Gardameer Lombardije Roadtrip

De geheimen van het Alto Garda Bresciano Park

Het dorp Piève uitkijk over het Gardameer Italië

Het prachtige Alto Garda Bresciano Park ligt in de provincie Brescia. Het park kent twee gezichten, met aan de ene kant de beroemde Garda Riviera, met zijn mediterrane klimaat en weelderige vegetatie en aan de andere kant het bergachtige achterland, waar bergpieken wel meer dan 2000 meter hoog reiken.

Vaak bezochten wij de kleurrijke plaatsjes Salò, Gardone Riviera, Toscolano Maderno, Gargnano en Limone sul Garda, onderdeel van het natuurpark. Als we dan over de provincieweg Via Gardesana Occidentale reden, met het blauwglinsterende water van het Gardameer aan onze ene zijde en de steile bergwanden aan de andere, konden we het nooit laten om het stuur om te gooien. Want wie de afslag bergopwaarts neemt, weet als geen ander hoe prachtig de alpine omgeving is, bezaaid met prachtige dorpen en spectaculaire autoroutes.

Het meer, de bergen, de alpine sfeer en mediterrane smaken vloeien hier samen tot een geheel. Ontdek samen met ons het Alto Garda Bresciano Park met enkele verborgen juweeltjes.

Strada della Forra

Een van de spectaculairste autoroutes van Italië vind je hier in het Alto Garda Bresciano Park. Het is de Strada della Forra, een weg dwars door de Brasa kloof, ook wel bekend als de Brasa Schlucht. Deze legendarische weg verbindt de oever van het Gardameer met enkele kleine dorpen, hoger gelegen in het gebergte. De smalle bergweg, officieel bekend als de Via Benaco SP38 met tal van haarspeldbochten, slingert langs watervallen en doorkruist diverse tunnels.

Het was Winston Churchill die het als achtste wereldwonder beschouwde. Niet voor niets werd de weg uitgekozen en gebruikt in de James Bond film Quantum of Solace. De weg is een avontuur op zich en de adrenaline giert door je lijf. Het is een hele belevenis.

Alto Garda Bresciano Park Gardameer Brescia
Alto Garda Bresciano Park Gardameer Brescia
Alto Garda Bresciano Park Gardameer Brescia

Halverwege, in de kloof, bevinden zich twee restaurants. Wij kozen steevast voor Ristorante La Forra voor de meest heerlijke streekgerechten. Reserveren is aan te bevelen, want het restaurant is populair onder de lokale bevolking. Vers gevangen vis uit het meer staat natuurlijk op het menu en niet te versmaden is de lokale spies met allerlei soorten vlees.

Pieve

Als je de weg Strada della Forra verder naar boven volgt kom je uit in het charmante dorpje Pieve. Het is een must om hier de auto te parkeren en een wandeling door het middeleeuwse dorp te maken. Eeuwenlang was de enige manier om Pieve te bereiken per ezelpad. Pas in 1913 werd er een weg aangelegd die Porto, Pieve en Vesio met elkaar moest verbinden. De tijd heeft hier dus eeuwenlang stil gestaan. Wij wandelen maar al te graag door de smalle geplaveide straatjes met aan weerszijde hoge oude huizen. Aan balkons hangen bloemen en de gevels worden opgesierd door wapperend wasgoed. In tegenstelling tot de drukbezochte dorpen beneden aan het meer, is het hier een verademing om rond te dwalen.

Als je uiteindelijk uitkomt op Piazza Cozzaglia heb je een verbluffend uitzicht op het Gardameer met aan de overkant de Monte Baldo. Een hotel en een bar, gelegen aan het plein, bieden de mogelijkheid om plaats te nemen op de zogeheten griezelterrassen die zo’n 400 meter boven het meer hangen. Drink een koffie of aperitief en deze herinnering zal onuitwisbaar in je geheugen gegrift blijven staan.

We wandelen langs het oude stadshuis met een mooi fontein, passeren de bibliotheek op Piazza Marconi om uiteindelijk uit te komen bij de kerk van Pieve. De christelijke kapel dateert uit de 8e -9e eeuw. In het jaar 1000 werd deze afgebroken om plaats te maken voor een grotere Romaanse kerk geweid aan Johannes de Doper. De kerk die er nu staat kreeg zijn uiterlijk na een flinke verbouwing rond 1570. Binnen wordt het heiligdom versierd met schilderijen, altaren en balustraden daterend uit de 17e en 18e eeuw.

Alto Garda Bresciano Park Gardameer Brescia
Alto Garda Bresciano Park Gardameer Brescia
Alto Garda Bresciano Park Gardameer Brescia
Alto Garda Bresciano Park Gardameer Brescia

Tremosine

De weg die van Pieve naar Vesio gaat is eveneens prachtig. Deze twee dorpen zijn onderdeel van 18 andere plaatsjes die tot de gemeente Tremosine behoren en bijna allemaal in deze bergketen verspreid liggen. De streek is dunbevolkt en verschillende wegen doorkruizen de slaperige gehuchten.

Het landschap bestaat uit heuvels, bergen en diepe valleien. Een juweeltje tussen al dit natuurschoon is de kleine hermitage van San Michele. Wie kiest voor bergwandelingen of mountainbiken volgt het netwerk van bewegwijzerde paden en zal opgaan in de prachtige ruige natuur van het Alto Garda Bresciano Park.

Alto Garda Bresciano Park Gardameer Brescia

Met de aanwezigheid van het Gardameer, die het klimaat, de flora en fauna van de streek beïnvloedt, is het natuurpark een ideale bestemming om te genieten van de ruige natuur. Spectaculaire wegen, griezelterrassen, middeleeuwse dorpen en gehuchten maken het tot een onvergetelijk avontuur.

0 reacties op “De geheimen van het Alto Garda Bresciano Park

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.