraal in Sicilië

Het was het jaar 1693 die het leven van de inwoners van Zuid-Sicilië compleet veranderde. Na een enorme uitbarsting van de Etna werd de streek verwoest door een aardbeving. Vooraanstaande architecten werden aangetrokken voor de wederopbouw. De steden werden getransformeerd in de meest prachtige juweeltjes. Caltagirone, Millitello Val di Catania, Catania, Modica, Palazzolo, Ragusa Ibla, Scicli en Noto zijn stuk voor stuk hersteld en staan sinds 2002 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ontdek samen met ons Noto, het hoogtepunt van Siciliaans barok. 

UNESCO-Werelderfgoed

Het is niet alleen door de benoeming van UNESCO dat Noto en omgeving steeds meer bezocht wordt, maar ook door de populaire Italiaanse detectiveserie Montalbano. Er is zelfs een Montalbanotour, waarbij fans in de voetsporen stappen van Inspecteur Montalbano en een route volgen door de fascinerende streek van Val di Noto. Wij trekken ons eigen plan en starten onze wandeling bij Porta Reale die ons via de corso Vittorio Emanuele naar het hart van het stadje brengt.

Opgetrokken met het karakteristieke goudgele kalksteen

Gebouwen en monumenten zijn opgetrokken met het karakteristieke goudgele kalksteen uit de omgeving. Wanneer de zon schijnt, kleurt het kalksteen in allerlei tinten. Tijdens zonsondergang verandert de schoonheid van Noto in een waterval van warme kleuren. Een roze en gouden gloed valt neer op de indrukwekkende monumenten van 18de -eeuwse barokkunst. Architecten als Rosario Gagliardi, Vincenzo Sinatra en Antonio Mazza zijn onder andere verantwoordelijk voor dit spektakel.

Stad Noto op Sicilië
Stad Noto op Sicilië
Stad Noto op Sicilië
Stad Noto op Sicilië
Stad Noto op Sicilië
Stad Noto op Sicilië
Stad Noto op Sicilië

Stenen tuin

Onder leiding van de hertog van Camastra herbouwden de inwoners, die de aardbeving hebben overleefd, dit charmante juweeltje tot wat het nu is. Een achthoekig stratenplan werd gevuld met paleizen en kerken. De architecten die de scepter zwaaiden, lieten zich inspireren door de 17de -eeuwse barokarchitectuur. Aan diverse gevels en balkons van huizen en monumenten zijn barokke elementen terug te vinden. In de volksmond wordt Noto ook wel de ‘stenen tuin’ genoemd, vanwege de eenheid en keuze van het zandsteen dat is gebruikt voor de wederopbouw.

Het zachte kalksteen heeft ook een keerzijde, omdat het zo broos is kan het trillingen en bevingen slecht weerstaan. Mede vanwege slecht onderhoud stortte de koepel van de kathedraal in 1996 in elkaar. Na de restauratie en benoeming door UNESCO zijn de bewoners zich bewust geworden van hun artistieke erfgoed. Tegenwoordig wordt het historisch centrum zorgvuldig beheerd en onderhouden.

We passeren piazza’s en majestueuze trappen. Aan Piazza Municipio bewonderen we de Duomo met de herbouwde koepel. Er tegenover staat het fraaie stadshuis en de kerk van San Francesco all’Immacolata kijkt trots op ons neer. Bij Palazzo Trigona beklimmen we de traptreden langs barokke gebouwen met gedetailleerde ornamenten en sierlijke gevels. Deze trap brengt ons naar Noto Alta, de bovenstad. Hier is een bezoek aan de kerk Santa Maria di Gesù absoluut een bezoek waard. We kijken neer op Noto en het omringende landschap.

Stad Noto op Sicilië
Stad Noto op Sicilië
Stad Noto op Sicilië
Stad Noto op Sicilië
Stad Noto op Sicilië
Stad Noto op Sicilië
Stad Noto op Sicilië
Stad Noto op Sicilië
Stad Noto op Sicilië

De uitzichten moeten vooral in de winter sprookjesachtig zijn, wanneer amandelbomen in bloei staan. De amandelen van Noto zijn wereldberoemd. Ze zijn een van de ingrediënten voor de bekende crema di mandorla, oftewel amandelpasta. Wie Sicilië bezoekt zal ook het marsepein van het eiland ontdekken. Waar je ook komt, overal vind je de meest mooie vormen en kleuren van dit zoete goed. De amandelnoot van Noto is een basiselement.

Riserva Naturale l’Oase di Vendicari

Wie Noto bezoekt doet er goed aan om de Riserva Naturale l’Oase di Vendicari te bezoeken. Dit natuurreservaat ligt aan zee en heeft ongerepte stranden. We volgden goede paden en ontdekten zoutmeren waar tussen oktober en maart honderden vogelsoorten neerstrijken. Flamingo’s, pelikanen, ooievaars en kraanvogels zijn enkele daarvan. Een van de mooiste stranden is bij de baai van Cala Mosche, vaak gebruikt bij filmopnames.

Wie meer Siciliaans barok wil ontdekken maakt een rondreis door Val di Noto en bezoekt enkele andere van de acht baroksteden. Wij hebben volop genoten en keren vast en zeker een keer terug naar deze bijzondere plek van Zuid-Sicilië.

Booking.com

0 reacties op “Noto, het hoogtepunt van Siciliaans barok

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.